BLOG 573. dan epidemije: Portugal postigao cilj – vakcinisano 85 odsto stanovništva

 

vakcina kovid
Foto: KoSSev

Portugal je postigao svoj cilj i vakcinisao 85 odsto stanovništva protiv kovida-19. Opšta uprava za zdravlje u ovoj državi ujedno je najavila da će od sledeće nedelje početi sa primjenjivanjem treće doze vakcine kod starijih od 65 godina. Portugal zauzima drugo mesto u svetu po procentu potpuno i sa jednom dozom vakcinisanih građana. Prvo mesto je pripalo Ujedinjenim Arapskim Emiratima, slede Čile, Španija i Singapur.

Srbija: 52 osobe preminule, novozaraženih 5.657

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 52 osobe. Zvanično je potvrđeno 5.657 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 285 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 6.595.

Оpširnije u posebnoj vesti.

Kosovo MZ: Novozaraženih 40, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2870, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu nema smtnih slučajeva, tako da je ukupan broj preminulih 2.966.

Opširnije u posebnoj vesti.

Dr Mitrović: Trudnice mogu da se vakcinišu i u prvom trimestru

Načelnica dnevne bolnice u „Narodnom frontu“ Ana Mitrović izjavila je za RTS da se trudnice mogu vakcinisanti protiv kovida i u prvom trimestru trudnoće, a što je trudnoća starija, rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

„Prvi i najvažniji problem vezano za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije“, rekla je Ana Mitrović, koja je i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju, piše RTS.

Ona je ukazala da te smernice kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom, hipertenzijom – nego i kod naizgled zdravih trudnica, treba preporučiti vakcinaciju, a to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzerovu vakcinu.

„Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji – zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela“, navela je Ana Mitrović.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku svetske preporuke su da nema odlaganja ni vakcine protiv sezonskog gripa ukoliko je neko primio vakcinu protiv kovida – može i unutar 14 dana od te vakcine primiti vakcinu protiv sezonskog gripa, što su poslednje preporuke Rojal koledža. Podvlači da bilo koja vakcina koja je dobila dozvolu neće negativno uticati na plodnost muškarca i žene – ne izazivaju sterilitet, štite opšte zdravlje, pa samim tim i reproduktivno.

Skoro svi pripadnici KBS-a vakcinisani

Kosvoski ministar odbrane Armend Mehaj, saopštio je da je da je „vojno i civilno osoblje“ u ovom ministarstvu vakcinisano 100 odsto, dok je u KBS-u taj procenat 99.

„Ovaj proces je sproveden sa potpunim uspehom, zasnovan na visokoj institucionalnoj odgovornosti za zdravlje naših zvaničnika i vojske. Iz vojnog principa ‘Vodi i postupaj primerom’, od ustavne i zakonske odgovornosti koju imamo prema zemlji i našim građanima, kako bismo ostvarili najuspešniji odgovor i direktnu podršku našim građanima na korona virus, ovog opasnog i nepredvidivog neprijatelja, kao i kako bismo ispunili onoliko koliko moguća uspešna misija vojne podrške civilnim vlastima“, napisao je Mehaj na Fejsbuku, prenosi RTK2.

Srpske sredine na KiM: Novoobolelih 35, preminula jedna osoba

Od ukupno 95 testiranih osoba u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, 35 osoba obolelo je od kovida. Preminula je jedna osoba, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više od 400 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija napisala je u prethodna 24 sata ukupno 426 širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Island obustavio primenu vakcine Moderna (Tanjug/Nova.rs)

Island je danas obustavio primenu vakcine američke laboratorije Moderne protiv kovida-19 zbog retkih slučajeva upale srčanog mišića, čime je učinio korak dalje od svojih nordijskih suseda koji su samo ograničili upotrebu te vakcine.

„Pošto je snabdevanje Fajzerovom vakcinom u zemlji dovoljno, glavni epidemiolog je odlučio da se na Islandu ne koristi Modernina vakcina“, objavljeno je na stranici nacionalne Uprave za zdravstvo, prenele su agencije.

Odluka je motivisana povećanom učestalošću miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinisanja Modernom, precizirao je glavni epidemiolog u saopštenju.

To neće uticati na kampanju vakcinacije na tom ostrvu sa 370.000 stanovnika, gde je 88 odsto starijih od 12 godina u potpunosti vakcinisano.

Od četvrtka su Švedska i Finska takođe obustavile upotrebu Modernine vakcine, ali samo za mlađe od 30 godina, a Danska i Norveška su to zvanično savetovale za mlađe od 18 godina, takođe zbog retkih slučajeva miokarditisa i perikarditisa.

Švedske vlasti navode da je većina tih upala blaga i prolazi sama od sebe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.