Crna Gora u NATO, sa Kosova čestitke: Stabilnost za region i "večna luča slobode"

Skupština Crne Gore u petak je jednoglasno usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora. Time su obezbeđeni svi uslovi za pristupanje Crne Gore NATO-u i ova zemlja bi već na narednom samitu NATO-a, krajem maja, mogla da učestvuje kao punopravna članica. Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, iz vladajuće Demokratske partije socijalista, pozdravlja usvajanje zakona. Reč je o tome kakvu budućnost Crna Gora bira za sebe i buduće generacije, tvrdi. Sa druge strane, opozicioni Demokratski front, takođe na Cetinju, gotovo se istovremeno protivio ovoj odluci na protestu, navodeći da o članstvu treba da odlučuju  građani na referendumu, a ne poslanici. Ipak, odluku Parlamenta Crne Gore pozdravio je i sam NATO. Čestitke su iz Beograda stigle od Vuka Draškovića, Nenada Čanka, Čedomira Jovanovića, a sa Kosova od najviših zvaničnika. Hašim Tači, Isa Mustafa i Kadri Veselji ocenjuju da se radi o odluci koja će imati uticaj na bezbednost u regionu. To je "ohrabrujući korak" za zemlje Zapadnog Balkana, navode. Predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujučić, tvrdi da je Crnu Goru "obasjala večna luča slobode".

Tači: Ohrabrujuć korak za svaku zemlju Zapadnog Balkana

"Odluka Skupštine Crne Gore o članstvu u NATO-u dobra je vest za naš čitav region. Kosovo je uvek podržavalo Crnu Goru u ovom važnom koraku, što je od velikog uticaja na regionalnu bezbednost i stabilnost. Ovo je ohrabrujući korak za svaku zemlju Zapadnog Balkana, koja teži da se pridruži NATO-u, jer se samo kroz multilateralnu saradnju može odgovoriti na bezbednosne izazove širom sveta," poručio je kosovski presednik, Hašim Tači.

10:30 – Čeku: "Dok ne formiramo vojsku Kosova, nemamo šta da ponudimo NATO-u"

Dok ne formiramo vojsku Kosova, nemamo šta da ponudimo NATO-u, rekao je general i poslanik ksoovske skupštine Agim Čeku, a preneo Klan Kosova. NATO je i dalje neutralan prema prijemu Kosova u ovaj vojni savez, s obzirom na to da "još uvek četiri članice NATO-a" nisu priznale nezavisnost, Čeku je takođe podsetio.

Na skupu Udruženja omladine NATO Pakta Kosova, na kojem je govorio uz Dauta Haradinaja, Čeku je pozdravio članstvo Crne Gore u NATO. Naglasio je da je "ovo pozitivan korak za dobrobit čitavog Zapadnog Balkana", prenosi takođe Klan Kosova.

"Kada je zemlja članica NATO-a, tada ima veću sigurnost i to se svakako ogleda u ekonomskom razvoju i stabilnosti poslovanja," zaključio je Čeku.

Haradinaj: Vlada ignoriše legislative koje vode u članstvo NATO, problem Srpska lista, 83% pripadnika KBS penzionisano nakon obuke samo

Govoreći na istom skupu, brat Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj, rekao je da kosovska vlada "ignoriše" legislative koje treba da vode Kosovo ka učlanjenju u NATO, a da je "problem" Kosova za formiranje vojske "Srpska lista".

"NATO doprinosi Kosovu kroz obuku naših trupa sada nakon rata," rekao je takođe Haradinaj, prenosi Klan Kosova, dodajući da je Kosovo svoju vojsku "stvaralo od nule" za razliku od bivših jugoslovenskih republika.

"Ali iznenađujuće, nema ničeg konkretnog u vezi sa članstvom u ovoj organizaciji i 83% vojnika KBS penzionisano je samo nakon obuke," rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da se nada da će NATO preduzeti konkretne korake, te da nova generacija pripadnika KBS neće otići u penziju pohađajući samo obuku NATO-a.

Dodaje i to da je Kosovo "i dalje promoter dobrosusedskih odnosa, sa jasnom evroatlantskom vizijom".

Mustafa: Doprinos procesu integracije drugih zemalja

Kosovski premijer, Isa Mustafa, kaže da se radi o istorijskoj odluci, koja će "pozitivno uticati na stabilnost u regionu i šire".

"Članstvo Crne Gore u NATO je snažan signal trijumfa evroatlantskih vrednosti u ovom delu Evrope i sveta, koji krucijalno doprinosi procesu integracije drugih zemalja Zapadnog Balkana," dodao je Mustfa.

Veselji: Važan korak i za Kosovo

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, čestitao je, kako je naveo, kolegama iz crnogorskog parlamenta za "istorijski glas" za članstvo u Severnoatlantsku organizaciju.

"Članstvo u NATO-u je važan korak, ne samo za susedne zemlje, već i za Kosovo, čineći naš region bezbednijim," navodi.

Sa Kosova je stigla i čestitka od Crnogoraca. Predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujučić, tvrdi da

Crnogorci sa Kosova "pozdravljaju i da se raduju ulasku Crne Gore u porodicu najmoćnijih država sveta".

"Usvajanjem Zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, kojim se obezbeđuju uslovi za pristupanje Crne Gore NATO savezu, na Cetinju je Crnu Goru obasjala večna luča slobode. Ovim istorijskim uspehom Crna Gora je obezbedila nesalomljiivi sistem bezbednosti granica, ali i postala čvrst oslonac miru i stabilnosti Zapadnog Balkana," navodi Vujačić.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.