Preregistracija za vozila sa RP tablicama registrovanim pre '99

Sva vozila koja imaju privremene kosovske tablice (RP), a na osnovu Administrativnog uputstva tog ministarstva iz 2012. godine o registraciji vozila sa tablica bivše Savezne Republike Jugoslavije – mogu da se preregistruju na "RKS", ili "KS" registarske tablice, odlučilo je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi RTV Puls. Kako se radi o vozilima registrovanim u gradovima KiM-a pre '99, u pitanju je manji broj automobila čiji se vlasnici uglavnom nalaze u kosovskom pomoravlju.

Ista  odluka doneta je i prošle godine, a uz odluku da je moguća preregistracija za vozila sa RP tablicama registrovanim posle 1999. godine. O tome čitajte u vesti: 

Produžetak RP tablica za vozila registrovana posle '99, preregistracija za registrovana pre '99

Оdluka važi do 1. septembra 2017. godine i za njeno sprovođenje odgovorna je Asocijacija za civilnu registraciju.

Prilikom preregistracije vozila, vlasnik mora da ima kosovsku ličnu kartu, a promena vlasnika dozvoljena je tek nakon ispunjavanja carinskih obaveza, navedeno je u odluci MUP-a Kosova.

Najveći broj vlasnika automobila sa RP tablicama nalazi se u kosovskom pomoravlju iz opština u regionu Gnjilana i njih je oko 1.200, podseća Puls i navodi da je preregistracija rezultat dogovora o finalizaciji sporazuma o slobodi kretanja od 14. septembra 2016. godine, postignutog na osnovu sporazum iz 2011.

O "RP" tablicama

RP tablice su privremene tablice koje su kosovske institucije 2012. godine, dodelile Srbima u kosovskom pomoravlju, a nakon što su oni odbili da, prema tadašnjem sporazumu o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, preregistruju svoje automobile sa srpskih registarskih oznaka gradova na KiM-u – na "RKS" i "KS" tablice.   Kako Puls navodi, do sada su vlasnici ovih tablica tokom prelaska administrativne linije morali da imaju zeleni karton koji košta 40 evra godišnje, i probne tablice, koje važe dva meseca i koštaju 500 dinara. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.