CNN o „impresivnom“ uspehu Srbije u imunizaciji: Prednjači u Evropi


Srbija je model kako brzo i efikasno vakciniše stanovništvo, poruka je priloga američkog CNN.

„Srbija postaje regionalna stanica za vakcinaciju. Ljudi iz susednih zemalja pohrlili su u Srbiju kako bi dobili vakcinu protiv kovid-19“, ovim rečima počinje prilog CNN o „impresivnom“ uspehu balkanske zemlje u imunizaciji stanovništva.

Za Srbiju se kaže da „prednjači“ u Evropi po broju onih kojih su primili obe doze vakcine, u odnosu na bilo koju zemlju na ovom kontinentu.

Između Srbije i Evrope se pravi razlika u tome i što Srbija nudi besplatne vakcine na svom tlu i za strane državljane.

„Srbija ima toliko vakcina, da ona nudi besplatnu vakcinu i strancima poput Tomaša Kupera iz Češke Republike koji se našao u Srbiji na službenom putu i iskoristio priliku da se i on imunizuje“, izveštava se u prilogu CNN-a.

CNN dalje navodi da je tajna Srbije za ovaj uspeh u tome što je nabavila vakcine ranije, u velikom broju ih je naručila i od različitih kompanija – rusku, kinesku i sa zapada.

Izveštač CNN-a posetio je najveći punkt za imunizaciju u Srbiji, koji se nalazi u Beogradu, a u kojem se u proseku dnevno vakciniše oko osam hiljada ljudi.

Takođe su pohvalili i uvođenje elektronskog prijavljivanja građana koji žele da se vakcinišu kako bi se izbegla nepotrebna birokratija.

U razgovoru za CNN predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da za Srbiju vakcine protiv kovida nisu bile pitanje geopolitike, već spasavanja ljudskih života, „zbog čega smo se za imunizaciju pripremili na najbolji način“.

„Možete dobiti američku, evropsku, rusku ili kinesku vakcinu, a vaše je da li to želite“, kazao je Vučić.

Srećan je ako njegova zemlja može da pomogne nekome iz Sarajeva, Skoplja ili Podgorice.

„To je naš region, živimo blizu, ako možemo da budemo od pomoći dobro, ako oni mogu da pomognu nama, hvala im. To pokazuje da smo orijentisani ka budućnosti, da ne idemo u prošlost ili ne želimo da idemo u prošlost“, poručio je Vučić.

Na konstataciju novinara da Srbija stranim državljanima daje mnogo vakcina i da bi moglo doći u pitanje da li će ih imati dovoljno za sebe, Vučić je rekao da ih neće nedostajati, preciziravši da se u aprilu očekuje oko pola miliona doza Fajzera, milion doza Sinofarma, nekoliko stotina hiljada doza iz Moskve, kao i 60.000 doza iz Kovaks programa.

Na kraju razgovora Vučić je pozvao novinara CNN da primi vakcinu u Srbiji, ako već nije vakcinisan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.