Članovi PSG ispred Predsedništva: Ko je ubio Ivanovića?

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Članovi Pokreta slobodnih grаđana (PSG) okupili su se ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu povodom pet meseci od ubistva Olivera Ivanovića. Najavili su da će ubuduće svakog petka dolaziti na isto mesto i zahtevati odgovor na pitanje ko je ubio lidera GI SDP-a.

Oko dvadeset članova tog pokreta ispred Predsedništva je razvilo transparent na kojem je pisalo „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“. Takođe, u rukama su nosili papire sa istim pitanjem.

Odbornik PSG-a u Skupštini grada Beograda, Pavle Grbović, kazao je da je „upadljivo ćutanje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je više puta obećao da će ubice Ivanovića biti otkrivene.

Podsetio je da je na dan njegovog ubistva 16. januara Predsednik prvi put obećao da će srpski organi pronaći ubicu, ili ubice i da je kazao da će Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovesti istragu.

„Upadljivo je ćutanje o toj temi za nekoga ko se naciji obraća dva puta dnevno, ko ima mišljenje uvek i o svemu i na svakom mestu. Postavljamo pitanje Aleksandru Vučiću i svim državnim organima dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, da li naši državni organi učestvuju u istrazi i da li rezultata nema zato što su nesposobni ili zato što to ne žele da učine,“ rekao je Grbović.

On je ocenio da se posle Ivanovićevog ubistva dogodio „kopernikanski obrt“, odnosno da je Ivanović prestao da bude „najveći izdajnik koji hoda zemljom“.

Govoreći o Ivanoviću, rekao je da je bio čovek koji je u politici uvek plivao uzvodno i koji se zalagao za politiku mira, blagostanja i pomirenja svih koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

„Međutim, on je kao takav smetao onima kojima je konflikt prirodni habitat, koji konflikt stvaraju i koji se u njemu najbolje snalaze i koji na kraju krajeva od njega žive,“ naveo je Grbović.

Dodao je i da je Ivanović uspešno odolevao svim pritiscima, kada je bio hapšen, kada su paljeni njegov automobil i automobili njegovih saradnika i kada je „dobijao uvrede od svoje države“.

„Nije podlegao ni jednom pritisku, ali je na kraju podlegao ranama od pet metaka koje je dobio u leđa,“ rekao je Grbović.

Na pitanja novinara pitanjem „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na skupu ispred Predsedništva došlo je do manjeg verbalnog konflikta između lidera PSG Saše Jankovića i novinara televizija Pink i Studija B.

Novinari su pitali zašto izjavu ne daje Janković, na šta im je on kazao da je predviđeno da se obraća Grbović.

Na uporno insistiranje novinara, Janković je upitao „Gde je kamera televizije Pink?“, a onda je podigao papir na kojem je pisalo „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“.

Na svako postavljeno pitanje, među kojima je bilo na šta aludira kada okupljanje organizuje ispred Predsedništva, Janković je odgovarao sa „Ko je ubio Olivera Ivanovića“.

Đurić: Da zaista želi rasvetljavanje, Janković bi mitingovao u Prištini

Potpredsednik Glаvnog odborа Srpske nаpredne strаnke i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenio je da je lider PSG, Saša Janković, „beskrupulozni političar“, koji „zloupotrebljava porodičnu i nacionalnu tragediju za partijsku promociju“.

On je ocenio da je „probuđeno interesovanje“ Jankovića za KiM deo šireg pokreta čiji je cilj dа u „presudnim trenucimа borbe naše držаve zа zаštitu nаcionаlnih interesа nа KiM u nаjvećoj mogućoj meri oslаbi jаvnu podršku toj borbi i među grаđаne Srbije unese nespokojstvo“.

„Dа zаistа želi dа doprinese rasvetljаvаnju ubistvа Oliverа Ivаnovićа, Jаnković bi mitingovаo u centru Prištine. Međutim, on više voli dа se politikom bаvi preko Tviterа, iz skupih hotelskih sobа, iz Ohridа ili sа pаlubа rečnih gliserа, а Prištinа očito nije nа listi njegovih ekskluzivnih destinаcijа,“ naveo je Đurić.

Dodao je i da za razliku od Jankovića, aktuelna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić brinu o srpskom nаrodu nа Kosovu i Metohiji i čine sve dа prаvdа bude dostupnа svima, uključujući i porodicu Oliverа Ivаnovićа.

Beta/N1

Pročitajte još:

Najbliži prijatelji i porodica na mestu ubistva Olivera Ivanovića

Oliver Ivanović je politička žrtva: Vlastima odgovara da se o njegovom ubistvu ne govori u javnosti

Oliver Ivanovic is a political victim: Authorities prefer that his murder is not spoken about in public

„Nije bio korumpiran. Bio je posvećen. Bio je pristojan“; „Zvao je direktora Kosovske policije, tražio je pomoć“

„He was not corrupt. He was dedicated. He was decent“; „He called the director of Kosovo Police and asked for help“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.