Čitaku zbog FAKE NEWS tražila sednicu SB UN pa se izvinila

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova; jučerašnje izdanje)

Ambasadorka Kosova u Njujorku, Vljora Čitaku, dobila je dobru lekciju. Ona se izvinila što je šerovala lažnu informaciju da je autobus sa Kosova napadnut u Srbiji.

"Upravo sam obaveštena da je kompanija demantovala da je došlo do napada. Verovatno je bila lažna vest. Izvinjavam se iskreno. Mediji koji su izvestili nisu nikada kontaktirali autobusku kompaniju. Jako mi je žao, jer nisam želela da podelim lažne vesti i širim paniku. Ovo je dobra lekcija za mene, i svi treba da tražimo informaciju iz više izvora. Fake news je opasna. Promoviše konfuziju i nesigurnost. Izvinjavam se. Mora se više proveravati," napisala je ona na Fejsbuku.

Pre toga je rekla da se treba sazvati sednica Saveta bezbednosti.

"Autobus koji je prevozio Kosovare napadnut je danas u Srbiji. Srećom, prema izveštajima, nije bilo povređenih. Možda bi trebalo sazvati sednicu Saveta bezbednosti? #dupli standardi #Hipokrizija. P.S. Da li je neko iz međunarodne zajednice osudio ovaj napad?" – napisala je ona na Fejsbuku, čime je potvrdila vest sa portala Koha.net, verujući svojoj preliminarnoj tvrdnji, iako u tom danu nije bilo moguće da se proveri autentičnost vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.