Kosovski zvaničnici od Islamske lige traže nova priznanja; Generalni sekretar: Albanci civilizovan narod

Generalni sekretar Svetske islamske lige, dr Muhamed Bin Abdul Kerim el Isa, boravi u višednevnoj poseti Kosovu, a nakon što je, na poziv Islamske zajednice, tokom vikenda u Prištini prisustvovao naučnoj konferenciji "Albanci muslimani na Balkanu". Generalni sekretar ove svetske organizacije održao je i sastanke sa kosovskim visokim zvaničnicima i poglavarom islamske zajednice na Kosovu, Naimom Trnavom. Njihov ključni zahtev za zvaničnika međunarodne organizacije bio je da utiče na to da islamske zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo – to i učine.

Mustafa: Sve zemlje da priznaju Kosovo

Kosovski premijer, Isa Mustafa, istakao je "potrebu Kosova da bude priznato u svim zemljama sveta", dok su razgovarali i o jačanju "državnosti i međunarodnom subjektivitetu Kosova i potrebi za priznanjem od strane svih članica UN-a, uključujući one sa islamskom većinom".

"Nezavisnost Kosova je pravedna, i zato sve zemlje sveta treba da priznaju državu Kosovo," poručio je Mustafa, tokom jučerašnjeg sastanka.

Veselji: Promocija i priznanje Kosova

Sličnu poruku uputio je i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, koji je učestvovao na naučnom skupu, ali i imao odvojeni sastanak sa el Isom.

On se, kako je preneo Lajmi, zahvalio na poseti Kosovu i pozvao generalnog sekretara ove organizacije da se "angažuje radi promovisanja i priznanja nezavisnosti Kosova".

Trnava: Islamske zemlje koje nisu priznale Kosovo to da učine

Zahtev za doprinos tome da i druge zemlje priznaju Kosovo uputio je i poglavar kosovske islamske zajednice, Naim Trnava.

"Mi iskreno tražimo da i dalje dajete doprinos, tako da islamske zemlje koje do sada nisu priznale Kosovo – to ubrzo urade, jer su Kosovu potrebna nova priznanja i da, što je pre moguće, bude deo svih međunarodnih mehanizama i da ima svoje mesto u okviru UN-a," rekao je on.

El Isa: Muslimanski albanski narod moderna nacija, civilizovan narod

Šta je tačno poručio Muhamed Bin Abdul Kerim el Isa precizirano je samo u saopštenju Islamske zajednice Kosova.

On je, kako je saopšteno, podcrtao da na Kosovu boravi kako bi povećali saradnju sa, kako je rekao, svojom braćom i intenzivirali je u svim poljima.

"Muslimanski albanski narod je dokazao da je zaista moderna nacija, i dao je dobar primer koegzistencije i tolerancije među narodima i religijama," ocenio je on i dodao:

"Čitav islamski svet ima poštovanje za albanski narod, uprkos svim problemima sa kojima su se suočavali i istorija je pokazala da je albanski muslimanski narod sa Kosova civilizovan narod, i dokazano je da praktikuje religiju na tolerantan i moderan način, kako bi trebalo."

Islamska liga i 2010. i 2011. pozvala na priznanje Kosova

Svetska islamska liga je međunarodna nevladina islamska organizacija čije je sedište u Meki. Njena uloga je da "pojasni istinitu poruku Islama", a bavi se i "propagiranjem islama, razjašnjenjem principa i načela islama i pobijanja sumnjivih i lažnih navoda protiv ove religije". Vodeću ulogu u finansiranju lige ima Kraljevina Saudijske Arabije. Posmatrač je u UN-u u konsultativnom statusu, te članica UNICEF-a i ISESCO-a. Sastoji se od Generalnog sekretarijata, generalne islamske konferencije, osnivačkog saveta i svetskog vrhovnog saveta džamije.

Ova organizacija je u dva navrata, tokom 2010. i 2011. godine pozvala zemlje da priznaju Kosovo, što je do sada učinilo 114 država.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.