CIK: Za sada nema prijavljenih za učešće na izborima na Severu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Nakon što je kosovski predsednik najavio vanredne izbore za gradonačelnike četiri opština na Severu Kosova, Centralna izborna komisija je odmah počela pripreme za izbore. Prošlo je skoro nedelju dana od objavljivanja izbora, ali nijedan politički subjekt još uvek nije podneo zahtev za potvrđivanje za učešće na izborima.

Pre nekoliko dana, predsednik Kosova, Hašim Tači, najavio je da će se vanredni izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku održati 19. maja.

Najava je usledila nakon što su gradonačelnici četiri opština na Severu Kosova dali ostavke krajem novembra 2018. zbog odluke kosovske vlade o uvođenju takse od 100 odsto na robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sada Centralna izborna komisija priprema operativni plan koji je odobrila ova komisija za održavanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom.

Portparol CIK-a Valjmir Elezi kaže za KosovaPress da od početka roka za podnošenje zahteva – 9. april, još uvek niko nije podneo prijavu za učešće na izborima.

„Mogu da potvrdim da do ovog trenutka nismo imali nijednog političkog subjekta koji je podneo zahtev za potvrđivanje za učešće na ovim izborima. Naravno, čekamo do kraja roka – 18. aprila do 24 sata, za slanje prijava od strane političkih subjekata“, rekao je.

On objašnjava da je 9. aprila počeo rok za prijavu  i da će se završiti 18 aprila.

„Rok za prijavu političkih subjekata u ovim opštinama počeo je 9. aprila. Ovaj rok traje do 18. aprila, do tada očekujemo prijave političkih subjekata koji žele da učestvuju u bilo kojoj ili u svim opštinama. Kancelarija za političke stranke će razmotriti sve prijave podnete ovoj kancelariji, a zatim će da dostavi Centralnoj izbornoj komisiji preporuku za potvrdu ili odbijanje prijavljenog političkog subjekta“, rekao je.

Sa druge strane, rok za podnošenje zahteva za akreditaciju posmatrača na ovim izborima  je od 9. aprila, i završava se 12. maja, dok će samo akreditovani posmatrači moći da posmatraju ovaj izborni proces.

Kako navodi Eljez, za sada nema problema kada je reč o organizaciji izbora.

On kaže da je nadgledanje izbornog procesa za Centralnu izbornu komisiju od suštinskog značaja, jer smatraju da to doprinosi povećanju kredibiliteta građana i drugih aktera u izbornom procesu.

Tačiijevu odluku o raspisivanju izbora na Severu pozrdavio je šef izvršne vlasti Ramuš Haradinaj.

Premijer je pozvao političke subjekte na Kosovu da budu deo izbora.

U međuvremenu, saopšteno je da će srpska politička stranka – Srpska lista učestvovati na vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika 19. maja na Severu Kosova.

Podsećamo da je CIK prethodno organizovao izbore u ovim opštinama, a poslednji lokalni izbori bili su u oktobru 2017. godine.

KoSSev: Osim Srpske liste, na ovim izborima, u svim opštinama na Severu Kosova, učestvovaće i PDK – potvrdio je nedavno lider ove stranke, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

Za sada je poznato samo ime kandidatkinje PDK za Severnu Mitrovicu, Gonđe Čauši (Gonxhe Çaushi), dok će imena preostala tri kandidata ove stranke biti najavljena u narednim danima, poručio je tada Veselji.

Čauši je bila kandidatkinja za gradonačelnicu opštine Severna Mitrovica i 2017. godine.

Više o predstojećim izborima na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Severu 2019

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.