Osumnjičenom Srbinu za ratne zločine određen tridesetodnevni pritvor

Specijalno tužilaštvo Kosova
Specijalno tužilaštvo Kosova/Foto: Gazeta Express

Nakon što je pre dva dana na zahtev Specijalnog tužilaštva Srbinu Z. K. izrečen 48-časovni pritvor, zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, na zahtev istog tužilaštva, ova mera je produžena na 30 dana, prenose kosovski mediji.

U izjavi za Radio Kontakt plus, advokat Dejan A. Vasić navodi da se Z. K. tereti da je kao pripadnik jugoslovenske policije učestvovao u ubistvu četvoro civila i proterivanju 19 članova jedne porodice iz Nerodimlja kod Uroševca, kao i da „nema dodirnih tačaka sa događajima zbog kojih je pritvoren“ zbog toga što tokom rata nije bio prisutan na Kosovu.

Vasić dodaje da će osumnjičeni biti smešten u pritvorni centar u Podujevu.

Poručuje da je reč o prvom predmetu koji će biti procesuiran pred posebnim odeljenjem suda u Prištini, specijalizovanog za postupanje u predmetima Ratnih zločima.

Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijanog tužilaštva Kosova, i time je Z. K. određena mera pritvora do 30 dana za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ na Kosovu tokom 1999. godine, saopštilo je tužilaštvo, prenose kosovski mediji.

Navode da je Z. K. osumnjičen da je navodno počinio ratne zločine toko rata na Kosovu, odnosno u selu Gornje Nerodimlje, opština Uroševac, tokom 1999.

Jednomesečni pritvor, kako je Koha pred dva dana takođe javila, određen je i Š. G. – osumnjičenom da je 27. marta 1999. u mestu Tikveš u Klini učestvovao u ubijanju, ranjavanju, prebijanju, maltretiranju, spaljivanju i pljački dok je nosio uniformu srpske vojske.

Pročitajte još:

Određen pritvor dvema osobama zbog sumnje da su izvršili ratne zločine u Uroševcu i Klini

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.