Albanci isprovocirani posetom Irineja Tirani

Izvor: RTK2 – (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Patrijarh srpski Irinej izjavio je za RTK2 da bi Srbi i Albanci na Kosovu trebali naći način i put zajedničkog života. Irinej je ovo izjavio juče u Tirani gde je prisustvoao osveštanju crkve „Vaskrsenja Hristovog“. Ova poseta izazvala je brojne negativne reakcije i reči uvrede u Prištini.
 
Osveštanje crkve “Hristovog Vaskrsenja” bio je glavni događaj u Albaniji, svetu liturgiju predvodio je Patrijarh carigradski i Vaseljenski Vartolomej uz sasluženje Patrijarha srpskog gospodina Irineja, Patrijarha Jerusalima, Patrijarha Rumunije i arhiepiskopa Kipra, Atine, Varšave i Tirane, kao i predstavnika Partijarha Moskve, Bugarske i Gruzije.
 
Crkva je bila ispunjena vernicima, a višečasovna liturgija služena je na više jezika. Patrijarh Irinej, u ekskluzivnoj izjavi za RTK2, kaže da međuversko blagostanje u Albaniji treba da bude primer svima u regionu.
 
„Ovde je jako prijatan dan i prijatan događaj, osvećenje vrlo divne i lepe crkve u centru grada. Ono što je mene lično veoma mnogo obradovalo jeste činjenica da je bilo prisutno mnogo naroda, mnogo predstavnika crkava. Bogu hvala, ovde je crkva vaspostavljena za razliku od vremena koje i nije tako daleko od nas, kada je tako nešto bilo nezamislivo, a ovo je zaista jedan događaj kome se divimo i koji poštujemo i one koji su to omogućili, pre svega gradnju hrama i današnji čin, njegova osvećenja“.
 
„Mislim da je ovo jedna divna prilika da i mi u Srbiji i na Kosovu i Metohiji izvučemo jednu pouku, a to je kao što ovde Grci su našli modus privremeni da zajedno žive i da delaju, tako bi mogli i mi na Kosovu i Metohiji zajedno sa našom braćom Albancima sa kojima vekovima živimo da nađemo način i put našeg zajedničkog osveživljavanja, da učinimo prijatniji život i njima i sebi, kao što je to bilo jedan veliki period vremena“, rekao je Patrijarh Irinej.
 
Osvećenju je prisustvovao i ceo politički vrh Albanije, predsednik Buer Nisani, premijer Edi Rama, predsednik parlamenta i gradonačelnik Tirane.
 
Iako veoma velika i prostrana, crkva Hristovog Vaskrsenja bila je premala da primi sve vernike. Mnogi od njih liturgiju su pratili preko video projektora u dvorištu crkve. Više hiljada ljudi došlo je da prisustvuje ovom svetom činu, među njima i velika grupa vernika iz Crne Gore koje je u pet autobusa doputovala iz Podgorice i Bara.
 
Crkva se nalazi u centru Tirane, njena izgradnja trajala je 10 godina, stara crkva srušena je u vreme vlasti diktatora Envera Hodže 1965.godine i na njenim ruševinama je bio sagrađen hotel.
 
Inače, skup je protekao uz proteste u Tirani. Pripadnici nacionalističke Crveno-crne alijanse Albanije protestovali su u Tirani zbog prisustva delegacije Srpske pravoslavne crkve na osvećenju hrama. “SPC negira istoriju Albanije, Kosovo smatra Srbijom”, rekli su aktivisti Crveno crnog saveza.
 
Oni posebno zameraju albanskom premijeru Ediju Rami zbog toga što je uopšte pozvao predstavnike SPC na osvećenje hrama u Tirani i smatraju to “slučajem bez presedana”. Aktivisti Crveno-crne alijanse su na ogradu crkve okačili parole protiv srpskog patrijarha na kojima piše: “Srpski patrijarh je protiv Albanije”.
 
Poseta Irineja Tirani izazvala je brojne negativne reakcije kosovskih Albanaca. Tako je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, iz pokreta Samoopredeljenje, rekao da je poziv Irineju da dođe u Tiranu poniženje i slabost albanskih lidera. 
 
“Ovo se ne tiče verskih sloboda a ni međuverskog dijaloga. Znam da se ne slažu svi Albanci bilo gde da se nalaze sa ovom posetom, i ne radi se o hrabrom liderstvu, već o poniznosti i nepoštovanju sebe”, rekao je Ahmeti dodavši da je albansko liderstvo koje je dozvolilo posetu Irineja “slabo, iskompleksirano i amatersko”.
 
Mediji su takođe imali niz negativnih uredničkih komentara protiv srpskog Patrijarha. Portal Gazeta Express je pisao da je ta poseta “sramota albanske države”, te da se radi o “provokaciji koja dolazi od matične države”, što nije nimalo “bratski”.
 
Ovaj portal je pisao da se Tirana igra sa osećanjima Kosovara. “Najpre je Goran Bregović dobio ključeve Tirane, zatim je tamo boravio Boris Tadić a pre nekoliko nedelja i Zdravko Čolić. Ali kulminacija je ovo sada”, piše Ekspress nazvavši Irineja “srpskim fašistom”.
 
U međuvremenu, mediji u Albaniji prenose da je premijer Rama na ručku sa verskim poglavarima preneo svoje neslaganje povodom jučerašnje “političke izjave” Irineja koji je u Tirani rekao da je “Kosovo sveta srpska zemlja”.
 
Prema televiziji Top Cannel Edi Rama je rekao da je iznošenje “političkih izjava tokom verske proslave potpuno nepoželjno”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.