Advokat: Pantiću policija usmeno saopštila da mu je produžen kućni pritvor

Pantović
FOTO: KoSSev

Dejanu Pantiću jutros je policijska patrola pokazala rešenje na albanskom jeziku, u kom se navodi da mu je produžen kućni pritvor za još dva meseca. Njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović, kaže za Radio Kontakt Plus da je ovakav postupak u suprotnosti sa zakonom.

„Rešenje o produžetku kućnog pritvora moram da potvrdim sa rezervom. Kada se kućni ili sudski pritvor produžava, onda se okrivljenom licu dostavlja pismeno rešenje suda o tome. Jutros se desilo to da je policijska patrola, koja svakodnevno kontroliše prisustvo Dejana Pantića u stanu, donela rešenje na albanskom jeziku, koji on ne razume, gde mu je rečeno da je to rešenje o produženju pritvora za još dva meseca. Pokazali su mu markerom označeni datum – 9. maj, kao datum do kada je produžen pritvor“, kaže Pantović.

Dodaje da to rešenje nije uručeno Dejanu Pantiću, nego su ga policajci zadržali i preneli mu da će naknadno, bez preciziranja kada, rešenje o prudužetku pritvora dobiti na srpskom jeziku.

„Do sada ga nije dobio. Moguće da će stići do ponoći, do kada mu je prvobitno određen pritvor.“

Advokat Pantović ocenjuje da je ovo vrlo neuobičajen postupak, jer, kako kaže, pritvor ili neka druga sudska mera samo pismenim putem može da se odredi, odnosno da se produži.

„Ovo što je policija uradila, to nije uredno dostavljanje po zakonu, niti zakon predviđa da se okrivljenom licu usmeno saopštava. Samo ličnom dostavom, ličnim prijemom takvog rešenja od strane suda, smatra se da je njemu pritvor zvanično produžen. To rešenje sam i ja istovremeno morao da dobijem kad i Dejan. Do sada nisam dobio nikakvo rešenje o produžetku pritvora“, ističe Pantović.

Ipak, Pantića je posavetovao da, iako se desi da mu do kraja dana ne stigne nikakvo rešenje, ostane kod kuće.

„Moguće da je to igra, jer ukoliko bude sutra izašao na ulicu, može da se desi da ga policija uhapsi, da ga odvede u zatvor sa obrazloženjem da mu je rečeno da mu je pritvor produžen. Nisam hteo da rizikujem i da se tako nešto desi. Po zakonu, ako se prekrši mera kućnog pritvora na taj način da okrivljeni izađe iz svoje kuće bez dozvole suda, automatski bez saslušanja, bez utvrđivanja da li je ili nije izašao, okrivljeni ide u zatvor“, obrazložio je advokat Pantović.

Ujedno je najavio da će, kada rešenje bude stiglo, uložiti žalbu i na samo rešenje, kao i postupak policije, te da će od Apelacionog suda zatražiti da konstatuje da je Pantiću kućni pritvor prestao da važi danas.

Bivši pripadnik Kosovske policije, Dejan Pantić, uhapšen je na prelazu Jarinje 10. decembra, nakon čega su i postavljene barikade na severu Kosova. Sve do odluke suda o određivanju kućnog pritvora, nalazio se u bazi Kosovske policije kod prelaza Jarinje.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.