CIK odlučio: Registrovana Srpska na čelu sa Simićem, Jablanoviću dodatni rok za registraciju

Centralna izborna komisija Kosova registrovala je političku partiju Građanska inicijativa Srpska lista, na čijem je čelu Slavko Simić, odlučeno je na današnjoj sednici komisije. Istovremeno, Aleksandru Jablanoviću, koji je podneo zahtev za registrovanje političke partije sa gotovo identičnim imenom, biće takođe omogućeno da registruje novi politički subjekat, ali sa drugim nazivom. Ukoliko on izvrši sve izmene u narednih 24 časa koje je CIK zatražio, Srbi bi na predstojećim vanrednim izborima mogli da biraju između predstavnika Srba sa dve liste.

Srpska na čelu sa Simićem je tako i pravni naslednik ranije registrovane liste, čiji je zakonski osnivač bio Jablanović. Ova stranka će tako na junskim izborima imati i predstavnike na glasačkim kutijama, što, međutim, neće biti slučaj sa strankom Aleksandra Jablanovića, ukoliko je bude registrovao.


Srpska u Proglasu: Da budemo nepotkupljivi političari


"Centralna izborna komisija registrovala je političku partiju Građanska inicijativa Srpska lista na čijem je čelu Slavko Simić. Time je završena kriza i otklonjene su nejasnoće u vezi sa funkcionisanjem ovog političkog subjekta. Političko delovanje ovog subjekta koji okuplja Srbe na prostoru Kosovu i Metohije sada će biti mnogo jasnije," izjavio je za KoSSev član CIK-a iz redova srpske zajednice, Nenad Rikalo.

Na naše pitanje šta se događa sa zahtevom za registraciju stranke koji je podneo Aleksandar Jablanović, Rikalo je odgovorio:

"Drugoj političkoj partiji, koju predstavlja Aleksandar Jablanović, biće omogućeno da registruje novi politički subjekat koji neće moći da koristi isti naziv, ili sličan nazivu Srpska lista. On je dobio rok od 24 časa da izvrši izmene, ukoliko želi da nastavi sa procesom registracije političke partije."

Srpska lista je već više meseci u medijski vidljivom rascepu. Sukob je posebno vidljiv između članova iz redova SNS-a i Pokreta socijalista sa Kosova. Otud i dva zahteva za registraciju Srpske, čiji je inicijalni predsednik i zvanični osnivač bio Aleksandar Jablanović. O sukobu unutra Srpske čitajte na našoj podstranici "Sukob u Srpskoj".

CIK je odluku doneo nakon što su zahtevi za registraciju stranaka koju su podneli Slavko Simić i Aleksandar Jablanović, za registrovanje Građanske inicijative Srpska lista (GISL), odnosno Srpske liste (SL), krajem aprila – bili dostupni i za javnu raspravu. Tada je na Internet stranici CIK-a objavljeni i programi, logoi i statuti ovih stranaka.

Vanredni parlamentarni izbori održaće se na Kosovu 11. juna. Kampanja će trajati od 31. maja do 9. juna, a budžet za ove izbore iznosi 4.999.900 evra. Odluku o održavanju izbora doneo je kosovski predsednik, Hašim Tači, nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje vladi Ise Mustafe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.