Đurić: „Abeljard Tahiri je ministar nepravde i laži“

Tahiri Đurić
FOTO: Tviter nalozi Abelard Tahiri/Marko Đurić

„Abeljard Tahiri je ministar nepravde i laži, a dokumentacija koja je juče predstavljena javnosti ne da nije lažna, već je u pitanju originalni dokument tužilaštva tzv. Кosova, službenim putem dostavljen braniocima utamničenih Srba“, oglasio se nešto pre ponoći direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Tahiri je u petak izneo snažne kritike na račun srpskog predsednika Vučića optuživši ga direktno za opstrukciju istrage ubistva Olivera Ivanovića, ali i obećavši da će uprkos tome, slučaj biti rešen.

Već treći dan u javnosti traje visoka tenzija u vezi sa (navodnim) iskazom Rade Trajković za tužilaštvo Kosova, dato na jesen prošle godine – kako je sam specijalni tužilac u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Sulj Hodža, rekao našem portalu, a nakon što su beogradski tabloid Alo i sam Đurić, u četvrtak izašli sa navodima o tome da je iskaz Trajkovićeve navodno bio ključan argument za produžetak pritvora dvojici Mitrovčana osumnjičenih da su umešani u ovo ubistvo – Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću.

Posle Đurićevog dugačkog teksta na Fejsbuku i kraće ali takođe teške poruke na Tviteru sa negativnim portretisanjem Rade Trajković u četvrtak, oglasio se u istom tonu i sam predsednik Aleksandar Vučić narednog dana.

Obojica su posle navoda tabloida Alo, javnosti predstavili dokument Specijalnog tužilaštva Kosova sa iskazom za koji tvrde da ga je Rada Trajković dala protiv Srbije i direktno na štetu osumnjičenih Srba.

I dok je Đurić više puta u emisiji Pravi Ugao na RTV Vojvodina naglašavao da je dokument autentičan i da ga je dobio od advokata Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri je na jučerašnjoj konferenciji za štampu izneo snažne kritike na račun srpskog predsednika u vezi sa istragom koju kosovski organi vode o ubistvu srpskog političara, rekavši i da u konkretnom slučaju „postoji tendencija lažnog dokumenta“.

“Kao što znamo, predsednik Srbije štiti čoveka koji treba da se nađe pred licem pravde na Kosovu, a što se tiče dokumentacije koju srpski mediji prikazuju, to je samo pokušaj manipulacije javnosti“, rekao je Tahiri takođe.

U oštrim kritikama, Tahiri je Vučića optužio za opstrukciju istrage – „zastrašivanje svedoka“, „manipulaciju“, „orkestriranje“, „tendenciozan i diskurs bez presedana“ i „direktne pretnje“ onim građanima na Kosovu koji su voljni da sarađuju sa istražnim organima u vezi sa ovim slučajem.

Dodao je i da su dva tužilaštva sarađivala sve dok kosovski organi nisu zatražili da se određene osobe pojave pred kosovskim organima i daju iskaze i tada je saradnja prekinuta.

Jedino što jeste lažno je optužnica protiv Srba i države Srbije koju sa svojim satelitima svakoga dana podiže u medijima, iz Beograda je na Tahirijeve poruke poručio Đurić.

„On svojim lažima demantuje čak i sopstvenog tužioca Sulja Hodžu koji je juče potvrdio da je iskaz Rada Trajković dala i da jeste zatražio (upravo aktom predstavljenim javnosti) produženje pritvora, kao što se u pomenutom dokumentu tužilaštva i navodi. U lažima ministra nepravde i laži Abelarda Tahirija veoma su kratke noge. Osim što je celom svetu pokazao kakav i koliki je lažov, čovek koji je brojne Srbe na КiM držao i drži neosnovano iza rešetaka, obelodanio je danas i koga štiti i čiji je među Srbima politički pokrovitelj“, naglasio je Đurić u ponoćnom saopštenju za javnost.

Ni brutalne i brojne pretnje smrću, ni najprimitivnije uvrede kojima sam izložen od strane ubedljivo manjinskog, ali punog mržnje i agresivnog dela javnosti, zato što sam se usudio da obelodanim istinu, neće me sprečiti da nastavim da ih sve zajedno raskrinkavam. Svima zajedno im poručujem – dalje ruke od Srbije, lažovi!

Rada Trajković se odmah posle Vučićevog izlaska u javnost u petak, oglasila preko svog Tviter naloga:

„S obzirom na to da Aleksandar Vučić danas nastavlja da manipuliše mojim izjavama (datim u medijima i stoga svima dostupnim) i time banalizuje istragu ubistva O. Ivanovića, zahtevam i dozvoljavam Tužiocu Kosova da javno objavi sve moje izjave i svu komunikaciju svoje kancelarije sa mnom. Moja saznanja o ubistvu O. Ivanovića nisu centralna za tekuću istragu i (ponavljam), dostupna su i u mnogim medijima. Stoga se, kao takva, mogu javno obelodaniti – naročito sada kada mi je bezbednost direktno ugrožena od strane Aleksandra Vučića, a putem njegovih medijskih manipulacija. Štaviše, ja takođe dodajem da ja dvojicu osumnjičenih u istrazi, za produženje čijeg pritvora me je danas Aleksandar Vučić protivpravno i nerazumno optužio na svojoj konferenciji za štampu, ne poznajem niti imam bilo kakva saznanja o njihovim aktivnostima“.

Kroz više izjava za medije od tada, ponovila je ove navode, a takođe je objavljivanjem internet veza svojih ranijih nastupa u javnosti podsetila na ono što su njena javno dostupna saznanja i ocene o ubistvu Olivera Ivanovića, kao dokaz da su ona dostupna i opšte poznata.

Tahiri: Vučić pokazao lažnu dokumentaciju tužilaštva; Đurić: Zahtev za produžetak pritvora Rošiću i Spasojeviću dostavili njihovi branioci

Hodža: Odluka o produžetku pritvora Rošiću i Spasojeviću još nije doneta, Trajković dala izjavu još prošle godine

Tabloid Alo i Marko Đurić optužuju Trajković da u slučaju ubistva Ivanovića svedoči protiv države Srbije, Trajković uznemirena, najavljuje tužbuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.