CIK doneo odluku o rangiranju političkih partija za lokalne izbore

 

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Centralna izborna komisija izvršila je danas žrebanje s ciljem rangiranja političkih subjekata na glasačkim listićima za predstojeće lokalne izbore na Kosovu.

Proces potvrđivanja kandidata za lokalne izbore završen je krajem avgusta meseca. Na izborima će učestvovati 90 političkih subjekata, od toga 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Danas je izvršeno žrebanje ovih političkih subjekata. Rangirani brojevi kreću se od 101 do 189.

Kako je preneo RTV Kim, predstavnici srpskih političkih subjekata koji su prijavili učešće na izborima izvukli su sledeće brojeve:

– Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ 101,
– Nezavisni kandidat Radoš Repanović 111,
– Nezavisni kandidat Jugoslav Jovanović 115,
– Nezavisni kandidat Slađana Pantović 137,
– Građanska inicijativa „Sloboda Štrpce“ 145,
– Srpska lista 147,
– Građanska inicijativa „Narodno jedinstvo“ 152,
– Nezavisni kandidat Branimir Stojanović 155,
– Nezavisni kandidat Dragan Repanović 158,
– Građanska inicijativa „Narodna sloga“ 161,
– Nezavisni kandidat Bojan Saičić 170,
– Građanska inicijativa „Zubin Potok“ 181,
– Građanska inicijativa „Srpska narodna sloga“ 187.

Kada je reč o najvećim albanskim političkim strankama, Socijaldemokratska inicijativa na izborima 17. oktobra biće pod rednim brojem 119, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) biće pod brojem 121, PSD – 127, a Pokret Samoopredeljenje – 144.

Alijansa za novo Kosovo (AKR) biće pod brojem 149, Demokratski savez Kosova (LDK) – 160, dok će Demokratska partija Kosova (PDK) biti pod brojem 177.

Lokalni izbori najavljeni su za 17. oktobar, dok je početak predizborne kampanje zakazan za 15. septembar.

Iako je početak kampanje zakazan za 15. septembar, a izbori za 17. oktobar, sve je više političkih subjekata koji traže da se kampanja skrati, a izbori odlože, upravo zbog loše epidemiološke situacije na Kosovu.

Zahtev za odlaganje izbora izneo je pre dva dana Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca (Glauk), a nešto ranije je više albanskih političkih subjekata zatražilo da se kampanja skrati.

Konjufca je ujedno naglasio da će o odlaganju izbora odlučivati kosovska predsednica, na osnovu preporuke kosovskog instituta za javno zdravlje.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, takođe je danas kazao da će odluka o eventualnom odlaganju lokalnih izbora biti doneta ako to preporuče stručnjaci, uz naznaku da za sada još uvek takve preporuke nema.

Vitia je za danas ujedno najavio razgovore o novim merama za koje se očekuje da će početi da se primenjuju 13. septembra, a kada prestanu da važe prethodno uvedene mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.