Četvrti dan protesta nezadovoljnih građana u Osojanu; Ministarstvo prosvete: Nije bilo prijema u stalni radni odnos

FOTO: Radio Goraždevac

Vest je ažurirana

Zgrada Privremenog organa u Osojanu već četvrti dan je u blokadi. Školska zgrada odblokirana je na zahtev policije ali je porodica Dubić ostala ispred zgrade.

“Ako je potrebno ostaćemo ovde godinu dana. Policija je jutros zahtevala od nas da omogućimo nesmetan ulaz u zgradu. Nastava se odvija, ali mi ostajemo ovde ispred škole”, kaže Leonid Dubić.

Povratnička porodica Dubić je u utorak i sredu blokirala školsku zgradu tvrdeći da je drugo lice zaposleno na mesto preminulog člana njihove porodice.

Dubić dodaje da ih do sada niko nije kontaktirao.

Ovim povodom Radio Goraždevac je kontaktirao načelnika školske uprave Ivana Zaporožca ali ih je on uputio na press službu Ministarstva prosvete, rekavši da će odgovoriti u konsultaciji sa njima.

KoSSev: U međuvremenu je na upit Radio Goraždevca odgovorilo srpsko Ministarstvo prosvete navodeći da nije bilo prijema novih radnika u školi u Osojanu na neodređeno vreme u ovoj školskoj godini.

Iz ovog Ministarstva navode da se zapošljavanje u školama vrši skladu sa zakonom koji predviđa da se za prijem u radni odnos na neodređeno vreme objavi konkurs koji raspisuje obrazovna ustanova, koja i sprovodi postupak.

Ujedno navode da je osnovno obrazovanje dece obavezno i u skladu sa tim niko nema pravo da ometa nastavu i rad škole i učenicima uskraćuje ovo pravo.

Kada je u pitanju protest članova porodice preminulog radnika ove škole i njihovog zahteva da se na njegovo radno mesto primi u radni odnos neko od članova njihove porodice, Ministarstvo porodici upućuje saučešće i nalgašava da su škole javne ustanove i da se u radni odnos prima u skladu sa zakonom i predviđenim procedurama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ispred Privremenog organa za opštinu Istok i dalje stoje građani koji ne dozvoljavaju da se uđe, zbog čega je od ponedeljka obustavljen rad ove institucije.

„Jutros nam je dolazio predsednik Privremenog organa i ponudio da idemo sa njim za Beograd pod uslovom da odblokiramo zgradu. Mi smo ponudili da deo nas ide a deo da ostane i drži zgradu u blokadi dok se pitanje ne reši. On to, međutim, nije prihvatio, tako da mi i dalje ostajemo ovde sve dok se naše pitanje ne reši“, izjavila je za Radio Goraždevac Mirjana Đurić.

U Osojanu kod Istoka, nekoliko porodica, nezadovoljni svojim socijalnim statusom, započeli su proteste. Tim povodom, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković je rekao da je svestan da u Metohiji nije lak život za srpski narod:

„U Metohiji, gde je najveći broj napada i stradanja našeg naroda, pogotovu onih koji žele da se vrate i koji su se vratili, dakle povratnika. Tamo apsolutno činimo sve što možemo da pomognemo, i Osojanu i svim drugim mestima. Nije lako, nije jednostavno. Država Srbija čini sve. Pomogli smo i pomažemo kada je reč i o novim radnim mestima, ali morate da razumete jedno – ako decenijama nije bilo novih zapošljavanja, ako je situacija bila teška ovde u srpskim sredinama i sada kada smo poslednjih godina, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, zahvaljujući činjenici da smo podigli budžet države Srbije, pa više novca možemo da izdvojimo i za prostor Kosova i Metohije, pa da zaposlimo preko 300 lekara i medicinskih sestara, pa da mnogo učinimo i za sve druge naše institucije, da ih sada sve ne navodim. Kažem, prostora još uvek ima i naravno da moramo još dosta da pomognemo“, rekao je Petković tokom posete Velikoj Hoči, naglasivši da se rešava problem po problem i da se zapošljavanje vrši po prioritetima.

Petković je obećao da će on i njegovi saradnici razgovarati sa nezadovoljnim ljudima u Osojanu i učiniti sve da im se pomogne. On je dodao da će poslati svoje pomoćnike da vide u čemu je problem i ako je potrebno da se menja i osoblje u opštinskoj upravi.

Radio Goraždevac

Povezani tekstovi

UNS i DNKiM: Omogućiti novinarima da izveštavaju sa protesta u Osojanu

U Osojanu se nastavilo sa blokadom škole, protesti nezaposlenih, nije bilo nastave

Osojane: Blokiraćemo Privremeni organ dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mestoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.