Četiri opštine na Kosovu u kojima maloletnici najviše koriste narkotike

FOTO: Preuzeto sa IndeksOnline

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ismet Koca, poručnik Kosovske policije, izjavio je da je pristup narkoticima na nacionalnom nivou zabrinjavajuć.

On je rekao da su Priština, Prizren, Peć i (Južna prim. red) Mitrovica opštine u kojima ima najviše maloletnika koji zloupotrebljavaju narkotike.

„Generalno, mogu reći da je pristup narkoticima zabrinjavajuć na nacionalnom nivou, s obzirom na to veliki broj stanovništva u velikim centrima. Uglavnom mogu da pomenem posle Prištine, pošto je ona glavni grad, i neke od centara, kao što su: Prizren, Peć ili Mitrovica. Ovo su verovatno neki od centara koje najviše posećuju ljudi koji zloupotrebljavaju narkotike“, rekao je on.

Poručnik Koca je dodao da prema statistici ima slučajeva da su maloletnici konzumirali narkotike u školskim objektima, piše „Zakletva za pravdu“.

„Određeni broj njih unutar školske zgrade, neki u školskim dvorištima ili prostorima i slučajevi koji su se desili van školskog perimetra. Tačnije, ako govorimo o ovoj godini, imamo ukupno 81 slučaj. Dok, dalje u 2019. godini, imamo ukupno 47 slučajeva koji su se desili, od toga 7 slučajeva koji su se desili u okviru školske zgrade, zatim 28 slučajeva u blizini škola, odnosno oko, u dvorištu ili u drugoj blizini škole i 12 slučajeva koji su se desili van školskog dvorišta, na 350 metara udaljenosti od škole.

Za 2020. prijavili smo 21 slučaj. Od toga su dva u školskoj zgradi, zatim imamo 12 predmeta u prostorijama škole, a 7 slučajeva na obodu od 350 metara van škola.

U 2021. godini imamo ukupno 20 prijavljenih slučajeva. Od toga 7 u školskim zgradama, 10 u školskim prostorima i 3 van škole na obodima od 350 metara. U 2022. godini, do ovog trenutka, imali smo ukupno 13 slučaja, dva slučaja su unutar školske zgrade, dok je 7 slučajeva u dvorištima ili školskim zgradama i četiri  slučaja na periferiji škola, tj. u obodu od 350 metara“, rekao je Koca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.