Često zbog materijalne situacije mlad čovek je sputan da iskoristi jedinstvenu životnu šansu

Prof dr. danica Grujičić
Foto: RTK

Obrazovani ljudi odlaze, a neretko oni najbolji. Udruženim snagama neophodno je stvoriti uslove kako bi zadržali mlade, glavna je poruka sa skupa koji je u Domu kulture Gračanica održala “Fondacija zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić”.

Prof. dr Danica Grujičić govorila je u Gračanici o reformi obrazovanja, zdravstva, kulture i medija. Osnivači fondacije „Zajedno za mlade“ su studenti iz Užica, a cilj im je da pomognu talente.

„Talentovane dece ima svuda. Posebno će biti važan rad u manjim sredinama iz razloga što su u takvim sredinama mnogo manje mogućnosti roditelja da isprate talenat svoje dece, dakle zadatak roditelja i učitelja je da tu svoju decu, svoje đake, studente prepoznaju na vreme da nam signaliziraju, a mi ćemo videti na koji način im možemo pomoći”, izjavila je prof. dr Danica Grujičić, poznati srpski neurohirurg.

Fondacija pruža podršku mladim ljudima u različitim sferama, pre svega u obrazovanju, nauci, umetnosti, kulturi i sportu.

“Nekad nam život daje jednu šansu, a često zbog materijalne situacije mlad čovek je sputavan da tu istu šansu iskoristi, da nam se ovakve stvari ne bi dešavale u budućnosti iz tih razloga smo i formirali ovu fondaciju”, kaže Vojin Čukuranović, član Fondacije za mlade.

“Najveći problem omladine u Gračanici je to što su na neki način izolovani i nemaju mogućnost da se udruže i razvijaju u sredini u kojoj žive, zato mislim da je fondacija dr Danice Grujičić ono što nam je bilo neophodno”,  naveo je Miroslav Perić, predstavnik fondacije iz Gračanice.

Mlade da sačuvamo nadom kroz primer nas samih

Dela dr Gujičić govore i svedoče o njenom radu i zalaganju rekao je u obraćanju prisutnima, a u ime Eparhije – raško prizrenske Iguman manastira Draganac, otac Ilarion.

“Zahvalio bih se dr Grujičić i njenim saradnicima što u vrlo dramatičnom periodu dolaze na Kosovo sa pravom porukom, da treba da se ostane i da čuvamo našu mladost. Treba da sačuvamo mlade, da im damo nadu svojim primerom, da ih uputimo i ostavimo prostor da razvijaju svoje darove svuda, a posebno na Kosovu”, rekao je Arhimandrit Ilarion.

Njena motivacija i zalaganje za omladinu je ostavila najveći utisak na publiku. Na tribini je bilo reči i o različitim problemima u zdravstvu na koje dr Grujičić svakodnevno upozorava i na društvenim mrežama. Najavljeno je da će u Medija Centru u Beogradu 14. marta biiti održana zvanična prezentacija sajta fondacije preko koga će svako ko želi moći da uplaćuje donacije.

RTKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.