Čestitke za Vaskrs u domovima: Da upalimo sveću za nadu u bolji dan

FOTO: Manastir Visoki Dečani

Vest je ažurirana

Za nekoliko sati, pravoslavni hrišćani dočekaće Vaskrs. Po prvi put u novijoj istoriji, vernici koji Vaskrs slave po Julijanskom kalendaru, kao i oni koji su ga prethodne nedelje proslavili po Gregorijanskom, dočekaće ga u svojim domovima umesto na ponoćnim vaskršnjim liturgijama.

U susret Vaskrsu stižu brojne čestitke zvaničnika.

Đurić: Okrenimo se jedni drugima

Partrijarhu Irineju, Episkopu Teodosiju, sveštenstvu, pravoslavnim vernicima, a posebno, kako je naveo u čestitki, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Vaskrs je čestitao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Ove godine praznične dane dočekujemo suočeni sa iskušenjima kroz koje prolazi vascelo čovečanstvo, sa pandemijom novog virusa. Zato nas danas Hristovo Vaskrsenje, snažnije nego minulih godina, u svom jedinstvenom značenju, podseća na vrednosti i principe pravde, solidarnosti i humanosti, pre svega prema ubogima i bolesnima, ne gubeći nadu u bolje i srećnije sutra“.

U poruci Srbima sa Kosova, Đurić je poželeo da praznik podele sa bliskima u krugu porodice, ali u mislima ne zaboravljajući prijatelje i komšije, gradeći međusobno poverenje, razumevanje i zajedništvo.

Osnaženi verom i čovekoljubljem – okrenimo se jedni drugima, poručio je Đurić.

Kurti: Potrebna nam je hrabrost nad strahom i nada nad očajem

I kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti čestitao je Vaskrs.

„Danas, hrišćani na Kosovu i širom sveta proslavljaju Vaskrs i Vaskrsnuće Isusa Hrista. U ovim teškim vremenima, potrebna nam je hrabrost nad strahom i nada nad očajem. Hajde da upalimo sveću za nadu u bolji dan. Srećan Vaskrs“, naveo je u svojoj čestitki pravoslavnim vernicima.

Vučić: Da Vaskrs provedemo u nadi i smirenju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki patrijarhu, sveštenstvu i pravoslavnim vernicima, poželeo je da ga provedu u nadi i smirenju.

Kaže da iako porodice praznik slave razdvojene, dok mnogi samuju i sa strepnjom očekuju svaki novi dan, Vaskrs svima daje i snagu i nadu da u „čvrstoj i nepokolebljivoj veri proslavimo život u svoj njegovoj punoći“.

„U vremenu velike pošasti koja je zahvatila ceo svet i na iskušenje stavila ljude svih vera i nacija, mi proslavljamo naš veliki praznik sa nadom da će naše molitve za zdravlje, mir, blagostanje i opšte dobro celog čovečanstva naći svoj put i da će biti uslišene“, piše u čestitki.

„Vaskršnji praznik nas i sada, možda više nego ikada, podseća na blagodet praštanja, međusobnog razumevanja i podrške, na duh zajedništva i nesebičnog davanja, kako bismo složno pobedili ovu veliku nevolju koja nas je sve snašla. Uz najbolje želje svima za dobro zdravlje, mir, spokoj i zajedništvo, upućujem vam najradosniji pozdrav ‘Hristos vaskrse’!“, navodi se u čestitki.

Tači: Srećan što Kosovo ima međuetničku toleranciju

U međuvremenu večeras je čestitke uputio i kosovski predsednik Hašim Tači:

„Povodom Pravoslavnog Vaskrsa, svim pravoslavnim vernicima čestitam ovaj praznik sa verom u pozitivne religijske vrednosti, osećanja dobrote i poštovanja jedni za druge. Srećan sam što naša kuća, Republika Kosovo, ima slogu i međuetničku toleranciju gde svi uživaju u praznicima svih zajednica“.

Brnabić: Da sačuvamo zdravlje svakog člana našeg društva

Premijerka Ana Brnabić je u svoje i u ime Vlade Srbije takođe uputila čestitku patrijarhu Irineju i pravoslavnim vernicima, pozivajući na duh zajedništva i sloge u trenutnoj zdravstvenoj krizi izazvanoj koronavirusom.

„Pred nama je Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, koji u vreme novih izazova provodimo brinući o svojim najbližima, sa jedinom željom da sačuvamo zdravlje svakog člana našeg društva, svesni da dobro zdravlje ima najveću vrednost u životu“, napisala je Brnabić.

Američki ambasadori u Prištini i Beogradu uputili čestitke

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, zajedno sa svojom suprugom poželeo je radost i sreću pravoslavnim vernicima koji slave praznik.

„Iako su crkve širom sveta od nedavno prazne, vera vernika svakodnevno ispunjava svet. Neka vaša vera ojača vašu nadu kao i vašu odlučnost tokom naše borbe u ovom vremenu pandemije COVID-19, koja muči čitav svet, bez obzira na nacionalnost, rasu i religiju“.

„Svim mojim prijateljima želim miran i bezbedan vikend uz iskrenu zelju da možemo doživeti obnovljenu nadu koju Uskrs simbolizuje“, poručio je američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri koji je podelio video poruku svog kolege iz Prištine Filipa Kosneta u kojoj pozdravlja zajedničku saradnju srpskog i kosovskog ministra zdravlja.

Prethodno se oglasio i video porukom preko Tvitera, i njegov kolega u Beogradu.

Jevtić: Da dobro pobedi zlo, a ljubav mržnju

“Teška vremena u kojima dočekujemo Vaskrs ne smeju u nama pokolebati veru i nadu u bolje sutra. Zato neka u svima nama dobro pobedi zlo, neka nada pobedi strah, a ljubav mržnju. Da raspeti čovek današnjice vaskrsne i da život pobedi”, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić,

Čestitke je uputio sveštenstvu Srpske Pravoslavne Crkve i vernicima.

Poželeo je da Vaskrs svima bude izvor nade i putokaz u budućnost ispunjenu tolerancijom i razumevanjem.

„Zato se danas sećamo povratnika i svih onih koji su mimo svoje volje daleko od svog zavičaja i poručujemo da i oni obnove veru i duhovni mir kako bi u radosti proveli Vaskršnje praznike“, istakao je.

GI “SDP“: Da se prilagodimo situaciji u kojoj smo se zatekli i osnažimo u nama neprolazne vrednosti mira, poštovanja

U čestitki sveštenstvu i vernicima, ova građanska inicijativa istakla je želju da sva iskušenja i izazove oni koji proslavljaju u svojim domovima u krugu svojih porodica i najbližih prevaziđu u nadi, veri i ljubavi.

„Moramo se prilagoditi situaciji u kojoj smo se zatekli i osnažiti u nama neprolazne vrednosti mira, poštovanja, kako bi smo složno i posvećeno radili za dobrobit našeg naroda“, navodi se u čestitki GI SDP.

Predsednik „Udruženja Crnogoraca sa Kosova“, Slobodan Vujičić, čestitao je pravoslavnim vernicima Vaskrs.

„Najveći i najradosniji hrišćanski praznik ove godine proslavljamo u vrlo teškim i prelomnim momentima za čovečanstvo. Okupljeni u svojim domovima sa svojim porodicama, okrenuti jedni drugima, molimo se da u ovoj godini dobro konačno i potpuno porazi zlo. Molimo se da celokupno čovečanstvo vaskrsne i povrati istinske i univerzalne vrednosti bez kojih ne možemo biti ljudi. Svojim ličnim primerom i trudom dajmo doprinos društvu mira, pravde, sigurnosti i prosperiteta“.

Arlov: Pomolimo se, zapalimo sveće i tamjan u svojim domovima

Čestitke srpskom narodu iz Banjaluke uputio je i predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

„Znam da Vam je teško jer najviše Vi ste čekali vijekovima, u svim nedaćama, patnjama, ratovima Vaskrs najradosniji praznik u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji. Moramo uz vijeru u Boga i to istrpjeti. Poželimo svima zdravlje, mir i sreću! Pomolimo se, zapalimo svijeće i tamjan u svojim domovima, sa porodicama poštujući propise samostalne izolacije da se što prije, bolje i bezbolnije obranite od ove pošasti virusakorona koja je napala cijelu planetu“, istakao je u svojoj čestitki.

Budite strpljivi i dostojanstveni kao uvijek. Na žalost Vi ste navikli već decenijama da trpite i sada trpite duplo više nego svi mi.Čuvajte se i poštujte jedni druge, jer Vaš svaki život, radost i zdravlje Vaše djece veliko je bogastvo što postojite i čuvate Kosovu i Metohiji našu svetu Ikonu.

Čestitao je deci, a poseban pozdrav uputio deci i mladima sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, obećavajući da će nastaviti sa podrškom koju je ova orgnizacija do sada pružala deci sa KiM-a.

Princ Filip: Više nego ikad molimo se za snagu naše zemlje

Princ Filip Karađorđević uputio je Vaskršnju čestitku Patrijarhu srpskom, episkopima Srpske pravoslavne Crkve i pravoslavnim vernicima sa željom da iako se dočekuje u vanrednim okolnostima, svi hrišćani budu ispunjeni radošću, ljubavlju i nadom.

Bez obzira na okolnosti, Vaskrsenje Hristovo ćemo uvek slaviti kao praznik nade, vere, ljubavi i radosti. Božija milost i ljubav su neprestalno uz nas, a Hristovo Vaskrsenje će uvek biti to svetlo ka kom ćemo koračati u tmurnim vremenima, suočeni sa najvećim iskušenjima i nevoljama, jer je On naša nada i naš Spasitelj.

„U ovim vaskršnjim danima, više nego ikad, molimo se za snagu naše zemlje i svih njenih građana, moleći Gospoda da zaštiti i sačuva sve nas“, istakao je srpski princ.

Gojković: Da nam Vaskrs ulije snagu i optimizam

„Svim građanima Srbije čestitam predstojeći najveći hrišćanski praznik. Neka nam radost Vaskrsa, koji simbolizuje pobedu života, ulije snagu i optimizam da zajedno prebrodimo iskušenja pred nama, sa kojima se danas suočava ne samo Srbija, već i čitav svet. Istovremeno, neka nas Vaskrs podseti na hrišćanske vrline solidarnosti, požrtvovanja i humanosti i podstakne na odgovornost i ljubav prema bližnjima. U nadi da ćemo zajedno
odgovornim ponašanjem i brigom za sve ljude prevazići izazove, pozivam vas da Vaskrs provedete u molitvi i u svojim domovima. Hristos vaskrse!“ – čestitka je predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Vaskrs u domovima, liturgije online

Vaskršnji praznici se ove godine i za katolike (koji su ga proslavili u prošlu nedelju) i za pravoslavce proslavlja usred pandemije koronavirusa. Na delu je zabrana okupljanja, ali i izlaska, pa ove dane većina provodi u svojim domovima.

Prethodno je srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio patrijarhu Irineju da neće ukidati zabranu kretanja, a SPC da će poštovati mere. A srpske mere su od juče u 17 sati do utorka u 5, 24-časovna zabrana kretanja.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će uskršnje liturgije biti bez prisustva vernika, uz mogućnost prenošenja litrgije Internetom, a prenose Internetom vaskršnjih službi od juče organizuje i Eparhija raško-prizrenska. Iz manastira Gračanica, u ponoć će se na Fejsbuk stranici eparhije prenositi Vaskršnja liturgija.

Vaskršnja poslanica: Da učinimo sve da sebi i drugima pomognemo, da dobro razmislimo o sebi i o svetu

Eparhija uživo prenosi Vaskršnja služenja, vladika: Nadamo se da će to biti utehaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.