Vaskršnja poslanica: Da učinimo sve da sebi i drugima pomognemo, da dobro razmislimo o sebi i o svetu

„Dok slavimo Vaskrsenje Hristovo, setimo se, draga deco duhovna, naše braće i naših sestara na našem mučeničkom Кosovu i Metohiji! Pomolimo se za njih da im Gospod podari snage da svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru u krajnju pobedu Dobra i da veruju da je Gospod, Bog milosti i dobrote, uvek sa njima i sa svima koji idu Božjim putevima!“ – poručio je u svojoj Vaskršnjoj poslanici patrijarh Irinej.

Podsećajući da se Vaskrs ove godine dočekuje u teškim uslovima i u nevoljama u kakvim su ga vernici „retko kad u prošlosti dočekivali i slavili“, pandemiji koja je iznenada zadesila čovečanstvo, patrijarh je naglasio:

„Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti.

Poručio je da se uz istovremenu molitvu, vodi računa o svom i zdravlju drugih.

Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote milionâ ljudi! „Smiri se, gordi čoveče!” – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena.

„Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće?“

Podsetio je i na prošlogodišnju proslavu 800. godišnjice autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, u čijem je jubileju sagledana širina, dubina i visina postojanja srpskog naroda, ali i na proslavu 100-godišnjicu obnovljenja statusa srpske Patrijaršije ove godine.

„Posle golgotskog stradanja našeg naroda i naše Crkve u 19. veku i u prvim decenijama 20. veka, mitropolije i eparhije naše Crkve, rascepkane po teritorijama prethodnih carstava i država, sjedinile su se u jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, čime je obnovljena naša drevna Pećka Patrijaršija. Bio je to blagoslov Božji našem narodu i našoj Crkvi za naše – do tada neviđeno – stradanje i pokazano trpljenje“, navodi se u poslanici.

Prethodno smo, draga deco duhovna, poput drevnog Izrailja, prošli preko golgotâ i strahotâ, preko sinjih mora i morskih dubina, a potom doživeli slobodu i jedinstvo. Naša golgotsto-pashalna istorija nam govori da nikad, pa ni na Veliki Petak, ne smemo gubiti veru i nadu u Boga. Zar 1915. godina nije bila Veliki Petak u našoj novijoj istoriji? Zar 1916. godina nije bila godina naše Albanske Golgote? A zar 1917. godina nije izgledala kao naše pogrebenje i polaganje u “plave grobnice“? I gle čuda! Već sledeća, 1918. godina, bila je godina naše pobede, naše slobode i našeg vaskrsenja, a 1920. godina – godina naše crkvene i duhovne obnove.

Vaskršnji praznici se ove godine i za katolike (koji su ga proslavili u prošlu nedelju) i za pravoslavce proslavlja usred pandemije koronavirusa. Na delu je zabrana okupljanja, ali i izlaska, pa ove dane većina provodi u svojim domovima.

Prethodno je srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio patrijarhu Irineju da neće ukidati zabranu kretanja, a SPC da će poštovati mere. A srpske mere su od juče u 17 sati do utorka u 5, 24-časovna zabrana kretanja.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će uskršnje liturgije biti bez prisustva vernika, uz mogućnost prenošenja litrgije Internetom, a prenose Internetom vaskršnjih službi od juče organizuje i Eparhija raško-prizrenska. Iz manastira Gračanica, u ponoć će se prenositi Vaskršnja liturgija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.