Čestitke Kosovu – Tramp, Kitarović, Vujanović…

Kosovski Albanci danas proslavljaju devetogodišnjicu unilateralno proglašene nezavisnosti. Uz svečanu sednicu Skupštine Kosova, prijem za diplomatski kor, polaganjem venaca na spomenik Ademu Jašariju, u Prištini se obeležava 17. februar 2008. godine – dan kada je optimistično i u euforiji, na vanrednoj svečanoj sednici, usvojena Deklaracija o nezavisnosti. Povodom godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti – čestitke su uputili predsednici nekoliko država, među kojima su predsednik Sjedinjenih američkih država, Donald Tramp i predsednici država iz regiona. Čestitku je uputila i britanska kraljica Elizabeta II. Srbija de jure ne priznaje nezavisnost Kosova, ali od 2012. godine na visokom, odnosno, najvišem političkom nivou, pregovara i dogovara sporazume sa kosovskim vlastima. U međuvremenu, ukida svoje izvršne i zakonodavne državne institucije na Kosovu i Metohiji i integriše ih u kosovske.

Tramp: Nastavak široke i duboke saradnje

Predsednik SAD-a, Donald Tramp, u čestitki Tačiju, navodi da se njihove "dve države oslanjaju na zajedničke vrednosti i interese".

"Budućnost suverenog, multietničkog i demokratskog Kosova zasnovana je na stabilnom regionu Balkana, prosperitetnom i u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu," ističe se, takođe, i dodaje:

"Srdačno očekujemo nastavak naše široke i duboke saradnje, usredsređeni na podršku povećanju demokratskog i privrednog razvoja, jačanju vladavine prava na Kosovu, rešavanju sporova sa susedima, kao i u borbi protiv nasilnog ekstremizma i stranih boraca terorista."

Čestitke od ambasadora

Čestitku je uputio i ambasador SAD-a na Kosovu, Greg Delavi.

"Srećan Dan nezavisnosti Kosovo! Za desetogodišnjicu se nadam da će više zvaničnika svakodnevno reći – Šta danas radim, u svom poslu, za svoju zemlju," napisao je Delavi na svom Twitter nalogu.

I ambasador Velike Britanije na Kosovu, Rori O'Konel, pridružio se čestitkama, pre svih. 

"U ime britanskog naroda i u svoje ime, čestitam Kosovu koje slavi devetu godišnjicu nezavisnosti. Mi smo uz vas kao prijatelj i partner dok radite na izgradnji prosperitetnog, bezbednog i inkluzivnog Kosova," navodi on.

Elizabeta II: Sa najlepšim željama za radost kosovskog naroda

Britanska kraljica, Elizabeta II, u svojoj čestitki navodi: 

"Veliko mi je zadovoljstvo da Vam pošaljem, Vaša ekselencijo, moje čestitke povodom obeležavanja Vašeg dana državnosti, zajedno sa mojim najlepšim željama za radost kosovskog naroda u tekućoj godini."

Grabar-Kitarović pozvala Tačija u zvaničnu posetu Hrvatskoj

U  čestitki iz Hrvatske, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović navela je da "Republiku Kosovo i Republiku Hrvatsku povezuje stalno prijateljstvo naših naroda, saradnja kao i mnogobrojni zajednički interesi i težnje".

"Šaljem vam, u ime građana Republike Hrvatske i u moje ime, srdačne čestitke povodom Dana nezavisnosti i godišnjice proglašenja Republike Kosova, kao i iskrene želje za prosperitetom i novim uspesima za vašu zemlju i prijateljski narod Kosova," navela je hrvatska predsednica.

"Republika Hrvatska snažno podržava budućnost Republike Kosova u Evropskoj uniji i NATO-u, i spremna je da nastavi da pruža pomoć i da deli saznanja i iskustva u vezi sa njenim procesom evroatlantskih integracija," naglasila je dalje Grabar-Kitarović.

Istovremeno, ona je pozvala Tačija u posetu Hrvatskoj:

"Verujem da će Vaša poseta Hrvatskoj dati novi podstrek razvoju sada već jako bliskih odnosa između naše dve države i da će pružati mogućnost razmatranja novih predloga kako bismo još više obogatili naše veze. Saradnja između naše dve zemlje na jačanju stabilnosti, bezbednosti i saradnje u Jugozapadnoj Evropi zauzima bitno mesto."

Vujanović: Odnosi između Crne Gore i Kosova primer dobrosusedske saradnje u regionu

Čestitkama se iz regiona pridružio i crnogorski predsednik, Filip Vujanović:

"U ime građana Crne Gore i u moje ime, šaljem Vam srdačne čestitke za državni praznik, 17. februara, Dan nezavisnosti Republike Kosova. Republici Kosovo želim stabilnost i dalji napredak, a građanima Kosova blagostanje. Odnosi između Crne Gore i Kosova su primer dobrosusedske saradnje u regionu. Oni snažno doprinose njegovoj stabilnosti i prosperitetnoj evropskoj budućnosti građana svih država u regionu. Ubeđen sam da ćemo nastaviti zajedničke napore u tom pravcu. Poštovani gospodine predsedniče, želim Vam zdravlja i uspeha u vršenju Vaše uzvišene dužnosti," napisao je Vujanović.

Čestitke su poslali i predsednica Švajcarske Doris Loitart (Doris Leuthard), predsednik Austrije Aleksander Vanderbelen (Alexander Van der Bellen), italijanski predsednik Serđo Matarela (Sergio Mattarella), mađarski predsednik Janoš Ader (János Áder).

Jednostranu nezavisnost Kosova do sada je priznalo 113 zemalja. Singapur je poslednja zemlja koja je to učinila prošle godine, uz još jednu – Surinam. Prethodne, 2015. godine, Kosovo je priznala jedna zemlja – Antigva i Barbuda. Srbija de jure ne priznaje nezavisnost Kosova, ali od 2012. godine na visokom, odnosno, najvišem političkom nivou, pregovara i dogovara sporazume sa kosovskim vlastima. U međuvremenu, ukida svoje izvršne i zakonodavne državne institucije na Kosovu i Metohiji i integriše ih u kosovske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.