Đakovčani odustali od dolaska na Zadušnice

Raseljeni Srbi iz Đakovice odustali su od dolaska na sutrašnje Zadušnice zbog, kako navode, učestalih provokacija i fizičkih napada koji su se dešavali prilikom ranijih poseta ovom gradu. Ne želimo da nam se svaka poseta Đakovici politizuje, poručuju. 

"Zahtevamo od međunarodnih institucija da nam obezbedi osnovna načela demokratije, slobode, veroispovesti i posete svojim kućama iz kojih smo proterani pre 18 godina, a koje su i dalje uzurpirane," navodi se u saopštenju Udruženja raseljenih Đakovčana.

Dodaju i da "nisu zaplašeni", i da ne žele da im se svaka poseta, obilazak preostalih monahinja u Đakovici i verski praznik "politizuju".

"Raseljeni Srbi iz Đakovice šalju poruku – Vidimo se u Đakovici u miru!" – zaključuju. 

Srbi iz Đakovice su poslednji put organizovano posetili ovo mesto na Badnji dan, a ovaj dolazak Srba, takođe, nije prošao bez incidenata. Albanski demonstranti koji su tada protestovali kako bi sprečili njihov dolazak kamenovali su autobus u kojem su se Srbi nalazili. Slična situacija dogodila se i na Veliku Gospojinu, prošle godine. Albanci su i tada protestovali u blizini hrama Uspenja Presvete Bogorodice, u centru Đakovice. 

U Đakovici je nekada živelo oko 12.500 Srba, a hram Uspenja Presvete Bogorodice bio je potpuno uništen 2008. godine tokom Martovskog pogroma, te kasnije i obnovljen. U Đakovici danas, u kući koja se nalazi u dvorištu ovog hrama – žive četiri starice, monahinje Teoktista i Joanikija, kao i Vasiljka Perić i Nadežda Isailović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.