Zeri: SL blokirala registraciju „Balističke partije“; Samoopredeljenje: Oni su fašistička partija

Foto: info.ks. net

Predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji odbio je da glasa za potvrdu registracije „Balističke partije“, zbog čega je ovo regulatorno telo inicijalno moralo da odbije zahtev za registraciju. Međutim odlukom Panela za žalbe i predstavke, ta odluka CIK-a je poništena i vraćena CIK-u na ponovno razmatranje, preneo je juče Zeri.

Kosovska Centralna izborna komisija u redovnom sastavu broji 11 članova, a sve odluke se donose dvotrećinskom većinom članova, odnosno sa najmanje 8 glasova svih članova. Međutim, usled neslaganja unutar PAN koalicije oko toga koje dve osobe bi trebalo da predstavljaju ovu koaliciju koja broji tri političke partije, trenutno je imenovano svega 9 članova ove komisije.

Imajući u vidu nekompletan sastav komisije, izostanak glasa samo jednog predstavnika komisije, može blokirati odluke ovog tela.

Upravo to se i dogodilo kada je izostao glas predstavnika Srpske liste za potvrđivanje registracije „Balističke partije“. Ovaj potez predstavnika Srpske liste u CIK-u, Stevana Veselinovića, naišao je na oštre kritike pokreta Samoopredeljenje koji je ovu političku opciju nazvao „fašističkom“.

„Upotrebiti ovu situaciju kako bi se nezakonito blokirala registracija političkih stranaka je apsolutno neprihvatljiva. Još neprihvatljivije je to što se to opravdava klevetanjem i korišćenjem govora mržnje od strane nekoga ko predstavlja političku stranku koje je u suštini fašistička“, rekao je predstavnik Samoopredeljenja, Adnan Rustemi za Zeri.

Međutim, upravo je Samoopredeljenje sredinom ove godine upotrebilo istu situaciju prouzrokovanu činjenicom da CIK nije u punom sazivu kako bi blokirao potvrdu kandidatura za gradonačelnike Srpske liste na lokalnim izborima koji su organizovani u četiri većinski srpske severne opštine.

Prvobitna odluka CIK-a da zbog izostanka glasova predstavnika Samoopredeljenja ne odobri kandidature srpskih predstavnika, takođe je tada poništena od strane Panela za predstavke i žalbe i CIK-u je naloženo da odobri kandidature.

Samoopredeljenje, politička opcija koja često zagovara ujedinjenje Kosova i Albanije, a Kosovo naziva Dardanijom, tada je donelo pravnu ocenu da predstavnici Srpske liste gube ustavno pravo da se kandiduju na izborima i budu birani jer su, kako su oni to videli, prekršili kosovski Ustav time što su Kosovo u svojim pismima ostavke oslovili sa Kosovo i Metohija.

Povezani članci:

CIK nije potvrdio kandidate Srpske liste; Đurić: Dalje učešće Srba u prištinskim institucijama besmisleno

Poništena odluka CIK-a, naloženo potvrđivanje kandidata Srpske liste

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.