Čeku: Reakcija nemačkog ambasadora o Džaferu Devi ishitren potez, treba nastaviti restauraciju kuće

Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku)
FOTO: Klan Kosova/Printscreen

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) nije promenio stav u pogledu toga da li treba ili ne treba da se nastavi sa restauracijom kuće političara sa Kosova, Džafera Deve.

On je u emisiji Monokel novinarke Aljise (Alisa) Braho dao ocenu izjave nemačkog ambasadora na Kosovu, Jorna Rodea, koji je nazvao Devu, nacističkim kolaboracionistom.

„…Bio je to ishitreni potez i ne verujem da postoji razlog da se ne nastavi restauracija te kuće. Veoma smo zainteresovani da zaštitimo svedočanstvo prošlosti, da sačuvamo artefakt i učinimo ga dostupnim zajednici“, rekao je Čeku, prenosi Klan Kosova.

„Dakle, ovo je formula! Osim toga, istorijska tumačenja su domen druge grupe profesionalaca koji će voditi tu debatu. Ali, to nije deo nadležnosti ili mandata Ministarstva kulture, niti ministra kulture…”.

Upitavši ga o još jednom „vrućem krompiru“ kao što je slučaj sa manastirom Dečani, ministar Čeku nije istupio od zvanične linije koju je pratio i sam premijer Aljbin Kurti.

KoSSev: Svega nekoliko dana pre reakcije kosovskog ministra kulture, nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, je u intervjuu za Klan Kosova još jednom izneo svoj stav povodom pitanja restauracije kuće Džafera Deve u južnom delu Mitrovice, sa kojom se započelo prošle godine, a ubrzo i prekinulo nakon serije reakcija međunarodnih predstavnika, a među prvima i nemačkih zvaničnika, koji su naveli da je Deva bio nacistički kolaboracionista.

Rode je nedavno kazao da Nemačka nije protiv restauracije ove kuće, tj. da nemaju problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa tim što nema komentara o tome ko je bio Džafer Deva.

Rode je ponovio da je reč o nacističkom kolaboracionisti koji je bio u sastavu divizije „Skenderbeg”.

„Kuća može da se renovira, ali uz jednu klasifikaciju i procenu ove ličnosti. Na primer – ‘u ovoj kući je živeo Džafer Deva, veoma kontroverzna ličnost’… i koja se mora tačno opisati sa tamnim stranama,… sa svim stranama. Ali ne da se kaže da je bio divna ličnost ili dozvoliti da se stvori ovaj utisak. Ovo je jednostavno bio problem. Nikada se nisam izjasnio protiv renoviranja kuće, niko se nije izjasnio protiv toga. Kritikovali smo samo to što se ne komentariše ko je ta ličnost. I to mora da se desi“, poručio je tada Rode.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.