Čeku: Pokrenut program restauracije kulturnih spomenika, obuhvaćena tri pravoslavna objekta

Hajrula Čeku rekonstrukcija spomenika
FOTO: Tviter/Hajrula Čeku

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, zajedno sa UNDP-om i Kancelarijom EU na Kosovu, pokrenulo je program restauriranja 21 kulturnog spomenika na Kosovu, među kojima su i tri objekta SPC.

„Naše kulturno nasleđe je univerzalno, ujedinjuje ljude, održava mir i pomaže ekonomiji, zahvalno smo na saradnji“, poručili su iz ovog ministarstva u objavi na Tviteru.

U međuvremenu se oglasio i UNDP na Kosovu, navodeći da će nastaviti sa naporima usmerenih ka očuvanju i promociji „bogatog kosovskog kulturnog nasleđa“.

Poručili su da će u saradnji sa kosovskim ministarstvom kulture omladine i sporta i kancelarijom EU na Kosovu nastaviti da podržavaju „osnaženi dijalog i osećaj zajedničkog vlasništva među zajednicama.

U međuvremenu se oglasio i ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) navodeći da je ponosan na to što je pokrenut program restauracije.

Takođe je srećan, kako navodi, zato što su među 21 odabranog spomenika tri objekta pravoslavne crkve.

„Kulturno nasleđe je naša platforma za dijalog za mir i prosperitet, a ne političko ratište“, dodao je Čeku.

U dokumentu koji je objavio Čeku može se videti da su programom obuhvaćeni Manastir Draganac, Crkva Svete Bogorodice u Kosovskoj Kamenici i manastir Tamnica. Takođe je planirana rehabilitacija i uređenje muslimanskog groblja u Severnoj Mitrovici i pravoslavnog groblja u Južnoj Mitrovici.

 

Najava Čekua o restauraciji verskih objekata, stiže nakon više pisama Čekua, ali i drugih prištinskih zvaničnika, upućenim međunarodnim organizacijama, u kojima tvrde da verski objekti SPC na Kosovu, ili kako oni smatraju „spomenici kosovskog kulturnog nasleđa“, nisu ugroženi, a nasuprot tvrdnjama SPC, ali i nalazima u izveštajima o stanju verskih sloboda na Kosovu.

Inicijativa kosovskih zvaničnika intenzivirana je nakon što je Europa Nostra početkom aprila uvrstila Visoke Dečane na listu sedam najugroženijih spomenika evrpske kulture.

Čeku je ujedno nedavno u objavi na društveniom mrežama u 14 tačaka izlistao ono što vidi kao međuversku harmoniju na Kosovu – „kvalitet koji razlikuje kosovsko društvo“, te ujedno kazao da se na Kosovu „gaji posebno poštovanje prema našim bogomoljama“.

Takođe tvrdi da je većina prijavljenih incidenata sa verskih mesta počinjeno na muslimanskim objektima a najmanje na pravoslavnim.

Drugačiji je sadržaj o stanju verskih prava na Kosovu izražen je u odvojenim izveštajima koji su sačinili Stejt Depratment i kosovsko civilno društvo.

Izveštaj Stejt Departmenta o verskim slobodama: Odluka o zemlji V. Dečana i dalje se ignoriše, 57 incidenata na verskim lokalitetima

Izveštaj civilnog društva na Kosovu: Kosovska vlada da obezbedi bolju zaštitu verskih objekata i potpuno sprovođenje Zakona o SZZ

Sa stavom kosovskog ministra se ne slaže ni Srpska pravoslavna crkva, kao i sama Eparhija raško prizrenska koja upozorava na sve veću ugroženost objekata SPC na Kosovu i koja je nedavno prekinula komunikaciju sa kosovskim vlastima, dok ne sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016 o povratku manastirske zemlje Visokim Dečanima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.