Kancelarija za KiM: Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije pušten, pa vraćen sa KM

Foto: Kancelaija za KiM
Foto: Kancelaija za KiM

Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na KiM-u, vraćen je jutros iz Kosovske Mitrovice ka centralnoj Srbiji, saopštili su danas iz Kancelarije za KiM. Iz Kosovske policije se do sada nisu oglašavali o ovom slučaju, ali ni odgovorili na upite KoSSev portala. 

Prema navodima Kancelarije za KiM, pripadnici Kosovske policije prvobitno su na Jarinju propustili autobus, međutim, vernici su presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na prelaz ka centralnoj Srbiji.

Njihova poseta, navode iz Kancelarije, uredno je najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom, a s obzirom na to da je bilo neophodno da im se zbog bezbednosti, obezbedi policijska pratnja.

„Ovaj slučaj sramota je za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa vernika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih“ naglasili su iz Kancelarije za KiM.

Na kraju saopštenja, iz Kancelarije za KiM upitali su međunarodne predstavnike na KiM do kada će tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima?

Grupa vernika trebalo je danas da obiđe grobove svojih preminulih, kao i da posete Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, dok je za nedelju u Mušutištu planirano da prisustvuju sečenju slavskog kolača u hramu koji je srušen jula 1999. godine.

Iz Kosovske policije se do sada nisu oglašavali o ovom slučaju. KoSSev portal je poslao upit Kosovskoj policiji ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Danas se obeležavaju Duhovske zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Trojica, odnosno praznika Silaska Svetog duha na apostole.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.