Čeku: Evropa Nostra pod političkim uticajem Srbije; Fon Kramon da objasni svoj tvit

Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku)
FOTO: Klan Kosova/Printscreen

Nedavna poseta delegacije organizacije Evropa Nostra, te konstatacija da su i dalje prisutni razlozi zbog kojih su Visoki Dečani uvršteni među „sedam najugroženijih“ i dalje izaziva reakcije u Prištini, i to isključivo negativne. Danas je upravo o tome na konferenciji za štampu govorio kosovski ministar kulture, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), koji je kazao da je poseta bila „besmislena“, ali i da je Evropa Nostra „pod političkim uticajem Srbije“.

Delegacija Evropa Nostre konstatovala je u svom saopštenju nakon posete Kosovu da su i godinu dana kasnije validni glavni razlozi za uvrštavanje Visokih Dečana na listu sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi 2021. godine.

A ti razlozi su izostanak rešenja u vezi sa posledicama koje izazivaju planovi o povećanju saobraćaja unutar i oko Specijalne zaštitne zone manastira, te nesprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda iz 2016. godine kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara zemlje.

Konstatovali su i da bi, zbog „složenih bezbednosnih izazova“, manastir i dalje trebalo da čuvaju pripadnici KFOR-a 24/7, te da se Visoki Dečani „povremeno suočavaju sa neosnovanim pokušajima revizije kulturnog i istorijskog identiteta ovog verskog nasleđa“.

Saopštenje Evropa Nostre izazvalo je više negativnih reakcija u Prištini u kojoj, zajedno sa gradonačelnikom Dečana, smatraju da manastir nije ugrožen, te ujedno traže izvinjenje i nadoknadu „štete“ ugledu Kosova.

U sličnom tonu je danas u Prištini o ovoj temi pred novinarima ponovo govorio kosovski ministar kulture, omladine i sporta, Hajrula Čeku.

Evropa Nostra je izgubila kredibilitet posle „političkog uticaja Srbije“, poručio je danas Čeku, navodeći da je nedavna poseta bila besmislena i bez efekata.

„Uočili smo licemerje organizacije ‘Evropa Nostra’ jer je prošle godine manastir Dečani bez prava i sa političkim uticajem iz Srbije uvrstila na listu ‘7 najugroženijih spomenika’, dok je prošle godine organizacija kulturnog nasleđa Kosova poslala nominaciju za ovu listu, to je bila tvrđava u Novom Brdu“, rekao je Čeku, prenosi Klankosova.tv.

Kaže da je Evropa Nostra odbila nominaciju ove tvrđave za „Sedam najugroženijih“, uprkos tome što je, kako je rekao, srpska kompanija koja je radila na njenoj revitalizaciji „nanela nepopravljivu štetu“.

Poručili su da usled toga ova organizacija krši principe profesionalizma i objektivnosti.

Evropa Nostra je takođe potvrdila da je tvrđava u Novom Brdu bila nominovana za „sedam najugroženijih“ u 2022. godini, te da je ovu nominaciju podržalo i kosovsko ministarstvo kulture.

Iako su potvrdili da su načinjene ozbiljne tehničke greške tokom sprovođenja projekta revitalizacije, u obrazloženju razloga da se tvrđava ne uvrsti na ovu listu, naveli su to da su partneri za implementaciju projekta potvrdili spremnost i da su sposobni da izvrše sanaciju već izvršenih radova“.

Čeku je na ovoj konferenciji komentarisao i navode izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Viole fon Kramon, koja se takođe sastala sa predstavnicima Evropa Nostre.

„Otvoren i produktivan sastanak sa generalnom sekretarkom Evropa Nostre o potrebi unapređenja zaštite ugroženog kulturnog nasleđa širom Evrope, sa posebnim fokusom na Manastir Dečani i uništeno kulturno nasleđe u Ukrajini“, poručila je Kramon.

Čekuu je zasmetalo to što je Kramon u istoj rečenici stavila „uništeno kulturno nasleđe u Ukrajini“ i Visoke Dečane.

„U tvitu koji je objavila Kramon, manastir Dečani i spomenici uništeni u Ukrajini ruskom agresijom uvršteni su u jednu rečenicu. Želimo da verujemo da je ovu grešku načinila nenamerno, da nije imala tačne informacije. Međutim, ona mora dati objašnjenje za ovu grešku koju je napravila“, rekao je Čeku, prenosi Klankosova.tv.

On je rekao da je pitanje za Kramon da li je povukla bilo kakvu paralelu između Kosova i Rusije.

Više o nedavnoj poseti delegacije Evropa Nostre, sastancima, te reakcijama SPC na Kosovu, prištinskih zvaničnika i albanskih istoričara iz Dečana, čitajte u posebnim vestima.

Prištinskim zvaničnicima i dalje nije jasno zbog čega E.Nostra smatra da su V.Dečani ugroženi

Evropa Nostra nakon posete Kosovu: V. Dečane da i dalje čuva KFOR zbog bezbednosnih izazova

V.Dečani: Klevetanje, oružani napadi, negiranje prava – najjači argumenti o ugroženosti

Albanski istoričari ponovo kritikuju E.Nostru i igumana V.Dečana, protive se izgradnji zaobilaznice i primeni odluke Ustavnog suda

V.Dečani o sastanku Čekua i delegacije E.Nostre: Kosovski ministri izabrali pristup konfrontacije

Kosovski ministri sa delegacijom Europa Nostre: Traže izvinjenje – „V.Dečani uživaju punu pravnu zaštitu“

Vladika Teodosije sa delegacijom Evropa Nostre o problemima SPC na Kosovu

Vrhovni komandant NATO pomorskih snaga i Kajari posetili Visoke Dečane

Delegacija Europa Nostre posetila Visoke Dečane

Delegacija Europa Nostre sa Kajarijem o zaštiti V. Dečana; Posetili i tvrđavu u N.Brdu

Priština traži artefakt Okarinu iz Srbice; Beograd: Skrećete pažnju sa stvarnog ugrožavanja SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.