Čavušoglu u Prištini: Protiv gulenista, za dijalog sa Beogradom, podržava Kosovo, povećan broj letova

FOTO: Tviter nalog turskog ministra spoljnih poslova

Vest je ažurirana

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu od juče popodne boravi na Kosovu. Na aerodromu u Prištini ga je dočekala ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, a danas se sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, kosovska predsednica je zatražila podršku Turske za članstvo Kosova u Savetu Evrope, dok je pohvalila podršku Turske NATO integraciji Kosova.

Posle sastanka sa Osmani usledio je i sa kosovskim premijerom.

„Razgovarali smo o modalitetima za unapređenje naše saradnje. Naglasio sam pretnju koju predstavlja teroristička organizacija FETO (gulenisti, prim.red.)“, turski ministar je poručio na Tviteru.

Dan ranije, kao informacije za medije izdvojene nakon sastanka sa Gervalom, turski ministar je naglasio da podržava dijalog Beograda i Prištine, te da u „potpunosti podržava stabilnost i razvoj Kosova“.

Kurtijev kabinet je u prvi plan istakao podršku za „nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo, kao i za članstvo u međunarodnim organizacijama“.

„On je rekao da Turska podržava članstvo naše zemlje u Savetu Evrope i da je Kosovo zemlja partner NATO-a. On je takođe istakao da Republika Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti i da neće dozvoliti da se region Balkana vrati u mračne godine 1990-ih“, navodi se u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

U centru pažnje kosovskih medija juče i danas bile su poruke gosta iz Turske o podršci „teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova“, ali i pitanju koje je posebno važno za tursku vlast – a to je borba protiv gulenista.

„Pokušavaju da truju mlade ljude i da ulažu u medije, dok sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je uznemirujuće da vidimo to, a znamo da su oni opasni za budućnost“, kazao je Čavušoglu.

S druge strane, turske biznismene pozvao je da ulažu u Kosovsku teritoriju i to u oblasti energetike.

Upravo energetika je nešto zbog čega je Turska takođe u centru zbivanja u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine.

Kosovskom kompanijom za distribuciju električne energije KEDS od 2013. godine upravlja turski konzorcijum “Çalik-Limak”, koji ima, kako je nedavno pisala RSE, ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Iako je iste godine u Briselu postignut sporazum o energetici, on još uvek nije u potpunosti realizovan na terenu, a najave da će se uskoro sporazum i zaključiti, pre svega o registraciji kosovsko-srpske firme na Severu, izneo je nedavno srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Dani u sledećoj nedelji su ključni da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog puta“, oprezniji je bio kosovski premijer Aljbin Kurti juče.

Potpisan je i sporazum o povećanju broja letova između Prištine i Turske sa 28 na 42 letova nedeljno, što će takođe rezultirati nižim cenama putovanja za putnike.

Vest je potvrdio kosovski ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), ali i juče bez detalja sam Čavošoglu.

„Ovaj sporazum doprinosi daljem razvoju vazdušnog saobraćaja uopšte, u pogledu razvoja obima vazdušnog saobraćaja između dve republike“, napisao je Aljiu na Fejsbuku.

Poseta turskog ministra usledila je posle posete grčkog ministra spoljnih poslova Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.