Carina vrši zaplenu vina u Velikoj Hoči, građani se okupili, policajci intervenisali

Vest je ažurirana

Nakon jučerašnje akcije kontrole proizvođača alkohola u Velikoj Hoči danas je u ovo selo pristigla cisterna s ciljem zaplene 42.000 litara vina zbog, kako je saopšteno, „neovlašćene proizvodnje“. Ispred vinarije Petrović i danas su se okupili meštani, a kako je potvrdio dopisnik Radija Goraždevac za KoSSev, policija je intervenisala a zaplena vina je u toku.

Pripadnici Kosovske policije i Carine sproveli su juče akciju kontrole proizvođača alkoholnog pića u Velikoj Hoči. Carina je danas potvrdila da je doneta odluka o zapleni više od 40.000 litara u ovom mestu, a nakon što je utvrđeno da se u jednoj radnji, osim što se prodaje, vrši i neovlašćena proizvodnja alkoholnih pića.

„Vlasnik te delatnosti za proizvodnju, nije imao ovlašćenje Kosovske carine, što je u suprotnosti sa relevantnim normama carinskog zakonika i akciza“, naveli su iz Carine.

Meštani Velike Hoče potvrdili su juče za KoSSev, da je akcija izvršena u poznatoj vinariji Petrović, a gde su se, nakon dolaska službenika, okupili i lokalni meštani. Vlasnica ove vinarije, Milena Petrović, još juče je potvrdila da im je rečeno da će im biti zaplenjeno vino, ali uz naznaku da ga oni nisu prodavali.

„Ovo je užas. Imamo vino koje nismo pustili u promet. Oni su došli da vide, zabeležili sve i rekli sutra oduzimamo“, kazala je tada Petrović.

Nakon jučerašnjih dešavanja, danas su meštani Velike Hoče oko pola osam počeli ponovo da se okupljaju ispred vinarije Petrović kako bi pružili podršku porodici, kazao je za KoSSev dopisnik Radija Goraždevac sa terena, Dimitrije Radić.

Naznačio je da je kako je i najavljeno, pre nešto više od 2 sata dovežena cisterna kako bi se u nju pretočilo vino.

Dopisnik Radija Goraždevac tvrdi da se odmah zatim sin vlasnika vinarije popeo na krov u znak protesta.

„On je pretio da će da skoči ukoliko cisterna krene ka vinariji, a narod je krenuo da baca kamenje, kante ispred kamiona kako bi sprečili da on prođe“, dodaje Radić.

Kaže i da su potom usledili pregovori između službenika i porodice Petrović.

„Srđan (vlasnik vinarije) je molio da mu pišu kaznu, da plati koliko treba, samo da mu ne oduzimaju vino. Međutim carinici nisu pristali na to“, dodaje Radić.

„Ne prodajem drogu nego vino“

Simbolično se zavezujući za banderu, vlasnik vinarije je danas kazao – „ne prodajem drogu nego vino“.

„Četrdeset godina rade moji roditelji, sa vinom rade. S šta treba da imam u kući, da radim s drogom? Vinograd, obrađujem zemlju. I to malo što radimo da nam oduzmu. Evo, nije problem, ali ne idem odavde“, kazao je danas.

Vlasnik je ujedno kazao da jeste napravio prekršaj, te poručio „dajte da platim i idemo dalje“.

„Mi i sutra treba da živimo sa ovim Albancima ovde, oni su nam komšije, oni su ljudi. Šta sam kriv, daj da platim, daj da platim, obesite me. Nudim pare, budžet Kosova Republike da napunim, u čemu je problem, vama, vaše plate, svim budžetskim radnicima“, rekao je danas.

Ujedno je rekao da je juče išao u Prištinu da se, kako kaže, dogovori da mu ne bi vino bilo oduzeto, ali precizira da u tome nije uspeo.

Dopisnik Radija Goraždevac kaže da je potom kamion ponovo krenuo ka vinariji uz pojačanje – specijalne jedinice Kosovske policije.

„Izgurali su sav narod, napravili su krug i sada se očekuje da vade vino iz vinarije“, dodao je dopisnik Radija Goraždevac.

Naglašava da su građani sada sa strane, a da su ispred vinarije samo vlasnici, odnosno porodica Petrović i službenici koji vrše zaplenu.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kasno sinoć je povodom akcije u Velikoj Hoči poručio da je reč o „novom Kurtijevom udaru na Srbe južno od Ibra“.

Oglasio se i danas, sa porukom da je situacija u ovom selu napeta, ali i da „Kurtijeva policija ni jutros nije želela mirno rešenje sa vlasnikom“.

U vezi sa današnjim dešavanjima u Velikoj Hoči KoSSev portal se upitom obratio Kosovskoj policiji i portparolu kosovske carine, Adriatiku Staviljeciju.

Odgovor nam je za sada stigao samo iz Kosovske policije, koja nam je saopštila da se u vezi sa ovim pitanjem obratimo kosovskoj carini, jer oni samo pomažu u akciji.

Staviljeci: Proizvođač nema adekvatnu dokumentaciju, alkoholne proizvode „nazvao neustavnim nazivima“.

Iako Carina nije odgovorila na upit našeg portala, portparol, Adriatik Staviljeci, potvrdio je u međuvremenu za T7 da je zaplenjeno uglavnom belo i crno vino, da se još uvek ne zna tačna količina, ali i da je bilo otpora tokom akcije, jer, kako je kazao „ponekad ove procedure nisu lake za kompaniju“.

„Alkohol smatramo nelegalnim kada ga proizvode bez prethodne potvrde Carine i bez upisa u spisak proizvođača alkohola na Carini, na taj način izbegavaju i akcizu i plaćanje poreza. Imali smo otpor, ali uvek postoji tendencija da se tome da politički ton“, rekao je on, prenosi Gazeta Express.

Staviljeci je ujedno za Klan Kosova kazao da osim toga što proizvođač nije imao adekvatnu dokumentaciju, da je ujedno alkoholne proizvode „nazvao neustavnim nazivima“.

U međuvremenu je Kallxo objavio, pozivajući se na svoja saznanja, da se zaplenjeno vino prodavalo sa etiketom na kojoj je stajao natpis „Kosovo i Metohija“.

Opširnije u:

Akcija Kosovske policije i carine u V.Hoči, vlasnici vinice i Petković tvrde da će da im oduzimaju vino, okupili se meštani

Carina odlučila da zapleni oko 42.000 litara vina u Velikoj Hoči, kažu neovlašćena proizvodnja



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.