Čadež: Ujedinjeni biznisi od Ljubljane do Tirane

FOTO: PKS/Printscreen

Evropska unija treba da ponudi novi put Zapadnom Balkanu kroz hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice preko koje će region biti deo jedinstvenog tržišta, što je prvi korak ka punopravnom članstvu u Uniji, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je to kazao juče na skupu „NLB Investor Days“ koji je organizovala NLB – Komercijalna banka.

“Samo zajedno možemo da stvaramo čuda. Naša poruka onima koji odlučuju u Briselu i u drugim evropskim prestonicama jeste da moramo da budemo kreativni u procesu koji je započet pre 10 godina u svetu koji se mnogo promenio od tada. EU mora da pronađe nove mehanizme, predloge već imamo, koji će omogućiti da od Ljubljane do Tirane i šire poslujemo bez barijera i stvorimo ekonomsku zajednicu Evrope“, objasnio je, saopštila je PKS.

Uz čestitke za uspešan početak poslovanja NLB u Srbiji, Čadež je istakao da, uprkos svim rizicima i izazovima, Srbija i dalje predstavlja mesto vredno ulaganja, privlačeći 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region.

Kao podatak naveo je da u Srbiji posluje oko 6000 kompanija iz regiona, što je najbolja potvrda da je Srbija mesto vredno njihovog kapitala.

„Uprkos rizicima i najnovijim izazovima zbog ukrajinske krize Srbija se dobro drži uz očuvanje rasta, proizvodnje, izvoza, makroekonomske i stabilnosti kursa dok inflaciju drži pod kontrolom“, rekao je predsednik PKS.

Navodi dva velika izazova za poslovanje – poskupljenje energenata i novca koji više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize.

Regionalna saradnja, prema mišljenju predsednika PKS, adekvatan je odgovor na ove izazove.

“Priliku da privučemo nove strane investicije na najbolji način možemo iskoristiti samo ako radimo zajedno, nastupamo kao jedan region – jedna ekonomija, kao zajedničko regionalno tržište i jedinstvena investiciona destinacija”, rekao je Čadež.

Podsetio je na zahteve poslovne zajednice Zapadnog Balkana – ubrzanje sprovođenja plana za zajedničko regionalno tržište i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, što je u interesu i kompanija iz regiona i EU koje posluju na tržištima.

Zajednička inicijativa Privredne komore Srbije i za olakšanje trgovine preko drumskih i železničkih graničnih prelaza, smanjivanje čekanja na ulazu u EU i nedavni sastanak u Briselu sa Evropskom komisijom na kome su privrednici izneli sasvim konkretne predloge evropskim institucijama za otklanjanje prepreka u poslovanju zapadnobalkanskih kompanija sa partnerima u EU – dve su nove inicijative.

„Utoliko je važnija inicijativa Otvoreni Balkan koja treba da doprinese da kompanije regiona i pre formalnog članstva u EU, dobiju isti tretman kao i kompanije iz Evropske unije. To je naš način da iznutra sami ubrzamo regionalne integracije. Za nepunih godinu dana od pokretanja ove inicijative, Srbija, Albanija i Severna Makedonija napravile su prve i važne korake u olakšanju međusobne trgovine, a uskoro bi trebalo da počne da funkcioniše i zajedničko tržište rada – sistem jedinstvenih radnih dozvola. Izdavanje prvih radnih dozvola, planirano je na Samitu u Ohridu, 9. i 10. juna“, istakao je Čadež.

“Domaćim i stranim kompanijama će to omogućiti da odgovarajuće radnike i stručnjake pronađu i u drugim zemljama Otvorenog Balkana i lakše ih zaposle po pojednostavljenim procedurama, a građanima slobodan pristup tržištu druge dve zemlje – zapošljavanje pod istim uslovima kao za lokalno stanovništvo, odnosno državljane tih zemalja“, dodao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.