Čadež: Osniva se poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, najavio je da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest komora na Zapadnom Balkanu i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savet zapadnobalkanske šestorke koji će pratiti napredak u otklanjanju prepreka, a s ciljem uspešnijeg privređivanja u regionu.

Juče je organizovan video samitu posvećenom jačanju regionalne saradnje i ekonomskom oporavku nakon pandemije u organizaciji Atlantskog saveta.

Na jednom od panela ovog samita govorili su glavni izvršni direktor Američke međunarodne finansijske korporacije za razvoj, Adam Boehler, generalna direktorka za susedstvo i pregovore o proširenju EK, Genoveva Ruizi-Kalavera, zamenik pomoćnika sekretara za evropska i evroazijska pitanja Stejt Departmenta, Metju Palmer, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu, iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Žužana Hargitaj, kao i Marko Čadež, koji osim funkcije predsednika PKS, obavlja i funkciju predsednika Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Kako je potom saopšteno iz Privredne komore Srbije, odlučeno je da se formira poslovni savet zapadnobalkanske šestorke.

Savet će, prema rečima Čadeža, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz celog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapređenju privredne saradnje.

Informacije sa terena redovno će biti prosleđivane ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA, navodi se u saopštenju i dodaje da će među njegovim zaduženjima biti predlaganje mera za olakšanje poslovanja i smanjenje troškova.

“Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona”, poručio je Čadež, na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana.

„Jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspešnijem međusobnom i poslovanju sa svetom, u interesu je poslovne zajednice koja će napredak na tom polju meriti uspehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, recimo, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja“, izjavio je.

U saopštenju se dodaje da poslovna zajednica nije zadovoljna brzinom kojom se ovi procesi odvijaju, te da je spremna da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

Čadež je ukazao i na važnost političke podrške čvršćim regionalnim integracijama.

“Regionalna saradnja je među prioritetima u agendama lidera regiona. To je dobro za region, za ekonomiju, ali i za same lidere, jer ostvarujući rezultate na nacionalnom nivou, ako njihova privreda dobro posluje i građani bolje žive, ponovo će biti izabrani“ rekao je Čadež.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu, istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz sveta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unapređenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje, dodaje se u saopštenju PKS.

Poruke o neophodnosti ekonomske saradnje i od političkih lidera „najoptimističniji“ Vučić i Rama

Prethodno su na ovom samitu razgovarali i lideri Zapadnog Balkana, a među njima i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kosovski premijer, Avdulah Hoti i premijer Albanije, Edi Rama.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da je inicijativa pokrenuta početkom ove godine – „mali Šengen“, nakon pandemije mnogo važnija nego ranije, dok je predsednik Srbije, naznačivši da su on i Rama „najoptmističniji u pogledu regionalne saradnje“ poručio da se nada „da će svi ostali tako misliti vrlo brzo“.

Kosovski premijer, Avudulah Hoti, ukazao je na postojanje birokratskih problema u regionalnoj saradnji, ali i na to da je Zapadni Balkan u velikoj meri podeljen kada je reč o ekonomskoj integraciji. Neophodno je raditi zajedno na ekonomskom jačanju, i otklanjanju birokratskih problema, usaglasili su se sagovornici ovog samita.

Na samitu su učestvovali i lideri Severne Makedonije, BiH i Crne Gora, a kako je potom saopšteno iz Atlantskog saveta, oni su se, između ostalog, obavezali da će omogućiti slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi, uklanjanju barijera koje sprečavaju ekonomski rast i identifikovanju investicionih projekata kako bi se sredstva za oporavak i buduće investicije mogla brzo i efikasno rasporediti.

Više o tome u:

Video samit lidera Balkana: Da se otklone birokratski problemi i ojača regionalna saradnja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.