Brojne reakcije nakon Ivanovićevog ubistva: Ubijen redak glas razuma na KiM-u

Vest je ažurirana – sreda, 17. januar, 2017, u 9:45 

Brojne su reakcije nakon ubistva Olivera Ivanovića. Oglasili su se međunarodni zvaničnici i organizacije, Ivanovićevi saborci i srpski politički predstavnici, ali i ministarstva. Poziva se na rasvetljavanje ubistva, smirenost među građanima, izražava saučešće porodici i prijateljima, podseća na Ivanovićevu, kako su naveli, umerenost. "Ubijen je veliki čovek u gradu u kome ima već previše ubijenih Srba, a o čijim ubistvima se još ništa ne zna" – bila je takođe jedna od poruka. O reakcijama predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, kosovskih zvaničnika i ostalim detaljima čitajte na našoj tematskoj stranici "Ubistvo Olivera Ivanovića".

EU poziva strane da pokažu smirenost

Evropska unija oštro je osudila ubistvo Olivera Ivanovića i izrazila saučešće njegovoj porodici, kazala je portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič, prenose mediji u Beogradu.

Dankan: Ovakvo nasilje ono koje želimo da iskorenimo na Zapadnom Balkanu

"Duboko smo šokirani i zabrinuti zbog ubistva Olivera Ivanovića. Pozivamo kosovsku policiju i druge institucije vladavine prava da temeljno istraže ovaj incident i dovedu odgovorne pred lice pravde što je ranije moguće.  Posebno je važno da političari i oni u javnom životu mogu da rade bez straha od nasilja. Upravo ovakvo nasilje je ono koje želimo da iskorenimo sa Zapadnog Balkana" – ministar za Evropu Velike Britanije, ser Alan Dankan


"Slikovit prikaz bezakonja i nasilja"

Iz amabasade Rusije navode da su duboki šokirani tragičnom pogibijom Ivanovića u "terorističkom napadu".

"Čoveka, koji je nakon agresije NATO protiv Srbije i nasilnog odvajanja Kosova i Metohije posvetio svoj život zaštiti prava srpskog naroda u pokrajini i zbog toga je bio izložen progonima," dodaju.

"Ovo je slikovit prikaz bezakonja i nasilja koji su sada zavladali Kosovom. Nadamo se da će zločin biti do kraja istražen uz vodeću ulogu međunarodnih struktura na Kosovu i učešće srpskih nadležnih organa i da će ubice dobiti surovu kaznu," zaključuju, izražavajući porodici saučešće. 

"Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja," rekla je ona.

EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mesto," dodala je. 

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude", a da će EULEX podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom. 

Zvaničnica EU je takođe potvrdila da je otkazan za danas najavljeni sastanak u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Šoltes: Ubistvo ne bi trebalo da podstiče na osvetu i nasilje, pravi odgovor dijalog

"Oštro osuđujem ubistvo koje baca tamnu senku na vladavinu prava i dijalog. Pozivam sve relevantne institucije da učine sve što je u njihovoj moći da dovedu krivce pred lice pravde," naveo je izvestilac Eu za Kosovo, Igor Šoltes, dodajući da izražava svoje najdublje saučešće porodici.

"Ipak, ovaj užasan čin ne bi trebalo da podstiče osvetu i nasilje, što bi moglo ugroziti sigurnost i stabilnost u oblasti. Pravi odgovor su dijalog, razgovor i vladavina prava," dodao je on.

SLS: Ogroman gubitak, nerazjašnjeno ubistvo Janićijevića i pokušaj ubistva Miletića

Oglasila se i Samostalna liberalna stranka, podsećajući na ubistvo njihovog pristalice, kandidata za gradonačelnika za prve kosovske izbore na Severu i Ivanovićevog prijatelja i saborca, Dimitrija Janićijevića. 

"Današnje ubistvo lidera SDP-a, Olivera Ivanovića je jedan ogroman gubitak, kako za njegovu porodicu, tako i za sve Srbe koji žive na prostoru Kosova. Izgubili smo jednog velikog čoveka, borca za ljudska prva i bolji život Srba na ovim prostorima sa kojim smo neumorno vodili zajedničku borbu protiv nečovečnosti, kriminala i nepravde.

Ovom prilikom želimo da podsetimo na posebno težak udarac i zločin počinjen nad dvojicom predstavnika naše političke stranke. Na isti dan, 16.01.2014., po istom scenariju, u Severnoj Mitrovici ubijen je Dimitrije Janićijević, predsednik opštinskog odbora SLS-a Severne Mitrovice i kandidat za gradonačelnika ove opštine ispred SLS-a, kao i pokušaj ubistva Petra Miletića, generalnog sekretara SLS-a. Ovo su još uvek nerazjašnjeni slučajevi i dodatno bude osećaj ogorčenosti, jaza i dubljeg saosećanja svih članova SLS-a sa porodicom Ivanović" – naveli su iz SLS-a. 

Apostolova: Hitna reakcija institucija, građani da ostanu mirni 

"Šokirana sam vešću da je Oliver Ivanović ubijen. Izražavam najdublje saučešće porodici. Tražimo hitnu reakciju institucija da pronađu i kazne počinioca(e) i obezbede sigurnost za sve na Kosovu. Pozivam građane da ostanu mirni" – navela je šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, na svom Twitter nalogu. 

Uvek sam se divio njegovom intelektu, staloženosti i posvećenosti

"Ubistvo Olivera Ivanovića izaziva duboku uznemirenost," naveo je šef misije OEBS, Jan Bratu. 

"Tokom ovih godina imao sam privilegiju da ga lično poznajem i uvek sam se divio njegovom intelektu, staloženosti i posvećenosti. Videti da jedan političar može da bude hladnokrvno ubijen u 2018. na Kosovu razorna je pomisao. Na najstrožiji mogući način osuđujem ovaj gnusni čin i pozivam organe za sprovođenje zakona, ali i sve aktere da učine sve što je moguće da se počinioci izvedu pred lice pravde. Ovo će biti veliki test za vladavinu prava na Kosovu," dodao je ambasador Bratu. 

Misija OEBS-a na Kosovu uputila je istovremeno iskreno saučešće porodici, prijateljima i saradnicima Ivanovića.

Ruski MSP: Oštra osuda, potrebna detaljna istraga o incidentu, identifikovati počinioce

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je takođe objavilo saopštenje. Izrazili su najdublje saučešće porodici Ivanović i prijateljima, poručivši:

"Oštro osuđujemo ovaj gnusan čin. Svođenje političkih računa na ovaj način doprinosi rastu atmosfere terora, povratku međuetničkog sukoba u regionu. Pozivamo sve međunarodne predstavnike na Kosovu da, u skladu sa postojećim mandatima, preduzmu sveobuhvatne mere za sprečavanje eventualnih incidenata u pokrajini. Očekujemo da će relevantne strukture sprovesti detaljnu istragu o incidentu i identifikovati počinioce koji će snositi kaznu koju zaslužuju."

Strane da ostanu mirne u ovom osetljivom trenutku

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, pozvao je kosovske institucije da odgovorne privedu pravdi, a sve strane da ostanu mirne.

"Pozivam institucije na Kosovu, naročito sada, kada su policija, tužilaštvo i sudovi integrisani – da brzo i profesionalno istraže ovaj slučaj i da počinioce privedu pravdi," naveo je Delavi, saopštila je amabasada SAD-a na Kosovu.

SAD pozivaju sve strane da "izbegavaju opasnu retoriku i da se ostanu mirne u ovom osetljivom trenutku, nastavljajući da rade na normalizaciji odnosa i poboljšanju života gradjana na Kosovu i u Srbiji".

Važno da političari mogu da rade bez straha od nasilja

I britanska amabasada na Kosovu pozvale je nadležne organe da detaljno istraže "ovaj incident" i odgovorne izvedu pred lice pravde.

"Posebno je važno da političari i oni u javnom životu mogu raditi bez straha od nasilja. Pridružujemo se pozivima za mir, i pozivamo sve da sarađuju sa policijom, da dovedu odgovorne pred lice pravde," navodi se na Fejsbuk stranici ove amabasade.

"Desiće se već viđeno, 'istraga je u toku', a od ubica ni traga ni glasa"

"Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije 'Otadžbina' zahteva od svih da se u interesu mira i spokojstva među Srbima na Kosovu i Metohiji otkrije zločinac ili zločinci. Ipak, Narodni pokret 'Otadžbina', imajući u vidu dosadašnja iskustva, sumnja da će se izvrišoci ovog zločina otkriti," navodi se u saopštenju ovog pokreta.

"Desiće se već viđeno, 'istraga je u toku', a od ubica ni traga ni glasa," dodaju.

Podsećaju takođe da su članovi ovog pokreta zajedno sa Oliverom Ivanovićem u periodu od 1999. do 2001. godine "teškom političkom borbom sačuvali severni deo grada Kosovske Mitrovice, odnosno Sever Kosova".

Gojković: Srpske institucije da učestvuju u istrazi

"Najoštrije osuđujem besprizorni teroristički akt ubistva Olivera Ivanovića, koji je uperen protiv svih Srba na Kosovu i Metohiji, države Srbije, mira i stabilnosti u regionu. Ovaj gnusni i kukavički čin zahteva osudu i hitnu reakciju organa EULEX-a i UNMIK-a kako bi počinioci ovog zločina što pre bili izvedeni pred lice pravde. U tom cilјu, očekujem da se neizostavno izađe u susret zahtevu državnih organa Republike Srbije da učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova i Metohije," navela je predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković.

Ostavio neizbrisiv trag u društvenom i političkom životu Kosova i Metohije i Srbije

"Duboko nas je potresla vest o tragičnoj smrti Olivera Ivanovića, koju su građani i celokupna javnost Republike Srpske primili sa velikom tugom i žalosti. Oliver Ivanović je časno služeći svojoj državi i narodu, te obavljajući brojne visoke i odgovorne dužnosti tokom svoje karijere ostavio neizbrisiv trag u društvenom i političkom životu Kosova i Metohije i Srbije," saopštio je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputivši telegram saučešća porodici Ivanović.

Bezuman teroristički akt

"Ubistvo Olivera Ivanovića je bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova, nego i regiona," ocenio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Potrešeni zbog mučkog ubistva

"Svi smo danas duboko potrešeni zbog mučkog ubistva Olivera Ivanovića, čoveka velike hrabrosti i političke harizme. Ovaj strašni zločin ne sme da ostane neistražen i njegovi počinioci moraju da budu dovedeni pred lice pravde. Oliver je posebno bio vezan za Dečane jer je odavde rodom i sećam se naših čestih razgovora i susreta.

Svima će nam mnogo nedostajati, a ponajviše njegovoj porodici i kolegama kojimaj izražavam najiskrenije saučešće. Počivaj u miru dragi prijatelju – večnaja pamjat!" – napisao je na svojoj Fejsbuk stranici, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

Jevtić: Šok i uznemirenost, prestati sa špekulacijama jer mogu da nanesu štetu

"Šokiran sam i jednako uznemiren, kao i svaki Srbin na Kosovu nakon jutrošnje informacije da je u Severnoj Mitrovici ubijen gospodin Oliver Ivanović. Ništa nije vredno i vrednije od života čoveka i ovo ubistvo mora što pre biti rasvetlјeno kako ne bi smo ostali u mraku onih koji su na Olivera pucali. Vrlo je važno da se što pre prestane sa špekulacijama bilo koje vrste, jer one mogu da nanesu veliku štetu čitavom društvu. Svaki prerani i bez osnova zaklјučak je isto opasan, kao i oni ko su ubice Olivera. Za porodicu gospodina Ivanovića ovo je nenadoknadiv gubitak. Pravda i pronalaženje ubica mogu makar malo da taj bol ublaže" – rekao je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić. 

Hodžić: Ovo mora da prestane 

"Ubistvo Olivera Ivanovića je napad na mir i budućnost svih građana Severne Mitrovice. Pozivam sve nadležne institucije da hitno otkriju i kazne počinioce ovog zločina," kazala je šefica opštinske administracije Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić.

Ističe i da je upotreba nasilja neprihvatljiva jer:

"Isuviše je života izgubljeno i ovo mora da prestane".

PKS: KiM izgubio velikog i slobodnog čoveka

Lider Pokreta slobodnih građana, Saša Janković, Vuk Jeremić, Borko Stefanović i Janko Veselinović održali su konferenciju za štampu u Beogradu. Niz Jankovićevih poruka objavljen je na njihovom Twitter nalogu:  

"Izražavamo najiskrenije saučešće porodici Olivera Ivanovića. Ovo je težak momenat za celu Srbiji i pozivamo građane na mir i na pribranost, ali isto tako dužni smo da što glasnije govorimo o okolnostima koje su dovele do ovog tragičnog ishoda."

"Pozivamo i režim i opoziciju, ali i medije, da stavimo tačku na politički konflikt koji razara naše društvo. Političke granice u Srbiji koje je režim izbrisao moraju biti vraćene. Ovo je zemlja svih nas. Oliver Ivanović je bio sunarodnik svih nas. Veliki gubitak smo svi doživeli."

"1. Ne smeju se politički protivnici proglašavati za izdajnike; 2. Ne smeju se političkim protivnicima crtati mete na čelo; 3. Ne smeju se ljudi proglašavati za strane plaćenike. Posledice toga su ogromne. Oružje je u rukama onih koje takve poruke šalju svakodnevno, svesno ili ne."

"Ostao je na Kosovu kada je bilo najteže. Izveden je na suđenje za koje svi znamo da nije bilo fer. Radio je čvrsto verujući da srpski narod treba da ima pravo na dostojanstven život na Kosovu, iako je aktuelna vlast mislila drugačije."

"Oliver Ivanović nas je svojim radom uvek obavezivao na mir, ali i potrebu za večitom borbom za bolju budućnost. Njegove reči moramo zapamtiti: 'Građani su zastrašeni, razumem ih. Ali niko nema prava da svojim strahom ugrozi budućnost svih ostalih. ODUPRITE SE!'."

"Direktor Vladine kancelarije za Kosovo usudio se da kaže da je glas za Olivera Ivanovića glas protiv interesa srpskog naroda i glas za razbijanje srpskog jedinstva u pokrajini."

"Sramotno je šta su neki političari govorili o Oliveru. Sramotno je kako su neki mediji crtali mete na njega. Za ponos je šta je i kako Oliver odgovarao na to. Mi danas nećemo optuživati i crtati mete na druge ljude. Ovakva vrsta političkog konflikta mora prestati."

"Ubistvom Olivera Ivanovića srpski narod na Kosmetu izgubio je jednog velikog i slobodnog čoveka, koji je radio i delovao u interesu srpskog naroda. Ovaj zločin ne sme ostati nerasvetljen zarad porodice ubijenog Ivanovića i zarad mira i spokoja srpskog naroda na Kosmetu, jer ubijen je veliki čovek u gradu u kome ima već previše ubijenih Srba, a o čijim ubistvima se još ništa ne zna" – naveli su iz Partije kosovskih Srba. 

Šokirana vešću da je Ivanović "surovo smaknut" ispred svojih stranačkih prostorija

Oglasila se i Demokratska stranka Srbije.

Tragična sudbina Olivera Ivanovića "na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja", ocenila je Demokratska stranka Srbije. Šokirana je vešću da je Ivanović "surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija". 

"Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima," navodi se u saopštenju DSS-a, prenose mediji u Beogradu.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića "poslednji u nizu nerasvetljenih zločina počinjenih na Severu Kosova i Metohije poslednjih godina".

Čovek saradnje i tolerancije

"U vremenu sukoba i mržnje, Oliver Ivanović je bio čovek saradnje i tolerancije. Oliver je bio čovek mira. Kao takvog ćemo ga pamtiti. Obaveza svih nas je da ne dozvolimo da zavlada svet prošlosti iz koga su poleteli ovi meci. Najdublje saučešće njegovoj porodici" naveo je Dragan Šutanovac na svom Twitter nalogu.

Ubijen redak glas razuma na KiM-u

"Redak glas razuma na KiM-u ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici. Saučešće porodici Olivera Ivanovića. Njihov gubitak je nemerljiv, Izgubili smo i svi mi". Očekujemo od nadležnih organa brzo hapšenje ubica i nalogodavaca. Ni više, ni manje. Da vas sve podsetimo: na vlasti u Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici je SNS. Na vlasti u Prištini je Haradinaj uz podršku SNS-a. Reči zadržite za sebe. Samo dela," napisao je na Twitteru predsenik pokreta Dosta je bilo, Saša Radulović.

Zločinci iz mraka pred pravdu hitno

"Želio bih da izveštaji nisu tačni i da će hrabri Oliver biti dobro. Zločinci iz mraka pred pravdu hitno.Sada mi možemo pokazati koliko je KiM naše, a Zapad da ima bilo šta tamo sem dobrih plata. Podrška Oliverovoj porodici," napisao je predsednik Levice Srbije, Borko Stefanović, na svom Twitter nalogu.

Dočekao si da te ubiju u svom gradu

"Svašta si pregurao i preživeo i na kraju dočekao da te ubiju u svom gradu, na kućnom pragu. Prokleti da smo. Neka ti je laka zemlja, druže moj," napisao je predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, na istoj društvenoj mreži, uz objavljenu zajedničku fotografiju sa Ivanovićem tokom posete Kosovskoj Mitrovici u predizbornoj kampanji za lokalne kosovske izbore.

Princ Aleksandar Karađorđević ocenio je da ubistvo Olivera Ivanovića "ima mnogo izvršilaca i još više reditelja", prenose mediji u Beogradu.

Ubistvo Ivanovića osudili su i drugi mnogobrojni pojedinci iz političkog života Srbije i regiona i drugi međunarodni zvaničnici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.