51 srpski pripadnik traži da napusti KBS, Beriša zahteva da se međunarodna zajednica uključi

Ministar KBS-a Rustem Beriša
Ministar KBS-a Rustem Beriša

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Broj srpskih članova koji su podneli zahtev za napuštanjem Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) dostigao je pedeset i jedan. Njihov odlazak je stigao kao rezultat pretnji i pritisaka iz Beograda.

Neki su napadnuti, neki pritvoreni na prelazima sa Srbijom i zaprećeno im je kaznom od 10 godina zatvora zbog učešća u „stranim oružanim formacijama“.

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), Rustem Beriša, u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao je da su (srpski pripadnici), usled toga što nisu u stanju da izdrže spoljne pritiske, odlučili protiv svoje volje da odustanu od svoje profesionalne karijere:

„Na osnovu podataka koje imam, do sada je 51 član podneo zahtev za raskidanjem ugovora i većina je kao razlog navela pritisak spolja koji nisu mogli da izdrže i žalosno je da nisu mogli. Mi razumemo situaciju. Ovo je bitka koju osvajaju oni koji ostanu još jedan minut.“

Beriša smatra da bi međunarodna zajednica trebalo da odigra svoju ulogu u sprečavanju pritisaka spolja na pripadnike KBS-a da napuste ove snage:

„Mislim da bi međunarodna zajednica trebalo da odigra svoju ulogu, jer to nije samo naš cilj, već i NATO-a i naših partnera za izgradnju multietničkih snaga bezbednosti.“

„Naravno, njihov uticaj će da bude veoma koristan u sprečavanju spoljnih pritisaka. Bićemo tu i pomoći ćemo srpskim članovima da izdrže ovaj pritisak i donesu pravu odluku za svoju budućnost.“

Ministarstvo KBS-a još nije donelo odluku o zahtevima srpskih članova, jer se oni analiziraju u skladu sa procedurama, što traje šest meseci.

Ali, kada se kompletan postupak za napuštanje završi, ministarstvo planira da otvori konkurs za popunjavanje preostalih slobodnih mesta i, prema rečima ministra, postoji ogromno interesovanje Srba da se pridruže KBS:

„U trenutku kada se završi postupak zahteva, biće otvoren konkurs za popunjavanje radnih mesta od strane srpske zajednice, ona ima ogroman interes da bude uključena. KBS su snage u koje može da se uđe i izađe, ali kada neko prekine ugovor i želi da se ponovo vrati, trebalo bi da počne od početka i jeste problem.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.