Brnabić: Priština da ukine takse; Kurti: Uvešćemo reciprocitet

Kurti i Brnabić u Londonu
Foto: Tim Džuda, Tviter

Priština da ukine takse – već danima istu poruku šalju zvaničnici Beograda, na koje stiže isti odgovor iz Prištine – ukinućemo takse ali ćemo da uvedemo reciprocitet. Razmena ovakvih stavova mogla se još jednom čuti na današnjem samitu u Londonu na kojem su učestvovali lideri Zapadnog Balkana, među kojima i premijerka Srbije, Ana Brnabić, kao i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Nakon nedavnog prvog zvaničnog susreta predsednika Srbije i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija na minhenskoj konferenciji, Kurti se danas po prvi put sastao i sa svojom koleginicom, Anom Brnabić – i to na samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Osim toga što su se danas prvi put susreli, Brnabić i Kurti sedeli su jedno pored drugog, a zbog, kako prenose beogradski mediji, abecednog reda.

Samit na kojem prisustvuju svi lideri sa Zapadnog Balkana je otvorio je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj, Suma Čakrabarti.

Brnabićeva pozvala Kurtija da razmisli o taksama

Kao i pre dve godine Srbiju na ovom samitu predstavlja premijerka, Ana Brnabić, koja je istakla da je prioritet ulaganje u infrastrukturu kako bi se povezao region, kao i da se oživi inicijativa „mini Šengen“, prenosi RTS,

Ukazala je na to da je i dalje na snazi taksa Prištine od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„To je loše za region. I zato, još jednom pozivam gospodina Kurtija da razmisli o taksama jer moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas“, poručila je premijerka Srbije.

Brnabić: Prioritet „mini Šengen“, do kraja godine počinje izgradnja autoputa „Niš-Priština“ 

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Brnabić je, na Investicionom samitu u organizaciji EBRD istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa „mini Šengen“, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu, te je podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu, ali i najavila izgradnju takozvanog „autoputa mira“.

„Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju “autoputa mira“, Niš – Pristina – Tirana – Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put“, rekla je srpska premijerka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Londonu, na marginama Samita o Zapadnom Balkanu EBRD-a, sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Prethodno, premijerka Brnabić razgovarala je u odvojenim susretima sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kurti: Reciprocitet umesto taksi

Kosovski premijer, Aljbin Kurti na panelu je rekao da hoće da radi na odnosima sa Beogradom.

Kaže da želi dobre odnose sa Srbijom, ali i da će taksu od 100 odsto na robu iz Srbije zameniti mera reciprociteta.

„Želimo takse da zamenimo reciprocitetom, što neće biti osveta, već se osećamo diskriminisano i hoćemo jednakost“, rekao je Kurti, prenose mediji.

Da je Kurti na ovom panelu poručio da će biti uvedena mera reciprociteta, potvrdio je potpredsednik EBRD-a Jurgen Rigterink na svom Tviter nalogu.

„Srpska premijerka, Ana Brnabić tvrdi da je poboljšanje regionalne trgovine ključ za sigurnost regiona. Kosovski premijer Aljbin Kurti slaže se i traži reciprocitet/priznanje zemlje“.

 

Kurti: Dijaspora ključ za povećanje investicija

Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovu, rekao je danas u Londonu Aljbin Kurti.

Kurti je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, rekao da je na Kosovo prisutan treći talas entuzijazma.

„Prvi talas je zabeležen nakon oslobođenja 1999, drugi 2008. posle proglašenja nezavisnosti, a sada treći koji je posvećen razvoju“, objasnio je Kurti na Investicionom samitu prenosi Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.