Brnabić: Nastavak dijaloga zavisi od taksi, ne od izbora

Foto: TV Prva, caption

Politička previranja u Prištini su „farsa“, a nastavak dijaloga ne zavisi od potencijalnih izbora, već od ukidanja taksi, izjavila je u Jutru TV Prve premijerka Ana Brnabić.

„Nastavak dijaloga nikakve veze nema sa tim (prim. red. izborima), ima samo sa taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i praktično prekršila, suspendovala CEFTA sporazum koji je potpisan čak 2006. godine“, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje da li će konsultacije sa parlamentarnim partijama koje je otpočeo kosovski predsednik Hašim Tači ubrzati izbore i samim tim i nastavak dijaloga.

Komentarisala je i ono što je novinarka opisala kao politička previranja između različitih stranaka u Prištini i trenutnu situaciju nazvala „smešnim“ i „farsom“.

„Zamislite Ana Brnabić, koja je predsednica vlade i danas podnese neopozivu ostavku i onda u petak sazove sednicu vlade. Šta je drugo to nego farsa?“

Iako je nastavak dijaloga neizvestan, premijerka je iznela ocenu da do njega ipak mora doći jer je pitanje Kosova i Metohije ponovo otvoreno.

„Pitanje Kosova i Metohije je bilo zatvoreno pitanje za najveći broj najjačih svetskih sila koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine, a to, danas, zahvaljujući naporima od 2014. pa do danas, pre svega Aleksandru Vučiću, više nije zatvoreno pitanje“, navodi Brnabić.

Na Srbiji je, smatra Brnabić, da pruža podršku kosovskim Srbima kako bi se oni osećali što sigurnija, ali i da gradi svoj međunarodni kredibilitet.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.