Brnabić: Najbolja moguća vest ukoliko PR želi dijalog; Osmani: Dijalog ne može imati prioritet nad vakcinama

Najbolja moguća vest je ukoliko Priština želi dijalog, kazala je danas srpska premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije. Ona ne zna ko će učestvovati sa srpske strane u narednim razgovorima, nije kazala kada, ali jeste da je ona spremna i da glavni pregovarač i dalje ostaje Aleksandar Vučić. Iz Prištine, međutim, stižu najave o tome da dijalog ne može imati prioritet nad vakcinama, te da će Kurti tražiti konsenzus pre dijaloga sa Beogradom.

Na pitanje da prokomentariše najave iz Prištine da će u dijalogu da učestvuju kosovski premijer i predsednica – Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, Ana Brnabić je kazala:

„Meni je neizmerno drago ako oni zaista žele da ponovo počne dijalog. Mislim da je to najbolja moguća vest. Bile su ranije najave da to Kurtiju nije prioritet, da mu je to bila neka peta šesta stavka na dnevnom redu. Drago mi je da se to onda, ako jeste, malo promenilo zato što mislim da je to izuzetno važno za bezbednost i stabilnost čitavog regiona.

Kaže da još uvek ne zna ko će učestvovati u razgovorima, ali ako će ona učestvovati – ona od toga ne beži, kao što ne beži od bilo kakve odgovornosti ili zadatka koji se stavlja pred nju kao predsednicu vlade.

„I biću tu“, navela je i dodala: „Ipak glavni pregovarač ostaje predsednik Vučić“.

Kakve su poruke iz Prištine danas?

Ipak iz kabineta kosovske predsednice stiže drugačija vest. Na današnjem sastanku sa holandskom ambasadorkom na Kosovu Karin Lobezom (Carin Lobbezoo), Vjosa Osmani je, razgovarajući o trenutnoj situaciji u vezi sa epidemijom koronavirusa naglasila da dijalog „ne može imati prioritet pre vakcina“.

Takođe, portparol kosovske vlade Prparim Krueziu (Përparim Kryeziu) je, kako prenose kosovski mediji, kazao samo da će politički dijalog sa Srbijom voditi Kurti i Osmani, uz opasku da je to jasno prema odluci ustavnog suda Kosova iz 2019. (Vlada Kosova je nosilac procesa dijaloga sa Srbijom).

„Očigledno, premijer će to raditi konsultujući i koordinišući se sa predsednikom i postižući nacionalni i državni konsenzus koji se tiče dijaloga. Premijer je već nekoliko puta kazao da će tragati za konsenzusom i tražiti debatu sa opozicijom do kraja o kapitalnim pitanjima za zemlju, a dijalog sa Srbijom je među glavnim pitanjima za koje će se tražiti konsensuz“, kazao je Krueziu, javlja Kljan Kosova.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.