Brnabić iz Beča: Kosovski premijer skinuo deklaraciju sa stola, nikada nije dosadno

Vest je ažurirana 

U razmaku od dva dana, stižu dva potpuno različita signala iz Prištine, oglasila se danas srpska premijerka nakon završenog samita o Zapadnom Balkanu u Beču. Za razliku od jučerašnjeg samita u Turskoj, kako tvrdi Brnabić, današnji nije rezultirao zajedničkom deklaracijom jer ju je kosovski premijer „skinuo sa stola“.

Premijerka Srbije učestvovala je juče na godišnjem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Turskoj, a već danas na još jednom međunarodnom događaju zajedno sa liderima iz regiona, među kojima je ovog puta bio predstavnik Kosova.

Danas je u Beču održan Samit o Zapadnom Balkanu pod pokroviteljstvom kancelara Austrije, Sebastijana Kurca. Za istim stolom sa Brnabić bio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Na samitu se razgovaralo o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, borbi protiv kovida, ekonomskoj podršci posle krize, te zajedničkoj borbi protiv ilegalne migracije. Kako je Kurc ocenio nakon samita, konferencija je imala za cilj pre svega da vrati fokus EU na Zapadni Balkan.

Premijerka Srbije je, međutim, nakon završetka samita, kazala u izjavi za medije da – kada je reč o regionalnim pitanjima, deklaracijama, sporazumima, nisu uspeli da se slože zbog „novog stava“ Prištine.

„Privremene institucije u Prištini nisu otvorene ni za kakav kompromis što je teško shvatiti, ali je tako kako je i moraćemo sa tim da se suočimo i mi i naši partneri u EU“.

Brnabić je pojasnila da Samit „nažalost“ nije rezultirao zajedničkom deklaracijom, već da je dokument zaključen u formi Deklaracije austrijskog kancelara, Sebastijana Kurca i predstavnika EU, Miroslava Lajčaka.

Kosovski premijer Aljbin Kurti oglasio  se u međuvremenu na Fejsbuku. On je kako je naveo, u svom govoru na samitu u Beču, između ostalog govorio o tome kako Kosovo i uspešno upravlja pandemijom kovid-19.

„U proseku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100 hiljada stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Evropska unija treba da postavi Kosovo među zemlje bezbednog putovanja u vezi sa pandemijom koronavirusom“, poručio je Kurti.

Govorio je u o tome da je Kosovo uz dobro i demokratsko upravljanje započelo reforme u pravosuđu i ekonomiji, te da je poverenje građana u institucije je veoma visoko.

“ Kosovo i Srbija da sačini jednu zajedničku deklaraciju o miru sa obećanjem o nenapadanju, Srbija da prizna nezavisnost Kosova i da se suoči sa prošlošću, kao i da Kosovo i Srbija primene reciprocitet što se tiče prava manjina“, kazao je.

On je takođe zatražio da se ukinu vize za građane Kosova, kako bi mogli slobodno da putuju u zemlje EU.

„Šest zemalja Zapadnog Balkana prelazi iz CEFTA-e u SEFTA (Evropski sporazum o slobodnoj trgovini sa jugoistočnom Evropom)“, naveo je.

„Mi smo se do poslednjeg trenutka trudili da nađemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, na neke stvari bila sam na ivici noža da bi pokazali našu konstruktivnost“, kazala je premijerka.

Precizirala je da je na neke stvari pristala tek kada je lično kancelar Kurc zamolio da se tako nešto prihvati.

„Zbog njegovog odnosa prema Srbiji i prijateljstva koje stalno pokazuje prema Srbiji, zbog dobrih odnosa Srbije i Austrije, rekla sam ‘pristaću i na još neke kompromise i mislila sam da je to to“, tvrdi.

Međutim, kako dodaje, potom je kosovski premijer, „skinuo tu deklaraciju sa stola u smislu da je svi mi podržimo“.

Kaže da  je to „nova realnost“, da neće biti lako, i da sve više partnera u EU shvata koliko je Srbiji teško.

Nakon jučerašnjeg samita u Turskoj, kojem je prisustvovala Brnabić ali i kosovska predsednica Vjosa Osmani, srpska premijerka sada kaže da iz Prištine, u razmaku od dva dana, stižu dva potpuno različita signala.

„Juče je njihova predstavnica, gospođa Osmani dozvolila usvajanje mnogo ozbiljnijeg dokumenta, Strategije 20-30 za jugoistočnu Evropu, Godišnjeg izveštaja o radu Regionalnog saveta za saradnju, gde se Kosovo ne samo spominje sa zvezdicom, nego, svuda gde je pomenuto Kosovo je fusnota i ona je dozvolila usvajanje tog dokumenta, i čak se pozvala na Briselski sporazum, ali evo sada imamo potpuno drugačiju poruku“, dodaje.

I dok Brnabić i danas tvrdi da je Vjosa Osmani pristala na fusnote i zvezdice pored naziva Kosova u zajedničkom dokumentu, na jučerašnjem samitu u Turskoj, kako danas piše prištinska Koha, navodi srpske premijerke o usvajanju dokumenata sa samita su netačni.

„Predsednica Osmani je glasala za zaključke ovog samita, pod uslovom da se zvezdica i fusnota uklone ispred imena Kosova. Zahtev za njihovo uklanjanje podnet je predsedavajućem i u pisanoj formi“, javila je Koha pozivajući se na izvor iz delegacije Vjose Osmani.,

Kaže da je reč o novim izazovima za celu Evropu, a ne samo Srbiju.

„Nove situacije za nas, nikada nije dosadno“, poručila je Brnabić.

Na pitanje da li je došlo do nekih neprijatnih tonova sa Kurtijem, Brnabić je kazala da nije bilo prostora za razne konflikte.

„Jedni drugima smo rekli sve što smo imali, nisam želela da ulazim u rasprave, ponovila sam naše stavove i to je to, trudimo se da budemo konstruktivni“, dodala je.

Na današnjoj konferenciji su učestvovali i premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dok je ispred Albanije bio predstavnik vlade.

Lajčak je nakon završenog samita zajedno sa Kurcem održao konferenciju za štampu.

Kazao je da je potrebno uložiti napor i ponovo pokrenuti proces evropske integracije Zapadnog Balkana jer, kako kaže, očigledno je da stvari ne idu dobro.

„Osamnaest godina nakon što je na Samitu EU u Solunu, 2003, jasno poslata poruka o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana samo jedna od tih zemalja postala je članica, dve zemlje pregovaraju o članstvu ali u poslednje dve godine bez napretka, dve se tek nadaju da dobiju status kandidata a Kosovo nema ni viznu liberalizaciju“, rekao je Lajčak, prenosi RSE.

Kurc je ponovio podršku evropskom putu za čitav region, dodajući da će se Austrija zalagati da se napredak koji zemlje postižu na planu sprovođenja reformi uvažava na nivou EU.

Kurc je ujedno kazao da jedan od izazova i dalje ostaje dijalog Beograda i Prištine.

Kako prenosi Tanjug, i Kurc i Lajčak su na konferenciji istakli da dijalog nema alternativu.

Lajčak je ujedno kazao da EU nema pravo da bude pesimistična posle prošlog sastanka Beograda i Prištine, najavivši ujedno novu rundu dijaloga pre letnje pauze.

„Imali smo prvi lični susret ikada između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nikada do tada se nisu sastali. Bilo bi zbog toga naivno očekivati da će sastanak biti lak. Činjenica je da je sastanak održan, da je razgovarno više sati, i da su obe strane potvrdile da je dijalog put za napredak što je pozitivan signal“, istakao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Upitan za Kurtijev nastup u Briselu rekao je da je Kurti nov u dijalogu i da unosi svoje ideje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.