Brnabić iz Turske: Nedostatak političke pristojnosti predstavnika Prištine

ana brnabic
FOTO: N1

Premijerka Ana Brnabić prenela je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje u Jugostičnoj Evropi, da je kosovska predsednica u Prištini Vjosa Osmani, pozvala zemlje učesnice koje nisu priznale Kosovo da to učine, i da to, kako je istakla, govori o nedostatku političke pristojnosti predstavnika Prištine, prenosi Tanjug.

“Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu”, rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, istakla je da to suprotno svakom protokolu i izražava ogromno nepoštovanje prema domaćinu, ali i prisutnim delegacijama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Nisam želela da ulazim u to. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi, i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o nedostatku iste”, rekla je Brnabić.

Kosovo sa zvezdicom i fusnotom

Ona je navela da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari – činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se kosovska predsednica Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

“Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana”, rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

„Ne mogu da sakrijem sreću“

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmani čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

“Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji… To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje sa skupa na skup. Čula sam danas da se Osmani poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština”, rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno sa njihove strane, i potpuno suprotno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

“To su dve stvari koje su obeležile ovaj skup za mene”, rekla je Brnabić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.