Britanska ambasada zabrinuta zbog povećanog broja krivičnih dela nad Srbima tokom pandemije

ambasada Britanska Britanija
FOTO: Britanska ambasada u Prištini

Pandemija koronavirusa još uvek traje, dok su od nedavno ponovo aktuelne vesti o povećanom broju novoinficiranih, kako na Kosovu tako i u centralnoj Srbiji. Zajedno sa primenom olakšanih mera u borbi protiv pandemije, beleži se povećan broj prijavljenih krivičnih dela nad Srbima na Kosovu. Britanska ambasada izrazila je zabrinutost povodom ovog trenda i apelovala na prištinske institucije.

„Zabrinuti smo zbog povećanja broja prijavljenih krivičnih dela nad kosovskim Srbima tokom pandemije COVID-19. Važno je da se sve zajednice osećaju bezbedno na multietničkom Kosovu. Tražimo da centralne institucije ozbiljno shvate ovu zabrinutost i primene rešenja da bi ponovo uverile nevećinske zajednice“, poručuju iz Britanske ambasade.

Posted by Ngo Aktiv on Wednesday, June 24, 2020

Prema podacima civilnog društva u periodu od 15. marta do 03. juna, registrovano je ukupno 28 incidenata u sredinama u kojima žive Srbi i ostale nevećinske zajednice na Kosovu.

Od toga, šest fizičkih napada, četiri slučaja krađe privatne imovine, četiri slučaja paljenja/rušenja kuća, četiri slučaja napada na imovinu javnih institucija i spomenika i 6 slučajeva obijanja i oštećenja kuća.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak sa Daliborom Jevtićem na čelu u prethodnim mesecima je takođe izveštavalo o tome da je u povratničkim mestima i selima na Kosovu u kojima žive Srbi, registrovano na desetine slučajeva krađe, paljenja kuća i drugih incidenata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.