Borelj: Vodeća uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine, bliska saradnja sa SAD

Borel N1
FOTO: N1

Evropska unija je ta koja ima vodeću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali radi u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa kojima deli agendu u regionu, izjavio je potpredsednik Evropske komisije i visoki prestavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, piše N1.

On je objasnio da vodeću ulogu u tom procesu Evropska unija pokazuje i imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu.

U odgovoru na poslaničko pitanje, da li EU gubi uticaj nad pregovorima u odnosu na SAD, u kome se kao primer navodi uloga te države u ponovnom uspostavljanju avio-saobraćaja između Kosova i Srbije, Borelj je naveo da „Evropska unija načelno podržava sve mere i radnje koje doprinose olakšavanju kretanja i komunikacije među ljudima“.

„Ovo je jedan od načina koji vodi ka normalizaciji odnosa i unapređenju regionalne saradnje. Srbiji i Kosovu je potrebno više ovih koraka, više sporazuma, više normalizacije“, naveo je Borelj u pisanom odgovoru.

On je dodao da je u tom kontekstu, Evropska unija pozdravila odluku vlasti u Prištini da ukinu carinske stope uvedne za robu koja potiče iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

„Ovo je pozitivan razvoj za regionalnu saradnju i može doprineti obnovi razgovora o dijalogu“, zaključio je Žozep Borelj.

Pregovori Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa prekinuti su krajem 2018. godine kada je tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i BiH, a 1. aprila ukinula ih je kratkotrajna vlada Aljbina Kurtija.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.