Borelj: Sporazum Beograda i Prištine rešiće predstavljanje Kosova na regionalnim forumima

Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je da će konačni dogovor između Beograda i Prištine rešiti, između ostalog, i pitanje pravnog zastupanja Kosova u raznim regionalnim inicijativama.

„Postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa predstavlja najbolju osnovu za prevazilaženje pitanja pravnog zastupanja (Kosova)“, naglasio je Borelj.

Ove navode, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost je izneo u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se odnosi na, kako je navedeno u naslovu pitanja, „nedostatak koherentnosti u pravnom zastupanju Kosova“.

Borelj je u pisanom odgovoru potvrdio da su kosovske vlasti zainteresovane da Kosovo više ne predstavlja UN-ova Misija na Kosovu (UNMIK) na regionalnim forumima.

„EU je spremna da se pozabavi ovim pitanjem, uključujući i dijalogom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, imajući u vidu da organizacije kao što je CEFTA (Centralnoevropski trgovinski sporazum) imaju svoje strukture, procedure i tela za donošenje odluka, koja takođe uključuju i druge strane“, poručio je on.

On je istakao da nakon sporazuma u okviru dijaloga koji je postignut 2012. godine, Kosovo učestvuje „za svoj račun i govori za sebe na regionalnim forumima, pod uslovom da koristi formulaciju Kosova praćeno fusnotom“.

Međutim, šef evropske diplomatije podvlači da prema sporazumu, za regionalne forume na kojima učešće Kosova prethodi sporazumu iz 2012. godine, predstavnik UNIMK-a biće pozvan na sastanke koji se organizuju u okviru aranžmana čiji je potpisnik. Između ostalog to je, prema Borrelju slučaj kada se radi o sastancima u okviru CEFTA-e.

Radio Slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.