Bojan Božović (danas) svedok u slučaju ubistva Envera Zumberija

(Tekst je preveden sa albanskog, izvinjavamo se zbog mogućih grešaka u prevodu)
 
EULEX je pozvao Bojana Božovića, koji tvrdi da je bio agent Kosovske obaveštajne agencije, da danas da izjavu, odnosno da svedoči u slučaju ubistva kosovskog policajca, Envera Zumberija, koji je ubijen tokom policijske operacije zauizimanja dva prelaza na Severu, 27. jula 2011. godine. 
 
Pre nedelju dana Božović je u objavi na svom Fejsbuk profilu napisao da je pre tri godine saopštio AKI-ju ko je ubio člana KP-a, Envera Zumberija. 
 
Na svom profilu on je izrazio iznenađenje i zapitao se kako je moguće da je ubica poznat, a i dalje šeta na slobodi. 

Povezan članak:

Bojan Božović: Podneo sam izveštaj AKI-ju ko je ubio Envera Zumberija. Zašto ubica hoda slobodno Kosovom?

 
"Na današnji dan, pre tri godine obaveštajna agenciji sam dostavio izveštaj o tome ko je ubio policajca Republike Kosovo, Envera Zumberija. Zašto niko ne kaže ime ubice? Zašto ubica šeta slobodno na Kosovu? Ok. Ja sam Bojan Božović, bivši pripadnik KIA (Kosovska obaveštajna agencija) lidera tzv. projekta 'Sever' sa 154 istraga od avgusta 2011. do početka ove godine. Ja znam da se ja sa tom informacijom kockam bezbednošću života moje porodice, ali ne bojim se, jer je ljubav za Kosovo veća od života. Dosta ćutanja! Bolji od junaka i srećan kao pripovedač. Bojan Božović" napisao je Božović na Fejsbuku, koji je inače nekada bio novinar, koji je izveštavao sa severa za medije na albanskom jeziku. Nedelju dana nakon ove objave, on je pozvan da svedoči u sudnici. 
 
"EULEX me je zvanično pozvao kao Bojana Božovića da svedočim u slučaju Envera Zumberija, sutra u 11 časova u sudu Severnoj Mitrovici. Jednom sam radio na ovom slučaju, kao pripadnik AKI-ja, označenom sa oznakom 'državna tajna', ali ni EULEX neće znati više od onoga što sam pre nedelju dana postavio na Fejsbuku", napisao je Božović juče dodajući da je razočaran EULEX-om, jer poziv šalje noć pre nego što će da počne suđenje, a nije mu data ni policijska pratnja. 
 
Što se tiče ubistva policajca Zumberija, do sada je bilo nekoliko hapšenja, ali mnogi od uhapšenih su već pušteni. Neka od hapšenja koja su povezana sa slučajem su odavno i sprovedena. 
 
Policajac Zumberi je ubijen pucnjem u glavu iz snajpera nakon što je policijski konvoj vozila upao u zasedu koju je postavila grupa Srba od kojih je jedan, kako je navedeno u neformalnim razgovorima, ubica.
 
Teško ranjeni policajac je preminuo iste večeri u Univerzitetskoj bolnici u Prištini. Sahranjen je sa brojnim počastima u svojoj zemlji rođenja. On je proglašen herojem Kosova i zapamćen u istoriji države Kosovo zbog hrabrosti i volje da izgradi teritorijalni intgritet države na Severu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.