Bocan-Harčenko: EU Srbiju tera da uvede sankcije Rusiji a sama ostaje naš najvažniji trgovinski partner

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, u emisiji „Iza vesti“ na N1 rekao je da ne vidi da Beograd suštinski menja svoj odnos prema Moskvi i istakao da Evropska unija tera Srbiju da uvede sankcije, dok sama ostaje najvažniji međunarodni trgovinski partner Rusije. Na skali od 1 do 10, osmica za odnose Srbije i Rusije, cilj je da bude 10. Rusija razume Srbiju koja je pod pritiskom zapada izvan razumljivih granica. U jednom delu intervjua nazvao je to i „ucenom“.

Govoreći o srpsko-ruskim odnosima, ambasador Rusije je rekao da se oni suštinski ne menjaju i pored nekih preduzetih koraka od strane Srbije, poput glasanja za rezoluciju Ujedinjenih Nacija protiv invazije na Ukrajinu.

„Neki koraci su nas razočarali, mislim na rezoluciju u UN. Čuvajući prijateljski odnos, tražimo i razumemo stvarni razlog zašto“, kazao je Bocan Harčenko i dodao da je potez Beograda bio posledica pritiska sa Zapada.

„Glupo bi bili reći da nam je svejedno. Jesmo razočarani, ali odlično razumemo razlog zašto je Srbija morala da glasa na takav način. Zbog neverovatnog pritiska Zapada izvan svakih razumljivih granica. Primorana je“, napominje gost emisije „Iza vesti“.

Dodaje da Srbija od Rusije nikada nije trpela pritiske, a kao pritisak ne vidi ni svoju izjavu da bi uvođenje sankcija proizvelo štetu u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Bocan Harčenko objašnjava da bi bila „budalaština i glupo“ reći da bi sankcije ostale bez ikakve štete i da je to realnost, a ne poruka.

Ambasador je srpsko-ruske odnose ocenio osmicom na skali od jedan do 10, uz napomenu da uvek može bolje, ali da je i osam odlično. On je odbacio mogućnost da je u pitanju odnos velike sile prema maloj državi, navodeći da je u pitanju prijateljstvo dve zemlje.

„Mi nikada u izgradnji nekih odnosa, kamoli sa prijateljskom zemljom, ne polazimo od toga da smo velika sila i da moramo da gradimo odnos na takav način… Ali prijateljstvo se gradi na osnovu uzajamnih interesa i poštovanjem uzajamnih interesa. Onda je sve ovo prisno povezano“, istakao je Bocan Harčenko.

Poseta Lavrova sprečena „izvan“

Govoreći o poseti Sergeja Lavrova Beogradu, koja nije realizovana jer ruski ministar nije mogao da doleti, Bocan Harčenko kaže da bi za Srbiju bilo još bolje da je Lavrov došao.

„Ova poseta bi pojačala položaj Srbije. To bi bila odlična mogućnost rasrave oko najznačajnijih projekata naše saradnje. Lavrov bi dobio mogućnost neposredno odavde da kaže naš stav oko Kosova i Republike Srpske. I Rusiji i Srbiji su oduzeli ovu mogućnost“, rekao je ruski ambasador.

Dodao je da je poseta sprečena od „izvan“ i da „njima nije stalo da Srbija vodi i realizuje samostalnu spoljnu politiku“.

„Da li možete zamisliti da bi neko iz Rusije rekao da je poseta Šolca ili bilo koga šteta za naše odnose? Nemoguće je zamisliti takvu izjavu“, napominje Bocan Harčenko.

On ističe da Rusija nema ništa protiv evropskog puta Srbije ako je to njen nacionalni interes, iako je, kako kaže, sada „teško reći da je EU jedna prijateljska institucija“.

Bocan Harčenko objašnjava da je Srbija izuzetak u odnosu na članice i kandidate za ulazak u EU, jer „dok vodi pregovore s Briselom pazi na svoj nacionalni interes, uključujući i odnose sa Rusijom“.

Srbija ima dosledan i čvrst stav da ne prihvata sankcije Rrusiji

Rusiji u vezi sa Kosovom, najvažniji je stav Beograda, i u suprotnosti sa 1244

Upitan o odnosu Rusije prema Kosovu i izjavu predsednika Vladimira Putina, ambasador navodi da je Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom spomenuo odluku Međunarodnog suda pravde kako bi još jednom ukazao na dupli standard Zapada.

Upitan zašto Rusija ne prizna Kosovo, Bocan Harčenko odgovara da je Moskvi najvažniji stav Beograda i da bi priznanje Kosova bilo suprotno Rezoluciji 1244.

Rusija je bila i ostaće stalna članica SB UN i nastaviće da podržava Srbiju.

Harčenko je kazao da na osnovu njihovih istraživanja u Srbiji, poverenje naroda u Srbiji ka EU je opalo, a nije se poboljšalo od izbijanja rata u Ukrajini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.