Blokirana stanica policije u Zubinom Potoku

20: 00 –  Ranije privedeni  Slobodan Sovrlić je oslobođen iz pritvora nakon što je grupa od pedesetak okupljenih građana, u 19:16 časova  upala u stampedu u policijsku stanicu koju se prethodno držali u blokadi i oslobodila Sovrlića.  U trenutku upada,  gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevana Vulović je vodio telefonski razgovor sa političkim savetnikom EULEX-a Jorgosom Makarikisom i bio je u stanici policije.

U izjavi za KoSSev, gradonačelnik Vulović  je rekao da, uprkos tome što su građani stampedom upali u policijsku stanicu, „bilo je očigledno da su se i oni, kao i policajci suzdržavali od nasilja“. On je naveo da su dva policajaca zadobila lakše udarce u noge tokom stampeda građana.

"Građani su se razišli odmah po oslobađanju Sovrlića. U Zubinom Potoku je trenutno mirno", rekao je Vulović za naš portal.

Nešto ranije,  neki od kosovskih medija su preneli izjavu zamenika regionalnog komandanta  kosovske policije za sever Besima Hotija koji je naveo da je “S.S.  (Slobodan Sovrlić prim. red.) najpre priveden zbog remećenja javnog reda, da bi se nakon  privođenja ispostavilo da postoji sudska naredba EULEKS-a za njegovo hapšenje. To lice treba da se preda EULEKS-u. Postoji sudska naredba za njega i to mora da se sprovede. ”

KoSSev portal je kontaktirao regionalnog šefa operative Kosovse policije Željka Bojića, koji nas uputio na njegovog zamenika Besima Hotija. Besim Hoti se do ovog trenutka nije javljao na naše pozive.

17:00 – Građani u Zubinom Potoku su okupljeni i dalje u istom broju oko policijske stanice, ali i dvadesetak EULEX-ovih džipova su i dalje parkirani u selu Zupče. Dežurna portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić-Solomon se javila našem portalu sa informacijom da još uvek nema komentar na parkirane džipove EULEX-a, te da će se javiti ponovo čim bude imala nešto više. Podsećamo, neimenovani izvor blizak EULEX-u je za naš portal saopštio da je dolazak ovih vozila uobičajena bezbednosna procedura u situacijama kada se građani okupe oko policijske stanice. U međuvremenu je počela i konstitutivna sednica opštine Zubin Potok.

16:12 – Dežurna portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon nije mogla da navede razlog okupljanja EULEX-ovih džipova u selu Zupče, kao ni ostale detalje "Ne mogu sada o tome. Pozvaću Vas", rekla je Solomon za naš portal.

15:20 – Prema izjavi više očevidaca, u Zupču, prema liniji razgraničenja sa albanskim selom Čabra, parkirano je oko 20-ak džipova EULEX-a koji su nešto ranije tamo stigli. U ovom trenutku se nalazi oko 100-nak meštana Zubinog Potoka okupljenih oko policijske stanice u ovom mestu. Neimenovani izvor blizak EULEX-u za naš portal je saopštio da se radi o standardnoj bezbednosnoj proceduri.

14:11- Između trideset i pedeset građana Zubinog Potoka trenutno drži u blokadi policijsku stanicu u ovom mestu, blokirajući sve prilazne puteve u stanicu i protestujući protiv hapšenja Slobodana Sovrlića.

Lokalna policijska patrola je  danas, oko 11:50 časova, Sovrlića privela usled slučaja "remećenja javnog reda i mira", za naš portal saopštavaju izvori iz ove policijske stanice.

Predstavnici opštine Zubin Potok su došli na sastanak sa čelnicima policije, a u vezi sa novonastalom situacijom.

Okupljeni građani ne veruju da  motiv za Sovrlićevo hapšenje  nije remećenje javnog reda i mira. Broj okupljenih građana raste.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.