Hoće li biti Statuta SO Mitrovica?

21:30 – Statut je usvojen.

20:10 – Konstitutivna sednica SO Mitrovica ušla je u šesti sat rada. Konsultacije šefova odborničkih grupa su i dalje u toku. KoSSev nezvanično saznaje da je sporan je  tekst statuta. Srpski odbornici se pozivaju na Rezoluciju 1244, protiv čega su albanski odbornici.Takođe nezvanično, napravljen je ustupak srpskih odbornika albanskim da se umesto Severna Kosovska  Mitrovica u tekstu statuta koristi samo Severna Mitrovica. KoSSev nezvanično saznaje da i albanska i srpska strana najveći pritisak vrše na bošnjačkog poslanika Nedžata Ugljanina, kako bi se obezbedila potrebna većina i nacrt statuta stavio na glasanje.

18:08 – Konstitutivna sednica SO Severna Mitrovica počela je sa tri sata zakašnjenja i odbornici već ulaze u četvrti sat rada. Sednici prisustvuju i albanski odbornici, kao i jedan odbornik iz bošnjačke zajednice.

U toku su konsultacije šefova odborničkih grupa, ne zna se zvanično povodom čega. Međutim, prema nezvaničnim informacijama sa kojima KoSSev raspolaže, u pitanju je tekst  statuta opštine. Odbornici iz manjinskih zajednica ne prihvataju tekst statuta koji, kako kažu, nije u skladu sa važećim zakonima (kosovskim prim.red.). Konsultacije traju skoro sat vremena.

U ovim trenucima, gradonačelnik Goran Rakić razgovara sa odbornikom Nedžatom Ugljaninom i nekoliko albanskih odbornika. U samoj sali JKP „Standard“,  gde se i održava ova sednica, nema nikakvih državnih  obeležja, ali je ispred sale istaknuta zastava Republike Srbije, koja zapravo pripada preduzeću „Standard“ i stalno se nalazi na tom mestu.

Do sada se niko nije obratio novinarima.

Predložene tačke dnevnog reda su usvajanje zapisnika sa prethodne sednice, usvajanje  predloga statuta opštine Severna Mitrovica, predlog za  proširenje odbora za politiku i finansije i imenovanja članova, kao i polaganje zakletve  gradonačelnika.

Prema poslednjim informacijama, samo je opština Zvečan do sada usvojila statut samo sa jednim glasom protiv. Sednica je protekla bez problema, i na njoj su bila pristuna oba odbornika iz albanske zajednice, ali i predstavnici kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.