Počela rekonstrukcija onkološkog i radiološkog odeljenja

Ministar bez portfelja Vlade Republike Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, otvorio je danas početak radova na rekonstrukciji i adaptaciji prostorija odeljenja onkologije i radiologije Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Kancelarija za KiM obezbedila je finansijska sredstva za ovu rekonstrukciju i  to u iznosu od 12.500.000 dinara za onkologiju i 8.100.000 dinara za radiologiju. Takođe, danas je potpisan ugovor o nabavci gastroskopa u vrednosti od oko 960.000 dinara.

Ministar Vulin je naglasio da je, pored univerziteta, Zdravstveni centar najbitnija institucija  za sve građane Severne Kosovske Mitrovice, ali takođe  i na celom Kosovu. “Vi dobro znate koliko pacijenata imate iz Gračanice, Orahovca, Štrpca, Velike Hoče, iz svakog sela i zaseoka gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji. Svi se okrećemo ka Zdravstvenom centru i od njega očekujemo pomoć i zaštitu."

Ova institucija je posebno značajna kada je u pitanju prisustvo Republike Srbije na ovim prostorima i težnja da se srpska i druge manjinske populacije održe na Kosovu, naglasio je Vulin, dodavši da je “dužnost i obaveza države da bude ovde i pruži podršku.”

Vulin je naglasio da današnja poseta nema veze sa izborima u nedelju, objasnivši da se sa tenderskim procedurama i ostalim što prethodi samim radovima, započelo mnogo ranije. „Današnja poseta ima veze sa vama!“, rekao je Vulin.

Direktor Zdravstvenog centra, Milan Ivanović se zahvalio na podršci, naglasivši  da su prethodni  ministri  za Kosovo i  Metohiju  “pružali samo obećanja i svoje  vreme provodili u Beogradu”,  za razliku od ministra Vulina, koji  “ne obećava, već lako pristupa realizaciji potreba na ovom prostoru – potreba bolesnika da se leče što bolje, efikasnije i kvalitetnije, kao i potreba zdravstvenih radnika da rade u boljim uslovima“, naglasio je Ivanović.

Ivanović je rekao i da će onkološki pacijenti  sada imati bolje uslove dijagnostike i lečenja, posebno  istaknuvši  da je broj obolelih od malignih bolesti na  Kosovu i Metohiji drastično povećan u poslednjih 14 godina, a nakon  bombardovanja NATO-a.

Očekuje se da će Onkološko odeljenje u Kosovskoj Mitrovici moći primiti prve pacijente za mesec dana. Oni će i na odeljenju za radiologiju moći da dobiju kvalitetniji tretman i precizniju dijagnostiku s obzirom na nabavljeni savremeni skener. Do sada su onkološki pacijenti odlazili u Novi Pazar, jer im Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici nije mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu negu. 

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, za kojeg se danas očekuje da položi zakletvu i zvanično preuzme dužnost.

U okviru današnje posete ministra Vulina,  uručeno je i specijalizovano kombi vozilo za prevoz dece i mladih sa posebnim potrebama Centru za baznu rehabilitaciju u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.