BLOG 747. dan epidemije: SZO – Ozbiljnost bolesti će se smanjivati

FOTO: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je ažurirani plan o kovidu-19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njen direktor veruje da je najverovatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti vremenom smanjivati. „Na osnovu onoga što sada znamo, mogući scenario je da će virus nastaviti da se razvija, ali će se ozbiljnost bolesti smanjiti vremenom zbog porasta imuniteta dobijenog vakcinacijom“, rekao je direktor SZO, Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi EuronewsGovoreći o drugom i trećem scenariju, rekao je da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa busteri i nova vakcina neće biti potrebna, ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranije vakcinacije ili infekcije neće biti dovoljna.

Sud Austrije: Lokdaun za nevakcinisane bio je u skladu sa zakonima

Ustavni sud Austrije ocenio je da je prvi lokdaun za nevakcinisane u Austriji od 15. do 21. novembra prošle godine, uz sva 2G pravila, bio u skladu sa zakonima i Ustavom.

„Bilo je opravdano i ne predstavlja kršenje osnove jednakosti građana“, smatra Ustavni sud.

Jedna Bečlijka žalila se na meru koju je donela vlada, smatrajući da ograničenja slobode nevakcinisanih građana predstavlja kršenje Ustava, koji garantuje jednaki tretman svih građana Austrije.

Šekler: Korona nije u fokusu stranaka da se ne zamere nevakcinisanima (N1)

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Кraljevu Milanko Šekler izjavio je da korona „nije uopšte u fokusu izbornih tema i stranaka“, iako je vakcinacija jedini način da se virus pobedi.

„Izgleda da ih to ne zanima zato što izgleda i jedne i druge podjednako zanimaju svi glasovi – i vakcinisanih i nevakcinisanih, pa daj da ne kažem nešto protiv nevakcinisanih jer treba i oni da me zaokruže. To je politizacija i to me nervira“, rekao je Šekler za RTS.

On je naveo da se situacija menja nabolje, ali da jedna stvar mora da bude jasna „pametnjakovićima koji se nisu vakcinisali“ – evropske zemlje koje ukidaju mere su prešle prag od oko 90 odsto vakcinisanih, dok je Srbija na 50 procenata.

„Mi bismo hteli da se ponašamo kao i svi oni, zaboravljajući da smo 50 odsto slabiji od njih i da nismo radili na našoj vakcinaciji. Imate situaciju da izbeglice koje odlaze iz Ukrajine u Rusiju prvo budu odvedene na punkt za vakcinaciju. Ljudi koji su izmučeni i gladni, a prvo što država misli jeste da ih zaštiti od moguće zaraze jer znaju da je virus i dalje jak, pogotovo za osobe sa slabijim imunim sistemom“, istakao je Šekler.

Kosovsko MZ: Dve osobe preminule, 32 nova slučaja zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu su registrovana 32 nova slučaja obolelih od koronavirusa, od 902 testirana uzorka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Detaljnije pročitajte ovde.

Srbija: Preminulo 11 osoba, 1,915 novozaraženih

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji, u poslednja 24 sata je 11. Zvanično je potvrđeno 1,915 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Bugarska i Švajcarska od danas ukidaju sve preostale mere borbe protiv koronavirusa.

Bugarska ukida obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru kao i zabranu ulaska iz zemalja sa ozbiljnim epidemijama koronavirusa, meru obaveznog socijalnog distanciranja i ograničenje kapaciteta za restorane, pozorišta i događaje. Svim strancima će od danas biti dozvoljen ulazak u Bugarsku ako poseduju važeći setrifikat o kovidu-19, koji se daje ljudima koji su vakcinisani ili oporavljeni od infekcije ili su nedavno bili negativni na virus.

Kako se navodi u saopštenju švajcarske vlade, ukida se obaveza nošenja maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama, kao i obaveza petodnevne samoizolacije nakon pozitivnog testa, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da će odgovornost za suzbijanje korona virusa biti predata lokalnim vlastima, prenosti Tanjug.

“Tokom pandemije zabeleženo 180 incidenata usmerenih ka srpskoj zajednici” (Radio Kim)

Nevećinske zajednice širom Kosova suočile su sa brojnim poteškoćama u ostvarivanju njihovih osnovnih prava tokom pandemije koronavirusa, zaključila je Građanska grupa za brzo delovanje koju je formirala NVO Aktiv. Tokom 2021. godine u srpskim sredinama zabeleženo je 87 incidenata, od kojih je najveći broj usmeren ka objektima i imovini Srpske pravoslavne crkve (SPC), dok je samo u prvom kvartalu 2022. godien zabeleženo ukupno 23. Jedan od većih problema je i nepoštovanje dvojezičnosti od strane institucija.

Nakon dvogodišnjeg rada i praćenja situacije u nevećinskim zajednicama, Grupa, koju je formirala NVO Aktiv, podnela je više od 800 izveštaja iz dvadeset dve opštine na Kosovu.

“Nepoštovanje dvojezičnosti/jezičkih prava, nezaposlenost, ugrožavanje životne sredine, prosjačenje jesu samo neki od zabeleženih problema”, navodi se u saopštenju.

Incidenti u srpskim sredinama

Od početka pandemije koronavirusa bezbednost izdvaja kao jedno od najvažnijih pitanja za srpsku zajednicu na Kosovu. Tokom dvogodišnjeg perioda zabeleženo je preko 180 različitih incidenata.

Od 76 različitih incidenata u srpskim sredinama širom Kosova, koliko ih je zabeleženo u 2020, najviše ima fizičkih napada, zatim krađa i uništavanja privatne imovine, pretnji jezikom mržnje, te nanošenja štete crkvenim objektima.

Tokom 2021. zabeleženo je 87 incidenata, od kojih je najveći broj usmeren ka objektima i imovini Srpske pravoslavne crkve (SPC), dok je samo u prvom kvartalu 2022. zabeleženo ukupno 23, trećina usmerena prema SPC. Prateći situaciju i u drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, Građanska grupa za brzo delovanje je zabeležila brojne zabrinutosti.

“Ponavljanje incidenata, izostanak javnih reakcija političkih elita, kao i pasivan odnos medija na albanskom jeziku prema ovim incidentima, unose posebnu zabrinutost unutar srpske zajednice”, ističe se u saopštenju.

Građanska grupa za brzo delovanje (RRCG) je osnovana sa ciljem da nadgleda sprovođenje mera nadležnih institucija u borbi protiv koronavirusa u sredinama nastanjenim pretežno pripadnicima nevećinskih zajednica. Kako su se zajednice, osim zdravstvenog, suočile sabrojnim drugim izazovima, vremenom ova Grupa izveštava o mnogobrojnim problemima zajednica – od ekoloških, pa sve do bezbednosnih.

Problemi ostalih zajednica

Prosjačenje, obrazovanje, povratak, nezaposlenost, pristup ličnim dokumentima, jezička prava, su samo neki od problema koje su izneli pripadnici romske zajednice.

U goranskoj zajednici ukazivano je na česte restrikcije struje, problem mini hidroelektrana, zdravstvena zaštita, jezička prava.

Bošnjačka zajednica ukazuje na kršenja prava u vezi sa upotrebom jezika, nezaposlenost.

Sa druge strane, najveći problemi albanske zajednice na severu Kosova su zapošljavanje, saradnja sa lokalnim institucijama, podsticajna sredstva i povratak.

U turskoj zajednici su jezička prava i obrazovanje označeni kao najveći problemi.

Tokom pandemije Grupa je ukazivala i na mnogobrojne slabosti u funkcionisanju centralnih insititucija, pri čemu su pripadnici nevećinskih zajednica neretko bili uskraćeni za pristup informacijama od javnog značaja na maternjem jeziku. U takvom informativnom vakuumu širile su se teorije zavere,lažne vesti i druge medijske anomalije, što nedsvosmisleno predstavlja potencijal za urušavanje javnog zdravlja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.