Najavljeni projekti za obnovljivu energiju od po 70 MW – Vetropark u Orahovcu i solarni u Obiliću

Vetropark u Bajgori
FOTO: Koha

Prištinski zvaničnici najavili su u istom danu dve investicije koje imaju za cilj diverzifikaciju proizvodnje električne energije. Reč je o projektima za obnovljivu energiju – vetroparku i solarnom parku koji bi trebalo da se grade na Kosovu.

Poslanik Samoopredeljenja, Visar Korenica, najavio je sinoć investiciju vrednu više od 90 miliona evra koja bi trebalo da se realizuje u Orahovcu.

Kako je naveo u objavi na Fejsbuku, reč je o projektu izgradnje vetroparka, koji je dobio odobrenje odbornika skupštine opštine, a nakon predloga predsedavajućeg, Defrima Kafedžijua (Defrim Kafexhiu).

„Doneta je odluka da se proglasi za javni interes imovina u Zatriću u Orahovcu, za igradnju vetroparka sa kapacitetom od 70MW“, poručio je Korenica, navodeći ujedno da investiciju realizuje kompanija Eurokos Holding.

Naznačio je da ovaj projekat ima za cilj razvoj čiste energije:

„Posebno razvoj energetskog sektora koji će direktno uticati na stabilnost snabdevanja električnom energijom u našoj opštini“, kazao je ovaj poslanik iz Orahovca.

Juče se oglasio još jedan visoki politički zvaničnik, koji je takođe najavio investiciju u vezi sa obnovljivom energijom.

Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), najavio je takođe sinoć realizaciju jednog od najvećih solarnih projekata u Evropi – „Solar4Kosovo“.

Naznačio je da je lokacija u opštini Obilić već obezbeđena, te da ju je posetio zajedno sa nemačkim ambasadorom u Prištini, Jorn Rodeom, direktorom razvojne Banke i gradonačelnikom ove opštine.

„Ovo je prvi veliki solarni projekat u javnom sektoru Kosova i prvi projekat koji ima za cilj diverzifikaciju proizvodnje električne energije“, poručio je Aljiu sinoć na Fejsbuku.

Kazao je da će građani Kosova imati direktnu korist od ovog projekta, te da će solarni paneli biti izgrađeni na oko 69.000m2 prostora.

„Biće vam obezbeđen priključak na mrežu daljinskog grejanja za 12.000 domaćinstava ili oko 60.000 stanovnika, emisije ugljen-dioksida biće smanjene za 40.000t godišnje, kapaciteti će biti povećani za oko 70MW u sistemu grejanja u Prištini, potražnja za električnom energijom za potrebe grejanja biće smanjena“, naveo je ovaj zvaničnik.

Najava investicija u obnovljive izvore energije stiže nakon energetske krize na Kosovu usled nedovoljnih proizvodnih kapaciteta struje, a čije se posledice i dan danas osećaju.

Kosovo već ima jedan Vetropark – u Bajgori, a koji su zvanično nedavno otvorili nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Ovaj projekat je takođe izgrađen uz nemačku podršku. Reč je o investiciji od skoro 170 miliona evra, koja se sastoji od 27 turbina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.