BLOG 672. dan epidemije: Tiodorović – tek sledi druga faza omikrona, obolevaće stariji

KoSSev Korona mitrovica
FOTO: KoSSev

Sadašnji talas epidemije koronavirusa imaće dve faze. U prvoj, koja je u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi, kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Branislav Tiodorović. Druga faza se može očekivati sledeće ii one tamo nedelje. Tada će više oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici, tvrdi ovaj epidemiolog. Konstatovao je da se omikron soj virusa, koji je sve dominantniji u svetu, širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi.

Fajzer: U martu će biti spremna vakcina protiv omikrona

Generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla rekao je za Si-En-Bi-Si da će vakcina protiv koronavirusa koja targetira omikron biti spremna u martu, a kompanija je već počela da proizvodi prve doze.

Albert Burla je rekao da još nije jasno da li je vakcina protiv omikrona neophodna i da li će biti korišćena, ali će „Fajzer“ imati spremne doze jer ih neke zemlje već potražuju.

Nova vakcina će biti delotvorna i kada je reč o drugim sojevima, rekao je Burla.

„Nadamo se da ćemo proizvesti nešto što će pružati mnogo, mnogo bolju zaštitu protiv infekcije“, rekao je Burla dodajući da je trenutna zaštita od teških stanja dobra „ako se primi, recimo, treća doza“.

Istraživanje britanske Zdravstvene bezbednosne agencije pokazalo je da su „Fajzerova“ i „Modernina“ vakcina, do 20 nedelja od primanja druge doze, delotvorne u sprečavanju simptomatskih slučajeva u svega 10 odsto slučajeva. Međutim, studija je pokazala i da su i dalje delotvorne u sprečavanju teškog oboljenja.

Takođe, pokazalo se da buster doza podiže taj procenat na 75 odsto.

U Austriji dogovorena obavezna vakcinacija, kontrole od marta

Austrijska vlada predstavila je nacrt zakona kojim se u toj zemlji od februara uvodi obavezna vakcinacija.

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da obavezna vakcinacija stupa na snagu počtekom februara, a da će prelazna faza, bez kazni, trajati do sredine marta.

Od 16.marta, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biće kažnjavani oni koji se nisu vakcinisali.

U Austriji će obaveza vakcinisanja važiti za sve građane starije od 18 godina, a izuzete od te mere su trudnice i sve osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisane.

Nacrt zakona predviđa kazne od 600 do 3.600 evra.

Nehamer je izrazio uverenje da će nacrt zakona biti usvojen u parlamentu, jer se radi o temi koja se tiče opšteg zdravlja.

„Gamaleja“ razmatra mogućnost razvoja polivalentnih vakcina

Ruski nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ razmatra mogućnost razvoja polivalentnih vakcina protiv novih sojeva infekcija koronavirusom, a koje bi bile na bazi različitih sojeva kao što su delta i omikron, izjavio je zamenik direktora Denis Logunov.

„Moguće je razviti tako složenu vakcinu protiv koronavirusa“, rekao je Logunov u intervjuu za TV kanal Rosija-1, prenosi ruska agencija Tas.

Precizirao je da bi jedan deo te vakcine bio na bazi vuhanskog ili delta soja, a drugi deo bi bio na bazi omikron soja, tako da bi takva vakcina pružila veću zaštitu od novih varijanti virusa.

Kosovsko MZ: Više od 750 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata registrovan je 771 pozitivan na koronavirus, dok je broj testiranih – 6,553. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine -364, Južne Mitrovice -95, Peći -68, Đakovice -37, Kosova Polja -28, Suve Reke -19, Prizrena -17, Podujeva -16, Uroševca -14, Vučitrna -13, Gnjilana -11, Glogovca, Dečana i Štimlja -10, Srbice -9, Kamenice i Lipljana -7, Obilića, Vitine i Kline -6, Kačanika -5, Istoka i Orahovca po 3, Mališeva, Gračanice i Đeneral Jankovića po 2 i Klokota -1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 11,248 novih slučajeva infekcije, još 26 osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 26 osoba. Zvanično je potvrđeno 11,248 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 99 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 2,436.

Opširnije u posebnoj vesti.

Oko 10 odsto zdravstvenih radnika obolelo od kovida

Usled brzog širenja omikron soja koronavirusa, zdravstveni sistem je na udaru, ali situacija može da se dodatno pogorša, kazao je za TV Tanjug, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Branislav Tiodorović.

Tiodorović kaže da se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

„To moze napraviti situaciju da budemo u problemu kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika“, rekao je.

Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci, kako je rekao, motor širenja gripa.

Tiodorović je ocenio da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka, i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.

Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.