BLOG 670. dan epidemije: SZO preporučila dva nova leka protiv kovida-19

pilule lekovi korona kovid
FOTO: Preuzeto sa ‘kuhajtesanama.net’

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je preporučila dva nova tretmana protiv kovida-19 u specifičnim slučajevima. Kako je objavljeno u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal), stručnjaci SZO preporučuju lečenje kovida-19 sintetičkim antitelima, sotrovimabom, i lekom koji se obično koristi protiv reumatoidnog artritisa, baricitinibom, prenosi N1. Sotrovimab se preporučuje pacijentima koji su oboleli od blagog oblika kovida, ali su pod visokim rizikom od hospitalizacije. Baricitinib se preporučuje za „pacijente sa teškim ili kritičnim kovidom“, kojima mora da se daje u kombinaciji sa kortikosteroidima.

Episkop šumadijski Jovan pozitivan na koronavirus

Episkop šumadijski Jovan pozitivan je na koronavirus, saopštila je Informativna služba Eparhije šumadijske, prenosi Beta.

Nakon što je osetio blage simptome prehlade, episkop se podvrgao testiranju na virus SARS-CoV2, rezultat testa je bio pozitivan i u skladu sa savetima lekara, naredne dane će provesti na kućnom lečenju, uzimajući odgovarajuću terapiju, u samoizolaciji je, ima blage simptome i dobro se oseća, navodi se u saopštenju Eparhije.

Eparhija je pozvala „verni narod, braću i sestre, da se sa verom i lјubavlјu mole za brzo ozdravlјenje vladike Jovana i zdravlјe i oporavak svih koji su bolesni“.

Po vestima objavljenim na sajtu eparhije šumadijske, pre, tokom i posle božićnih praznika episkop Jovan svakodnevno je služio liturgije u hramovima, a poslednju liturgiju pre odlaska u samoizolaciju služio je u nedelju 12. januara u hramu Presvete Bogorodice u Mladenovcu, prenosi Beta.

Krizni štab Srbije: Osnovci verovatno idu u školu, niže cene testova, kraća izolacija

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je posle sednice Kriznog štaba da će škole u centralnoj Srbiji najverovatnije početi da rade po modelu koji je u Vojvodini na snazi, a to znači da učenici od 1. do 8. razreda u školu idu na neposrednu nastavu, dok će srednjoškolci pohađati onlajn nastavu. „U utorak će se održati dodatne konsultacije, ali mislim da smo najbliži rešenju da se nastava odvija kao u školama u Vojvodini“, kazao je.

Više o tome u posebnoj vesti.

Buster Džonson i Džonson 85 odsto efikasan protiv hospitalizacije zbog omikrona (Hina/Rojters/N1)

Buster doza Džonson i Džonson vakcine protiv kovida-19 je 85 odsto delotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron soja mesec do dva nakon vakcinacije, rekla je predsednica Južnoafričkog veća za medicinska istraživanja (SAMRC), prenosi N1.

Glenda Graj iznela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravlja o petom talasu kovida-19, izazvanog širenjem novog soja.

„Ustanovili smo efikasnost od 85 odsto i utvrdili da se efikasnost te vrste vakcina održava do dva meseca“, rekla je i dodala da su veoma srećni da mogu da saopšte da je u pitanju visok nivo efikasnosti vakcine protiv omikrona.

U istraživanju je učestvovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi vakcinisani Džonson i Džonson vakcinom. Od njih 236.000, otprilike polovina, je primila buster dozu Džonson i Džonson vakcine.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom talasu i ustanovljeno je da buster doza smanjuje hospitalizacije za 63 odsto u prve dve nedelje nakon primanja bustera, a nakon toga se povećala do 85 odsto u periodu između mesec do dva.

„Ovo je prvi svetski dokaz efikasnosti vakcina protiv omikrona primenom vakcine Džonson i Džonson“, rekla je Graj.

Južnoafričke vlasti do sada su prednost davale Fajzerovoj vakcini, primenile su 21 milion doza, tri puta više od otprilike oko sedam miliona primenjenih doza vakcina Džonson i Džonson.

Međutim vakcina Džonson i Džonson smatra se logistički mnogo poželjnijom jer je to režim jednodozne vakcine koja se lakše primenjuje u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može bda bude otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svetske dokaze da omikron može da izbegne zaštitu vakcine kad je u pitanju početna zaraza.

Među učesnicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vreme talasa omikron soja, u poređenju sa samo oko 11.000 u ranijim talasima izazvanim delta i beta soja.

Istraživanje je takođe pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

„Oni koji su hospitalizirani imaju veću verovatnoću da su zaraženi HIV-om, a manju da imaju druge komorbiditete u poređenju sa periodom beta i delta soja“, ustvrdila je Graj.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 odsto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) ukazalo je da omikron može da izazove manje tešku bolest od ranijih sojeva, čak i među nevakcinisanima.

Nova pravila za ulazak: Nemačka vratila Srbiju na listu visokorizičnih zemalja (Nova.rs)

Nemačka je vratila Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala kovid će morati u karantin.

Pored Srbije, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te i druge države sa više strana sveta.

Što se našeg regiona tiče Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Od nedelje svi putnici koji žele da uđu u Nemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na korona virus. Vakcinisani i izlečeni ne moraju u obavezni 10-odnevni karantin.

Osobe koje, nisu preležale kovid i nisu vakcinisane, mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid 19.

Nevakcinisana deca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Nemačka je pooštrila mere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.

Smanjena cena PCR testa

Na današnjoj sednici kriznog štaba Srbije je odlučeno da se smanji cena PCR testa sa 9 na 6,000 dinara.

Takođe se smanjuju i cene antigenskog testa, sa 3,500 na 1,800 dinara, kao i period izolacije koji se skraćen sa 10 na 7 dana, prenosi Nova S.

Ostale su mere iste, a o modelima nastave biće odlučeno u utorak, kada je i zakazana sledeća sednica kriznog štaba.

NIJZK: Omikron dominira, moglo bi se pogoršati

Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao je građane da se vakcinišu protiv korona virusa piše. Iz Insituta su upozorili da će se epidemiološka situacija verovatno pogoršati narednih dana.

„Zbog visokog rizika od širenja Kovida-19 pozivamo na oprez i neokupljanja. Preporučujemo nadležnim institucijama da striktno prate i preduzmu sve neophodne radnje za sprovođenje antikovid mera“, navodi se u saopštenju Instituta.

Od ove zdravstvene ustanove zatraženo je poštovanje fizičke distance, nošenje maski, kao i dezinfekcija i provetravanje prostorija radi sprečavanja i suzbijanja pandemije.

Vakcinacija ostaje najjače oružje za sprečavanje hospitalizacije, ponovili su iz ove institucije.

Početak drugog polugodišta u Crnoj Gori pomeren za 31. januar

Prema navodima iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne gore, zbog pogoršane epidemiološke situacije, početak drugog polugodišta u školama i predškolskim ustanovama je pomeren sa 24. januara na 31. januar.

Nastava koja treba da bude održana od 24. do 28. januara nadoknadiće se u toku drugogo polugodišta, prenosi N1.

Srbija: Više od 12,700 novozaraženih, preminule 23 osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 23 osobe. Zvanično je potvrđen 12,721 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 585 novoinficiranih, nema preminulih

Ponovo se beleži porast novozaraženih. Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 585 pozitivnih na koronavirus, dok je broj testiranih – 6,589. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine -262, Južne Mitrovice -45, Đakovice -36, Vučitrna -30, Peći -28, Prizrena – 21, Podujeva i Obilića – 19, Gnjilana -18, Uroševca -17, Kosova Polja -14, Vitine -12, Kline i Lipljana -10, Srbice -8, Suve Reke -6, Glogovca i Orahovca -5, Istoka -4, Mališeva i Junika po troje.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Izraelu četvrtom dozom vakcinisano više od pola miliona ljudi

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da je četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo više od pola miliona ljudi, prenosi N1.

Izraelske vlasti se nadaju da će drugi buster zaustaviti naglo širenje zaraze izazvane novim omikron sojem.

U Izraelu trenutno ima 260.000 akutnih slučajeva zaraze, po podacima ministarstva, ali je samo 289 pacijenata teško obolelo, mnogo manje nego u ranijim talasima infekcije.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je započela vakcinaciju pre godinu dana, a prošlog leta je pokrenula masovnu vakcinaciju trećom dozom kako bi se zaustavilo širenje infekcije delta sojem. Gotovo polovina od oko 9,5 miliona stanovnika Izraela je primila najmanje jednu buster dozu.

Za nevakcinisane starije Grke kazna 100 evra mesečno

Atina je krajem novembra najavila obaveznu vakcinaciju za osobe starije od 60 godina.

U nedelju stupa na snagu i nova epidemiološka mera, koja će skupo koštati svakog nevakcinisanog Grka starijeg od 60 godina.

Portparol vlade Đanis Ekonomu rekao je novinarima da će nevakcinisana lica starija od 60 godina morati da plaćaju po 100 evra mesečno, prenosi Tanjug.

Još 34 nova slučaja zaraze u srpskim sredinama na KiM

Prema najnovijim podacima iz većinski srpskih sredina na Kosovu, obolele su još 34 osobe , saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Testirano je ukupno 49 uzoraka, a novooboleli su iz: Zubinog Potoka – 14, Gračanice – 8, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića po 4.

Opširnije u posebnoj vesti.

Danas sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa biće održana danas u 15.00 časova, a na njoj će biti razmotreba epidemiološka situacija nakon što se već nekoliko dana evidentira petocifreni broj novozaraženih.

Takođe, na današnjoj sednici biće doneta odluka o zimskom raspustu, odnosno da li će se on produžiti.

Tokom poslednje nedelje, broj novooinficiranih u Srbiji u proseku dnevno je iznosio 13,000.

U kovid bolnici Novi Sad leči se 200 pacijenata

U kovid bolnicu Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine na Mišeluku pristižu novi pacijenti oboleli od kovida 19, ali ne brzinom kojom se povećava broj novozaraženih.

Prema podacima iz te ustanove, trenutno je na lečenju 196 obolelih, za 13 više nego prethodnog dana. Kako se navodi njih 22 su priključeni na respiratore, prenosi Danas.

Gračanica: Za dva dana 30 pozitivnih na kovid

U poslednja dva dana zabeležen je nagli skok broja pozitivnih na kovid-19, pa je prema podacima Kriznog štaba opštine Gračanica u poslednjih 48 sati registrovano 30 novoobolelih, prenosi Kim.

KP: Preko 400 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 433 novčane kazne zbog kršenja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.