BLOG 624. dan epidemije: Udruženje – Širenje omikrona pokazatelj nepravedne raspodele vakcina u svetu

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Gavi Vaccine Alliance, međunarodno udruženje koje promoviše pristupačno i pravedno vakcinisanje u svetu, ocenilo je da je pojava nove varijante koronavirusa omikron pokazatelj nedostatka vakcina u mnogim delovima sveta. Šef Gavi-ja, Set Berklez je rekao da dok je veliki broj populacije nevekcinisan, virus može da mutira i tako produžuje pandemiju. Dodao je i to da ćemo moći da sprečimo pojavu novih varijanti virusa samo ako zaštitimo i vakcinišemo sve na svetu, prenosi N1. Napomenuo je i to da je u Južnoj Africi, gde je prvi put otkriven novi soj virusa omrikon, potpuno vakcinisano samo 36 odsto odraslih osoba.

Infektolozi: Neophodna vakcinacija dece od 5 do 11 godina

Iz kosovskog ministarstva zdravlja kažu da je fokus na vakcinaciji učenika starijih od 13 godina, dok infektolozi ističu da je vakcinacija dece uzrasta od 5 – 11 godina neophodna, prenosi RTK2.

Hamdi Ramadani kaže da je vakcinacija dece od 5 do 11 godina neophodna. Prema njegovim rečima, što pre Kosovo donese odluku o vakcinisanju ove starosne grupe, biće bolje za decu.

Na Kosovu je ovog meseca počela vakcinacija dece od 12 godina bez zdravstvenih indikacija i prema podacima Ministarstva zdravlja fokus procesa je vakcinacija studenata, trudnica i građana svih uzrasta.

„Najveći broj zemalja koje su dozvolile vakcinaciju dece, trenutno se fokusiraju na ovu starosnu grupu, ali i dalje MZ prati vesti o vakcinaciji“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Vakcinacija dece starije od 5 godina je već počela u Sjedinjenim Državama i Izraelu. Videvši da je evropski kontinent zahvatio novi talas Kovid-19, Evropski regulator za lekove je odobrio upotrebu Fajzer vakcine protiv Kovida-19 za decu uzrasta od 5 do 11 godina.

Povišice i kovid-19 bonus za oko 3,5 miliona državnih službenika u Nemačkoj

Oko 3,5 miliona državnih i javnih službenika u Nemačkoj dobiće naredne godine povišicu od 2,8 odsto i neoporezivi bonus od 1.300 evra zbog pandemije koronavirusa, dogovor je dva sindikata i nemačkih lokalnih vlasti.

On se odnosi na državne bolnice, škole, policiju, vatrogasne i administrativne službe u svim saveznim državama osim Hesena, gde je sličan sporazum postignut prošlog meseca, prenosi N1.

BioNTech radi na vakcini za Omicron varijantu COVID-19

Farmaceutska kompanija BioNTech radi na tome da svoju vakcinu protiv COVID-19 prilagodi varijanti „Omicron“ i očekuje da će nova verzija biti spremna u roku od 100 dana ako bude potrebno.

Kompanija je započela razvoj kako bi se kretala što je brže moguće, navodi BioNTech u saopštenju. Prvi koraci u razvoju nove vakcine preklapaju se sa istraživanjem potrebnim da se proceni da li će nova vakcina biti potrebna. Ovaj proces je počeo prošlog četvrtka čim je vest o novoj verziji počela da se širi po celom svetu, piše Ndtv, prenosi Kljan Kosova.

Mediji: Krizni štab zaseda u sredu

Sednica Kriznog štaba biće održana u sredu u 15 časova, prenose mediji.

Očekuje se da na toj sednici bude odlučeno da li će đaci krenuti ranije na zimski raspust ili će se ići po zvaničnom kalendaru. Prema najavama pojedinih članova Kriznog štaba jedna od opcija je da đaci na raspust krenu 15. decembra, a ne kao što je ranije planirano 31. decembra, piše Nova.rs.

Očekuje se da jedna od tema sednice Kriznog štaba u sredu bude i proširenje spiska mesta na kojima važe kovid-propusnice.

Više od 350 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 351 kaznu širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Švajcarska otkrila prvi slučaj omikron soja

Prvi slučaj omikron soja koronavirusa otkriven je u Švajcarskoj, saopštila je švajcarska vlada, u trenutku kada je ta zemlja pooštrila ograničenja za ulazak kako bi sprečila njegovo širenje, prenosi RTS.

Reč je o osobi koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

U Beogradu 62 odsto građana primilo dve doze vakcine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je više od 60 odsto građana Beograda primilo dve doze vakcine protiv koronavirusa.

„Danas smo u Beogradu prešli 62 odsto građana koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa, a ove nedelje očekujemo da će trećina punoletnih Beograđana biti vakcinisana trećoom dozom“, rekao je Vesić prilikom obilaska Dnevnog boravka na opštini Stari grad, prenosi RTS.

On je na svom Fejsbuku naveo da je u Beogradu prvom dozom, zaključno sa jučerašnjim danom, a vakcinisano 863.289 osoba.

KBC Zvezdara izlazi iz crvene zone, prijem nekovid pacijenata od sledeće nedelje

Kliničko-bolnički centar (KBC) Zvezdara izlazi iz crvene zone, a posle više od dva meseca nema nijednog hospitalizovanog kovid pacijenta, izjavio je danas direktor tog centra Petar Svorcan.

„U toku vikenda smo određeni broj pacijenata raselili u druge kovid bolnice i otpustili. Sa dezinfekcijom i čišćenjem krećemo već danas“, rekao je Svorcan, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, u tom periodu je zbrinuto oko 2.300 koji su pretežno imali srednje tešku ili tešku kliničku sliku, kao i da je preminuo veliki broj mladih ljudi koji nisu bili vakcinisani.

Bekić: Raspust i propusnice daju efekte, sada ubrzati imunizaciju

Doktor Zoran Bekić rekao je za RTS da školski raspust i kovid propisnice daju efekte. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju, poručuje Bekić.

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima „Galerija“ i „Ušće“ Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propisnice daju efekte.

„Ako pogledamo kraj okotobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 – sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante“, rekao je Bekić.

SZO pozvala države da ostave granice otvorenima uprkos novom soju virusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je države da „ostave granice otvorenima“ iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, novog soja korona virusa.

SZO je navela u saopštenju da podržava afričke zemlje i pozvala je države da ne zatvaraju granice i da „odaberu naučni pristup“, zasnovan na „proceni rizika“.

Južnoafričke vlasti su navele da ukidanje letova pogađa ekonomiju i turizam a moglo bi i da odvratiti neke države koje budu registrovale omikron virus na svojoj teriroriji, da to ne saopšte plašeći se sankcija s kojima se sada suočava Južna Afrika.

CDC: Hidratacija je važna kada primate vakcinu protiv koronavirusa?

Do sada ste verovatno primetili ili bar čuli da posle vakcinacije može da dođe do određenih nuspojava. To su najčešće bol na mestu uboda, groznica i umor. Prema rečima stručnjaka, ove nuspojave se mogu ublažiti, prenosi N1.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da osobe koje primaju vakcinu  budu dovoljno hidrirane ukoliko razviju groznicu kao nuspojavu. Farmaceutska kompanija CVS preporučuje konzumiranje vode pre vakcinacije da bi se smanjila mogućnost da osoba izgubi svest dok prima vakcinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.